Як замішати клей для плитки

7518

zagolovok-ua.jpg

Одним з найпопулярніших матеріалів для оздоблення стін у ванній та кухні є керамічна плитка. Часто плитку використовують і в якості підлогового покриття, іноді нею облицьовують фасади будинків. Керамічна плитка клеїться на поверхню, що обробляється за допомогою клею. Інструкція по замішуванні клею зазвичай вказується на упаковці, але ми все ж розповімо про деякі тонкощі, які допоможуть приготувати клей для плитки простіше і швидше.

1.jpg
1.png

 Підготовка до замішування клею

В першу чергу потрібно перевірити стан клейової суміші, вона повинна бути сухою, мати кімнатну температуру, бажано, щоб в сухому клеї не було грудок. Воду для замішування клею також краще підігріти до кімнатної температури, вона повинна бути чистою. Ємності для замішування також повинні бути чистими, в них не повинно бути залишків засохлого клею після попереднього замісу.

Якщо кількість клею невелика, заміс можна проводити за допомогою кельми, але набагато швидше і ефективніше скористатися насадкою-міксером для дрилі. Купуючи таку насадку, виберіть модель для цементного розчину, так як зустрічаються ще і насадки для розмішування фарби.

2.jpg

Пам'ятайте, що при замішуванні клею, може утворюватися велика кількість пилу, тому рекомендується користуватися респіратором. Не зайвими будуть і захисні рукавички, а також окуляри. Готувати клей краще в робі або в одязі, який не шкода зіпсувати, так як сліди клею досить складно видаляються з тканини.

2.png

 Як розвести клей для плитки

Визначтеся з кількістю клею, який ви хочете приготувати. Кількість повинна бути такою, щоб ви могли досить швидко витратити весь клей, поки він не почав висихати. Керуючись інструкцією виробника, розрахуйте, скільки потрібно води на необхідну порцію клею. Залийте воду в чисту ємність. Поступово всипайте сухий клей в воду, одночасно розмішуючи суміш дрилем з міксером. Не завжди вдається відразу розбити всі грудки, тому клею потрібно дати трохи постояти, а потім перемішати ще раз.

Не варто встановлювати занадто високі обороти на дрилі, інакше клей розбризкуватиметься, і в ньому може утворитися безліч бульбашок повітря, які погіршать адгезію і міцність.

3.jpg

Слідкуйте за консистенцією клею, він не повинен розтікатися, і при цьому без проблем наноситися на плитку за допомогою зубчастого шпателя. У разі роботи при високій вологості, клей можна приготувати густіше, а якщо температура в приміщенні висока, а вологість знижена, води додайте трохи більше звичайного. Також потрібно орієнтуватися на здатність до поглинання вологи поверхні, що відбувається, а також самої плитки. Якщо плитка неглазурована, вона вбирає вологу швидше, тому клей бажано використовувати більш рідкий.

2.png

 Як перевірити консистенцію клею для плитки

Щоб зрозуміти, чи правильну консистенцію має ваш клей, просто наберіть його на кельму, а потім переверніть інструмент клеєм вниз. Якщо клей тут же впаде в відро, значить ви в нього додали занадто багато води. В цьому випадку додайте в розчин трохи сухого клею. Клей повинен триматися на кельмі досить довго.

4.jpg
2.png

 Як самому зробити клей для плитки

Якщо з якихось причин ви не хочете використовувати плитковий клей, який продається в магазинах, його можна приготувати самостійно. Для цього вам знадобиться мілкий чистий пісок, цемент, клей ПВА і вода.

Змішайте в ємності 3 об'ємних частини піску з однією частиною цементу. У суміш влийте воду з розчиненим у ній клеєм ПВА. На 10 літрів плиткового клею потрібно 0.5-1 літр клею. Розмішуйте клей, поступово додаючи воду з ПВА, поки не отримаєте необхідну консистенцію. Клей для плитки потрібно швидко витратити, щоб він не встиг висохнути.

Клеюча здатність і міцність саморобного клею досить висока, але заводський клей за цими параметрами все ж краще.