Як вибрати клей для плитки

5255

yak_vibrati.jpg
klei.jpg

Раніше керамічну плитку клеїли на звичайну суміш, яка не забезпечувала достатньої адгезії, і плитка досить швидко відвалювалася. Винахідливі майстри почали додавати в суміш клей, і ситуація трохи покращилася. Але сучасні клеї для плитки  забезпечують набагато надійнішу фіксацію, довговічність і зручність у роботі. Клей для плитки, як і раніше, складається в основному з піску та цементу, але в його склад входить ряд модифікуючих компонентів, які забезпечують необхідний результат.

Вибір клеїв для плитки дуже великий, в асортименті кожного виробника може налічуватися більше десяти видів клею, і таких виробників чимало. Як же визначитися? Який клей для керамічної плитки краще вибрати?

ikon3.png

 Як вибрати клей для керамічної плитки

keram_plitka.jpg

Головне, на що потрібно звернути увагу при виборі клею - це його призначення. Клей для плитки може бути призначений для внутрішніх або зовнішніх робіт.

cutata.jpg

Якщо плитка буде укладатися зовні приміщення, наприклад, ви вирішите облицювати плиткою фасад будинку, ступені або фундамент, використовуйте клей для зовнішніх робіт. Часто на упаковці такого клею виробники повідомляють про його морозостійкість. Морозостійкий клей не руйнується при низьких температурах та краще переносить вплив інших природних факторів. Клей для зовнішніх робіт коштує трохи дорожче, але якщо вам дозволяє бюджет, його можна використовувати і для наклеювання плитки всередині приміщення. Гірше від цього точно не буде.

Також зверніть увагу на еластичність клею. Еластичний клей потрібен для укладання плитки на поверхні, які можуть трохи змінювати свої розміри під впливом температури. Якщо ви вирішили зробити теплу підлогу, то плитку поверх нього можна укладати тільки з використанням еластичного клею. Те ж стосується і фасадів, які піддаються серйозним перепадам температур протягом року. Якщо використовувати нееластичний клей, в ньому з'являться мікротріщини, в які буде потрапляти волога, сприяючи подальшому руйнуванню.

У деяких випадках важливим може виявитися і колір клею. Клей для плитки може бути білим та сірим. Іноді стверджують, що білий клей міцніше, але це не так. Сірий клей використовується в більшості випадків, але якщо доходить справа до укладання мармуру або скляної плитки, він не підійде. У такому випадку потрібно використовувати клей білого кольору.

Існує і спеціальний клей для укладання мозаїки. Від звичайного він відрізняється більш дрібнодисперсною структурою. Це робиться для того, щоб у вас була можливість наносити клей дуже тонким шаром.

ikon2.png

 Як вибрати клей для підлогової плитки

pidloga_rlitka.jpg

Для підлогової плитки та для керамограніта використовується звичайний сірий клей для внутрішніх робіт. Розмір фракції в цьому випадку ролі не грає. Не потрібно переплачувати за білий колір, якщо ви не використовуєте мармур, який може змінити колір від сірого клею. За пластичність та морозостійкість в цьому випадку також переплачувати не обов'язково. Винятком є ​​клей для плитки, яка буде укладатися поверх теплої підлоги, в цьому випадку клей повинен бути пластичним.

Як і у випадку з іншими матеріалами, не варто гнатися за дешевизною. Виробники можуть знизити вартість клею, збільшивши вміст в ньому піску. Зрозуміло, що на характеристиках це відіб'ється негативно. Якщо дозволяє бюджет, краще використовувати клей для зовнішніх робіт навіть при укладанні плитки в приміщенні. Цей матеріал дорожче, але він надійніше.

ikon.png

 Як правильно замісити клей для плитки

klei_dlia_plitki.jpg

На упаковці з клеєм повинна бути інструкція з вказівками пропорцій, в яких слід змішувати суху суміш з водою. У відповідну ємність налийте потрібну кількість води, а потім всипте клей. Перемішайте вміст дрилем з насадкою-міксером. Клей не повинен містити занадто багато води, так як його неможливо буде нанести на плитку зубчастим шпателем, до того ж, він буде не таким міцним. Занадто густим клей також бути не повинен, з ним складно працювати, а плитка, яка швидко вбирає вологу, може відвалитися. Розмішувати клей слід на невисоких оборотах, стежте, щоб при розмішуванні в клеї не утворювалося великої кількості бульбашок повітря, які негативно впливають на його властивості.

Пам'ятайте, що при замішуванні клею може виділятися велика кількість пилу, тому бажано використовувати респіратор. Також потрібно вжити заходів щодо захисту очей та одягу від бризок.