Як очистити пригорілу каструлю

3363

zagolovok-ua.jpg

Буває, що в процесі готування пригоряють не тільки сковороди, але і каструлі. Найчастіше це трапляється, якщо господиня відволіклася, поставила каструлю на дуже великий вогонь або забула вчасно розмішати її вміст. Зазвичай виною пригорання є різні каші і молоко. Пригоріла каструля - річ неприємна, але виправити ситуацію можна, доведеться витратити трохи часу і сил, але ви зможете врятувати свій посуд. Сьогодні ми розповімо, як очистити каструлю, до якої пригоріла їжа, не зіпсувавши її.

1.jpg
1.png

 Чистимо каструлі сіллю

Популярним і дієвим засобом для очищення пригорілих каструль є звичайна сіль, причому підходить вона і для каструль з емалевим покриттям, і для виготовлених з нержавіючої сталі та алюмінію. Просто наповніть пригорілу каструлю водою з-під крана і залиште її приблизно на годину. Потім злийте воду, а дно покрийте сіллю, через кілька годин висипте сіль і промийте каструлю звичайним засобом для миття посуду. Підгоріла пляма має повністю відмитися. Якщо домогтися бажаного результату не вдалося, процедуру можна повторити. Пам'ятайте, що перед замочуванням емальованої каструлі, вона повинна охолонути до кімнатної температури, так як при різкому охолодженні емаль може потріскатися.

Пригорілу емальовану каструлю можна очистити, прокип'ятивши в ній концентрований соляний розчин протягом години, так шанси позбутися від забруднень істотно зростуть.

2.jpg
2.png

Чистимо каструлі содою

У каструлю з гарячою водою додайте пару столових ложок соди. Залиште розчин в каструлі приблизно на годину, а потім поставте посудину на плиту, нехай вміст покипить близько десяти хвилин. Злийте воду і помийте каструлю гелем для миття посуду.

Содою можна очистити і ті каструлі, які пригоріли із зовнішнього боку. Для цього потрібно використовувати велику каструлю, в яку помістяться пригорілі. Велику ємність заповніть водою, в яку можна всипати хоч цілу пачку соди. Кип'ятіть меншу каструлю в цьому розчині, процедура може затягнутися на кілька годин.

У деяких випадках набагато кращих результатів вдається домогтися, якщо об'єднати два попередніх методу очищення, використовуючи одночасно і сіль, і соду.

3.png

Чистимо каструлі активованим вугіллям

При очищенні каструль корисним може виявитися подрібнений до стану порошку активоване вугілля. Просто всипте вугілля поверх пригорілої їжі і залиште на півгодини. Після цього заповніть каструлю водою з-під крана і залиште ще на годину. Для остаточного очищення скористайтеся миючим засобом. Активоване вугілля можна використовувати для очищення будь-яких каструль.

3.jpg
4.png

Чистимо каструлі оцтом

Оцет, лимонна кислота і сік лимона непогано справляються з забрудненнями. На пригоріле дно каструлі налийте оцту, лимонної кислоти з водою або чистого лимонного соку. Замочіть таким чином, щоб пляма розчинилася вже через декілька годин. Остаточна чистка проводиться за допомогою мила або засобів для миття посуду. Відмінно така методика показує себе при чищенні алюмінієвих каструль, так як разом з пригорілими продуктами видаляється ще й темний наліт.

4.jpg
5.png

Чистимо каструлі побутовою хімією

Однією з нешкідливою побутовою хімією можна вважати мило і різні гелі для миття посуду. Розчиніть одну з цих речовин в гарячій воді, залийте в каструлю і кип'ятіть близько півгодини. Якщо мило не допомогло, можна вдатися до більш потужних засобів, призначених для видалення стійких забруднень. Пам'ятайте, що такі засоби діють досить агресивно, можуть пошкодити деякі покриття, а при попаданні на шкіру, в очі або дихальні шляхи, нанести шкоду здоров'ю. Тому обов'язково використовуйте захисні рукавички, окуляри і ретельно провітрюйте приміщення.