Як вибрати якісний кухонний ніж

2947

yak_vibrati_nig.jpg
yak_vibrati.jpg

Готування тупими або неякісними ножами перетворюється в справжній кошмар, ви не можете акуратно нарізати продукти, цей процес займає набагато більше часу і вимагає великих зусиль. До того ж, тупі та неякісні ножі несуть небезпеку, при роботі з ними можна отримати травму, поганий ніж може окислюватися, виділяючи шкідливі речовини. Якісний ніж буде коштувати значно дорожче, але він зможе прослужити вам десятиліття, спростить процес готування і заощадить величезну кількість часу і сил. Але як же вибрати якісні кухонні ножі?

ikon6.png

 Купувати набір або ножі окремо

okremo.jpg

Набір буде коштувати дешевше, ніж комплект таких ножів, куплений окремо. До того ж, набори часто йдуть в комплекті з красивою підставкою. Але у наборів ножів є істотний недолік - вони дуже рідко бувають ідеально збалансованими, часто виробник додає в набір ножі які ви навряд будете часто використовувати, а можливо, вони і зовсім будуть стояти в підставці без справи. Тому ножі краще, все ж купувати окремо. І вам зовсім не обов'язково брати 5-7 ножів, наявністю яких може похвалитися красивий, але низькоякісний набір. Ці гроші краще витратити на 2-3 ножа, які покриють близько 90% всіх кухонних справ, з якими стикається пересічний користувач.

Якщо ви маєте в своєму розпорядженні бюджет на три якісних ножа, то це повинні бути шеф-ніж, універсальний ніж та ніж для чищення овочів. Якщо бюджет обмежений, можна тимчасово відмовитися від універсального ножа. Якщо з бюджетом зовсім туго, але якістю жертвувати не хочеться, можна для початку обійтися одним шеф-ножем.

ikon3.png

 Як купити якісний ніж

yakisnii nig.jpg

Якщо ви зважилися на покупку якісних ножів, головне - не придбати підробку, адже ножі відомих брендів дуже часто підробляють. Купувати ножі варто тільки в надійних магазинах, бажано, щоб такий магазин був зазначений в якості офіційного продавця на сайті виробника. Не варто купувати ножі в онлайн-магазинах та з рук, особливо, якщо ціна істотно відрізняється від середньоринкової.

З якісним кухонним ножем вам доведеться працювати протягом багатьох років, тому особливу увагу приділіть його зручності, ніж повинен чітко лежати в руці, ручка не повинна викликати дискомфорту, ніж повинен бути не дуже важким і при цьому збалансованим. Щоб перевірити балансування, помістіть палець під ніж в місце, де ручка стикується з лезом, жодна з частин не повинна переважувати. При такій перевірці дотримуйтесь особливої ​​обережності, при падінні ніж може зламатися або травмувати вас.

ikon.png

 З чого має бути виготовлене лезо ножа

z_chogo.jpg

Останнім часом великим попитом користуються керамічні ножі. Якісний ніж з кераміки може бути дуже гострим протягом тривалого часу. Але він відрізняється крихкістю, може фарбуватися або зламатися при падінні. Згодом керамічний ніж, все ж затуплюється, а заточити його самостійно вдома практично неможливо. Тому більш практичною покупкою стануть класичні сталеві ножі.

Найпоширенішим і недорогим матеріалом для виробництва ножів є нержавіюча сталь. Вона не окислюється в процесі експлуатації, але має не дуже високу твердість, через що ножі з такої сталі порівняно швидко тупляться, а й легко точаться в домашніх умовах.

Професіонали частіше віддають перевагу високовуглецевій сталі, так як вона значно твердіша, ножі довго залишаються гострими. Але така сталь досить тендітна, може іржавіти та ніж складно нагострити в домашніх умовах.

Особливу увагу варто звернути й на якість заточування. Найкраще, коли лезо зводиться від обуха до вістря безперервним клином. Ніж повинен бути якісно заточений з заводу, не повинно бути ніяких вм'ятин та сколів.

ikon5.png

 Якою повинна бути ручка ножа

yaka_rychka.jpg

Ручка ножа повинна бути зручною і міцною. Між накладками та хвостовиком ножа не повинно бути ніяких зазорів, в яких могли б потрапляти залишки продуктів. Бажано, щоб ручка була не литою, а складалася з двох накладок, між якими до самого краю ручки проходив би сталевий хвостовик. Кращими сучасними матеріалами для виготовлення ручки є пластик, гума та спеціальні смоли. Ручки з дерева та кістки виглядають ефектно, але не дуже практичні. Металеві ручки досить практичні та популярні, але такі ножі можуть важити більше звичайних, до того ж метал не завжди приємний руці.