Як поміняти замок в дверях

3834

zagu.jpg
zamina zamka.jpg

З заміною замків на вхідних дверях стикатися доводиться нечасто, але в деяких випадках без цієї процедури ніяк не обійтися. Якщо в двері спочатку був врізаний неякісний замок, він може зламатися, доставивши масу проблем, а іноді поломки трапляються через грубе поводження з механізмами. Заміна замка також може знадобитися в разі, коли ви втратили від нього всі ключі, або був загублений один ключ, але ви переживаєте, що хтось може скористатися знахідкою і проникнути у ваше житло. В якості запобіжного заходу потрібно поміняти замки і в разі придбання квартири, адже ключі від старих замків можуть залишитися не тільки у попередніх власників, а й ще невідомо у кого.

icon3.png

 Коли можна обійтися без повної заміни замка

povna zamina zamka.jpg

Одними з найпоширеніших є замки циліндрового типу, які ще називають «англійськими». Принадність такого замку полягає в тому, що в разі втрати ключів його не обов'язково міняти цілком, досить замінити лише серцевину. Серцевини випускаються стандартних розмірів, тому підібрати відповідну не складе ніяких труднощів. Серцевини бувають різних класів взломостійкості,  і підібравши хорошу модель і додатково захистивши її броненакладкою, можна домогтися більшої безпеки з відносно невеликими вкладеннями.

Також дуже популярними та істотно надійними, в порівнянні з англійськими, є сувальдні замки. Деякі моделі таких замків дозволяють зробити так, щоб «рідні» ключі перестали їх відкривати, і замість них використовується новий комплект ключів. Процедура зміни секретності називається кодуванням, вона доступна в порівняно дорогих сувальдних замках, зате дозволяє істотно заощадити, і не міняти весь замок при зміні ключів.

icon.jpg

 Як поміняти замок цілком

zamena-lichinki-zamka-vhodnoj-dveri.jpg

Іноді не виходить обійтися лише заміною серцевини замка або перекодуванням під новий комплект ключів. Якщо замок зламався, або ви хочете кардинально підвищити його надійність, доведеться замінити замок цілком. Щоб зробити заміну зламаного замка з найменшими витратами часу і сил, потрібно зняти його з дверей і купити модель такого ж типорозміру. Часто схожі за розмірами і кріпленням моделі замків можна знайти в лінійках різних виробників. Якщо попередній замок вас повністю влаштовував, бажано придбати замок того ж виробника і такої ж моделі. У цьому випадку заміна замку зведеться до вгвинчування декількох шурупів. Вам не доведеться збільшувати вирізи під корпус замку і ригелі.

Якщо підібрати таку ж модель не вдалося, постарайтеся вибрати замок максимально схожий за габаритами і розміщення ригелів, серцевини або замкової щілини. Якщо розміри корпусу замку трохи відрізняються, то бажано, щоб він був трохи менше, а не більше. В цьому випадку вам не доведеться збільшувати порожнину всередині дверного полотна, щоб замок став в неї.

Після установки нового замка перевірте його працездатність, при необхідності зробіть підгонку і розгорніть засувку в потрібну сторону.

icon2.png

 Як замінити серцевину англійського замку


zamok.jpg

Заміна серцевини проводиться дуже просто, а з інструменту знадобиться лише викрутка.

Якщо серцевина захищена броненакладкою, демонтуйте її, в деяких випадках потрібно буде зняти і ручки з накладками. Відкрутіть фіксуючий гвинт на торці дверей. Вставте в серцевину ключ і, трохи обертаючи, тягніть її на себе. Коли язичок стане в потрібне положення, серцевину витягніть з корпусу замку.

Візьміть нову серцевину відповідної довжини. Повертаючи ключ, встановіть язичок так, щоб він не виступав збоку. Вставте серцевину в замок і зафіксуйте її гвинтом. Перевірте працездатність замку.

Якщо обійтися заміною серцевини або перекодуванням не вдалося, і ви не змогли підібрати аналогічний замок, процес заміни суттєво ускладниться, вам доведеться підганяти вирізи під корпус і ригелі, свердлити отвори під нове кріплення і замкову щілину. У деяких випадках доведеться замінити навіть дверні ручки. Такі маніпуляції під силу досить досвідченим майстрам зі спеціальним інструментом, і якщо це не про вас, зверніться за допомогою до професіоналів.