Як заточити кухонний ніж

4966

zagolovok-ua.jpg

Навіть найякісніші ножі з часом втрачають свою гостроту, і працювати з ними стає складно і незручно. Наскільки швидко це відбудеться, залежить від твердості сталі і якості заводської заточки, а також від умов експлуатації. Щоб ножі довше залишалися гострими, їх не можна зберігати в одному ящику з виделками і ложками, мити ножі бажано в прохолодній воді, і ні в якому разі не можна використовувати скляні обробні дошки. Заточити кухонний ніж в домашніх умовах не так вже й складно, але багато хто не знає, як це зробити, а іноді і просто лінуються. Виробники користуються цим, і випускають так звані «самозаточувані» ножі та інші моделі, які за їхніми запевненнями довго не доведеться точити. Так, наприклад, керамічні ножі досить довго залишаються гострими, але заточити їх вдома практично неможливо. Те ж саме можна сказати і про ножі, на лезі яких є зубці різної форми. Але такі ножі лише здаються гострими, а насправді вони не ріжуть, а пиляють продукти. Від покупки таких ножів краще утриматися, серейторний ніж підійде тільки для стейка і хліба. Сьогодні постараємося дати кілька рекомендацій із заточування звичайних кухонних ножів.

Чи потрібна заточка

Якщо ніж став різати гірше, це не означає, що його потрібно точити, адже заточка - це досить радикальна міра, в результаті якої з ножа зніметься шар металу, і зловживати цим не варто. Якщо ніж ви купили недавно, або з моменту останнього заточування пройшло зовсім небагато часу, можливо, ріжуча кромка просто зам'ялася, утворивши задирок. Такий ніж буде різати гірше, але його можна виправити за допомогою мусата - спеціального, схожого на кортик, металевого або керамічного стрижня з ручкою і гардою.

1.jpg

Заточка ножа за допомогою мусата

Просто тримайте мусат в лівій руці, а правою проводьте по ньому ножем, рухаючись на вістрі. Кут, під яким ви тримаєте ніж по відношенню до осі мусата, вибирається в залежності від кута заточки. Поправивши одну сторону ріжучої кромки, приступіть до виправлення другої. Якщо точити ніж у висячому положенні вам незручно, впріть торець мусата в дошку або стіл, підклавши під нього тканину або серветку, які допоможуть запобігти появі подряпин на столі.

2.jpg

Заточка за допомогою підручних засобів

Якщо мусата в господарстві немає, але ви хочете поправити ніж, знявши мінімальну кількість металу, можна скористатися дном керамічної чашки або невеликої тарілки. Облямівка по периметру дна такого посуду має дуже дрібну абразивну структуру. Просто тримайте лезо під потрібним кутом до дна і обережно водіть, рухаючись на лезо. Таким способом можна швидко і просто повернути гостроту порівняно новому або недавно незаточеному ножу.

3.jpg

Виправлення завжди краще заточки, але іноді обійтися лише мусатом не вийде. У разі якщо пошкодження на кромці більш помітні, є сколи та інші дефекти, що вимагають кардинальних заходів, ніж потрібно точити.

Заточення ножа на верстаті

Якщо викришування на лезі дуже великі, або у ножа зламався кінчик, доведеться скористатися точильним верстатом. Професійні заточувальні верстати коштують дуже дорого, а звичайне чавило, яке у багатьох є в майстерні, не дозволяє отримати рівномірний кут заточки уздовж всього леза. До того ж, через високі обороти і відсутність охолодження каменю, метал може перегрітися і втратити свої властивості. Якщо ви вирішили точити ніж на шліфувальному верстаті, постарайтеся виставити невисокі обороти і періодично охолоджуйте лезо ножа.

4.jpg

Заточення ножа за допомогою бруска

Більш доступною є заточка за допомогою абразивних брусків, які коштують порівняно недорого, і їх може дозволити собі кожен. Бажано, щоб брусків було кілька.

5.jpg

На стіл або іншу тверду рівну поверхню покладіть паперову або тканинну серветку, а поверх неї розташуйте брусок. Довжина бруска повинна бути досить великою, приблизно вдвічі довше клинка. Встановіть ніж на брусок тією частиною, яка знаходиться біля рукояті. Рухайте ніж на лезо від себе, поступово зміщуючи його в сторону рукояті. Дійшовши до кінця каменю, ви повинні зміститися до самого вістря. Ніж потрібно тримати щодо каменю приблизно під кутом 20-25 градусів, намагаючись, щоб він залишався незмінним. Заточіть ніж з двох сторін, а потім візьміть брусок з меншим зерном. Повторіть всі процедури. Якщо хочете отримати найкращих результатів, точильний брусок бажано змочувати.