Як вибрати якісний цемент

4665

zagolovok-ua.jpg

Будь-яке будівництво складно собі уявити без цементу, з нього готують бетон і розчин для кладки, стяжки, штукатурки. Тому до вибору цементу потрібно поставитися з максимальною відповідальністю. Якщо матеріал виявиться неякісним, в процесі будівництва можуть виникнути проблеми, а іноді вся робота і зовсім може зійти нанівець. Сьогодні ми розповімо про те, як вибрати якісний цемент.

1.jpg
icon1.png

 Як вибрати хороший цемент

Ознайомтеся з асортиментом цементу, зробити це можна в інтернет-магазині «Нова Лінія». Почитайте відгуки про різних виробників на тематичних форумах. Пам'ятайте, що перевагу краще віддати вітчизняному цементу. Такий матеріал швидше надходить на реалізацію, тому у вас більше шансів купити «свіжий» цемент. Ще одна перевага вітчизняного цементу полягає в тому, що вітчизняному виробнику простіше пред'явити претензії в разі потреби.

2.jpg
icon2.png

 Огляньте упаковку цементу

Цемент розсипається в мішки по 25 або 50 кг. Мішки повинні складатися з трьох або чотирьох шарів паперу, зі склеєними або зшитими краями. Деякі виробники додатково застосовують ще й поліетилен. На упаковці повинна міститися інформація про продукт і виробника, повинні бути приведені контактні дані. Також має бути присутнє маркування із зазначенням ГОСТу або стандарту ISO, якому відповідала би продукція. Добре, якщо на упаковці вказано дату виробництва цементу, хоча за стандартами виробник може її не вказувати. Якщо дати виробництва немає, попросіть у продавця документи на цемент, там повинна бути вказана дата розфасовки.

icon3.png

 Визначтеся з маркою

Марка цементу характеризує його міцність, чим вона вища, тим міцніше вийде бетон. Марка цементу вказується після букв «ПЦ», наприклад ПЦ500 або ПЦ400. Якщо після маркування присутня буква «Б», значить цемент швидковисихаючий. Буква «Н» проставляється на цемент, що сохне нормально.

icon4.png

 Подивіться, в яких умовах зберігається цемент

Цемент, як і будь-який інший будівельний матеріал, не можна купувати в сумнівних місцях. Закупівлю краще проводити безпосередньо у виробника або у великому спеціалізованому магазині, де забезпечуються належні умови зберігання цементу, а також є вся необхідна документація. Якщо цемент зберігається при підвищеній вологості, або його упаковка ушкодилася при навантаженні або в процесі зберігання, його активність дуже швидко знизиться, що негативно вплине на міцність.

3.jpg
icon5.png

 Не женіться за низькою ціною

Пам'ятайте, що підозріло низька вартість цементу часто вказує на таку ж низька якість. Деякі виробники, щоб знизити вартість, додають в цемент різні домішки, такі як зола. Їх важко відрізнити від цементу, але такі домішки негативно позначаються на його характеристиках і міцності конструкцій, що зводяться. Іноді знизити ціну вдається, економлячи на складах, де забезпечуються належні умови зберігання, що також негативно позначається на якості.

4.jpg
icon6.png

 Якщо не впевнені в якості, візьміть мішок цементу на пробу

Не обов'язково відразу закуповувати цемент у великих кількостях. Можна взяти один мішок, щоб можна було оцінити його якість. Відкрийте мішок, зверніть увагу на колір цементу, він повинен бути сірим. Якщо цемент занадто темний або має зеленуватий відтінок від його покупки краще утриматися. Наберіть цемент в руку і спробуйте спресувати його в грудку. Якісний цемент повинен розсипатися крізь пальці. Можете змішувати розчин з взятого на пробу цементу і оцінити його якість.

Пам'ятайте, що від якості цементу залежить міцність більшості зведених конструкцій, тому до його вибору треба поставитися дуже відповідально. Не купуйте цемент в сумнівних місцях і не економте.