Як зберігати цемент

4668

zagolovok-ua.jpg

Купуючи будівельні матеріали, не завжди вдається точно розрахувати їх кількість, а іноді просто не виходить завершити всі заплановані роботи до настання холодів, тому виникає необхідність десь зберігати матеріали до весни. Це стосується і цементу. Що ж робити, якщо у вас залишилося багато цементу в паперових мішках, де і як його зберігати взимку, щоб він не втратив своїх властивостей?

icon1.png

 Що може статися з цементом під час зберігання

Скріплюючі властивості цементу залежать від його активності, яка при тривалому зберіганні може істотно знижуватися, що негативно позначиться на якості бетону або розчину. Властивості цементу можуть погіршуватися через його реакції з вологою і вуглекислим газом, які містяться в повітрі.

1.jpg
icon2.png

 Як зберігати цемент в мішках

Якщо ви заздалегідь передбачаєте тривале зберігання цементу, бажано перестрахуватися ще на етапі закупівлі матеріалу. Виберіть цемент, упакований в паперові мішки підвищеної міцності і поліетилен. Така упаковка непогано захищає цемент від контакту з вологою і вуглекислим газом, головне - не пошкодити її при транспортуванні.

Залишаючи паперові мішки з цементом на зберігання, уважно огляньте упаковку. Якщо папір або поліетилен пошкоджені, такий мішок може не пережити зими, цемент просто втратить свої властивості в процесі зберігання. Якщо заводська упаковка не порушена, цемент при нормальній вологості можна зберігати від 6 до 8 місяців, не роблячи ніяких додаткових заходів. Якщо планується більш тривале зберігання, бажано додатково захистити цемент від впливу вологи і вуглекислоти.

2.jpg
icon3.png

 Як зберігати цемент взимку

Щоб цемент зберігав свої властивості довше, кожен мішок потрібно обернути декількома шарами поліетиленової плівки. Вона запобігатиме потраплянню всередину вологи.

Відповідально підійдіть до вибору приміщення, в якому будуть зберігатися мішки з цементом. Вологість на складі повинна бути якомога нижче, не повинно бути протягів, але має бути присутня вентиляція.

Не бажано зберігати мішки з цементом різних марок в безпосередній близькості один з одним. У різних сипучих сумішей може бути різна вологість і здатність до вологовбирання, і вони можуть негативно впливати один на одного.

Якщо дотриматися всіх правил зберігання, цемент може зберегти свої властивості близько двох років. Але в разі такого тривалого зберігання бажано збільшити кількість цементу в розчині або бетоні в 1.5 рази, так ви зможете перестрахуватися і гарантовано домогтися потрібної міцності.