Підбираємо освітлення для кімнати

2251

Освітлення – важлива складова інтер'єру, тому воно повинно бути продумано до дрібниць. На чому зупинити свій вибір при цьому розмаїтті форм, моделей і колірних рішень? У даній статті ми спробуємо трохи спростити вам вибір.

Різновиди світильників

  • Торшер – світильник на довгій ніжці, який візуально «витягує» приміщення, випромінює розсіяне світло (ваші очі не будуть втомлюватися) і створить атмосферу затишку у вашій кімнаті. Торшери відмінно підходять для підкреслення дизайну інтер'єру. Любите читати вечорами, влаштувавшись зручніше на дивані або в м'якому кріслі? У вас занадто яскраве основне освітлення і немає можливості його регулювати (відсутній вимикач з регулятором або ж LED лампа з пультом управління)? Тоді вам точно підійде торшер. Деякі моделі оснащені регулюванням висоти основи і кута нахилу плафона.
  • Торшер
  • Декоративні настільні лампи – це витончені світильники, які стануть доповненням до основного освітлення, а також стануть відмінним аксесуаром у будь-якому приміщенні. Дуже добре виглядають на журнальних столиках, приліжкових тумбах і комодах. Однак, в першу чергу, це все ж таки елемент декору, який має невелику потужність і випромінює розсіяне, м'яке світло.
  • Настільні лампи для роботи. Основне завдання даних освітлювальних приладів – забезпечити потужний світловий потік, щоб добре освітити робоче місце. Офісні настільні лампи мають більш строгий, лаконічний зовнішній вигляд. Якщо вам потрібно більше світла для роботи та освітити більше вашого робочого простору, вам прекрасно підійде даний вид світильника.
  • Бра – це настінний світильник, який стане завершальним штрихом в приміщенні і підкреслить настрій і стиль кімнати. Більшість з них можна використовувати для виділення зон відпочинку або обідніх зон, де вам потрібне пряме світло. Дані лампи також стануть у пригоді, коли горизонтальний простір обмежений і ви не можете використовувати настільну лампу.
  • Споти. Спот-світильники чимось схожі з бра: вони також невеликого розміру, але на відміну від бра, мають поворотний механізм, який допомагає направити промінь світла в потрібному вам напрямку. Виконані в лаконічному стилі, часто використовуються для освітлення картин і полиць. Також, на відміну від бра, можуть кріпитися як на стіну, так і на стелю.
Споти

Одним з переваг перерахованих вище ламп є їх портативність і можливість направляти світло туди, куди ви хочете. Точкові світильники підійдуть для заздалегідь продуманих зон: обідньої, робочої, а також будуть відмінно виглядати у ванній кімнаті та коридорі.

Як вибрати люстру?

Люстра – головний світильник в приміщенні. Завдання даного елементу декору – привернути увагу, надати чарівності і яскравості інтер'єру, а також виділити меблі або певні предмети декору. Часто у якості матеріалу для люстр використовують кришталь, скло і метал, щоб відображати більше світла.

Класичні, вишукані люстри найкраще підходять для великих кімнат і приміщень з високими стелями. Люстри в сучасному стилі (модерн, лофт, футуризм) можна використовувати на тих же площах, використовуючи додаткові джерела світла (бра, торшери, точкові світильники і т.д.). У невеликих кімнатах, таких як їдальня, лоджія або кухня краще використовувати відповідні моделі, щоб світильник в приміщенні виглядав гармонійно.

Люстри

Особливості вибору

Велика помпезна люстра привертає до себе всю увагу, тому повинна доповнюватись більш стриманими елементами декору в нейтральних кольорах і витонченими деталями. Хоча всі звикли вважати, що люстри більше підходять для їдальні та вітальні, ніщо не заважає використовувати їх, наприклад, в кухнях і в холах. Звичайно, є моделі, більш підходящі для цих задач. Ретельно обираючи, ви отримаєте чудовий результат.

Не зациклюйтеся на центральному розташуванні люстри на стелі. У великих приміщеннях, де меблі розділяють зони – наприклад, у вітальні і їдальні, можна використовувати люстри відповідного розміру і діаметру, щоб додати індивідуальності кожному простору і куточку.

При виборі люстри оцініть форму приміщення, для якого ви підбираєте освітлення. У більш вузьких кімнатах зупиніть свій вибір на люстрах-підвісах або точкових світильниках. Вони є хорошим варіантом для коридорів, ванних кімнат і кухонь.

LED люстри

LED люстра

Неймовірні форми LED світильників, їх стильний зовнішній вигляд нікого не залишить байдужим. Такий світильник стане прекрасним доповненням приміщення в стилі модерн, хай-тек та інших. З кожним роком користується все більшою популярністю, і це не дивно, адже LED люстра:

1) відрізняється високою світловіддачею;

2) дає можливість вибирати колір світіння (колірну температуру);

3) має мінімальне енергоспоживання;

4) надійна і довговічна в процесі експлуатації.

Для приміщень в класичному стилі люстра даного типу також відмінно підходить, адже такі світильники мають вишукані і розкішні варіації.

Колір, матеріал, корпус світильника мають величезне значення і визначають його стиль. Різноманітність моделей допоможе вам вибрати «той самий» світильник, який буде чудово поєднуватися з ексклюзивним і особливим стилем вашого будинку.

LED люстри

Вибір моделі освітлювального приладу – річ дуже суб'єктивна і включає в себе безліч факторів. Сьогодні ринок пропонує купу варіантів дизайну, матеріалів і стилів. Варто відзначити, що ідеальний світильник – це той, який гармонійно виглядає в приміщенні, в якому буде встановлений.