Чим краще вирівняти підлогу: стяжка VS самовирівнююча суміш

13512

Чим краще вирівняти підлогу: стяжка VS самовирівнююча суміш

Підлога – найважливіший конструктивний елемент будь-якого приміщення, будь то виробничий цех заводу, ресторан, чи ваша квартира. В усіх цих приміщеннях підлога зазнає різного роду навантажень: статичних (від обладнання, меблів), ударних (від випадкових явищ), точкових (від жіночих каблуків, наприклад).

Яким би не було фінішне покриття: плитка, ламінат, лінолеум, – основа підлоги повинна бути міцною та надійною. Від того, наскільки якісною вона буде, залежать термін служби підлогового покриття, а також тепло- і звукоізоляція приміщення.

Який матеріал обрати для влаштування підлоги: стяжку чи самовирівнюючу суміш? Розкладемо все по поличках.

як вирівняти підлогу

Для чого використовують стяжку?

Стяжка – це цементно-піщаний шар, який вирівнює поверхню (плити перекриття, наприклад), заповнює глибокі впадини та надає поверхні більшу жорсткість. Використовується для приховання трубопроводів, вирівнює підлогу зі значними дефектами. Може приховати усі нерівності вкладанням лише одного шару, адже його товщина може сягати 10-50 мм. Стяжка має наступні переваги: можливість використання у приміщеннях будь-якого призначення з нормальним та підвищеним рівнем вологості, використання для підлог з підігрівом, демократичну ціну, міцність та зносостійкість.

Для чого потрібна самовирівнююча суміш?

Самовирівнююча суміш – це тонкошарове покриття, яке здатне рівномірно розтікатись під дією власної ваги, утворюючи рівну поверхню без жодних дефектів. Такі покриття використовують для створення суцільного шару без тріщин і впадин. Ви отримуєте ідеально рівне покриття, що є надзвичайно важливим при влаштуванні лінолеуму чи ламінату.

Важливий момент: розмір часток стяжки становить близько 2.5 мм, а самовирівнюючої суміші – всього 0.6 мм. Отже, завдяки дрібнішій фракції, така суміш здатна ефективніше заповнити мікротріщини і забезпечити більш рівне покриття. Даний вид сумішей доцільно використовувати при наявності незначних дефектів підлоги, адже товщина шару становить 2-30 мм.

Самовирівнююча суміш на основі цементу

Являє собою суміш цементу, мінеральних наповнювачів та органічних модифікаторів. Використовується для влаштування підлоги у приміщенні будь-якого призначення з сухим, нормальним та підвищеним рівнем вологості. Може застосовуватися для підлог з підігрівом. Дає незначну усадку при висиханні.

Гіпсо-цементна самовирівнююча суміш

Дані суміші здатні швидше тверднути (деякі – менше 3 годин), що іноді може стати вирішальним фактором при їх виборі (наприклад, якщо потрібно терміново здавати об’єкт). Усадка такої суміші буде мінімальною, суміш може використовуватись для влаштування теплої підлоги. Однак, такий матеріал через вміст гіпсу у своєму складі не може використовуватись у вологих приміщеннях, таких як ванна кімната, підвал і т.п.

чим вирівняти підлогу

Навіщо вирівнювати підлогу?

Деякі сумніваються у доцільності доводити підлогу до ідеального стану. Проте чому це так важливо зробити?

1) Тріщини і перепади висот – причини виникнення незапланованих додаткових навантажень на замкові з'єднання планок (якщо ми говоримо про ламінат). Одне невелике заглиблення в основі може створити «провал», наступаючи на який ви будете прогинати плашку, кожен раз випробовуючи замкове з'єднання. Таким чином, до розхитування і поломки замків - один крок (в прямому і переносному сенсі).

2) Якщо ви зупините свій вибір на плитці, у вас буде перевитрата клею, адже саме ним будівельники намагатимуться вирівняти перепад висот і кривизну (а це все ваші додаткові витрати).

3) І врешті-решт, естетична складова: у приміщенні невеликої площі дефекти підлоги дуже помітні.

ремонт підлоги

Як працювати з обраним матеріалом? Оптимальні умови для роботи що зі стяжкою, що із самовирівнюючою сумішшю однакові – температура повинна знаходитись в межах +5..+25 °С. Етапи влаштування матеріалів дещо відрізняються, розглянемо їх нижче.

Етапи влаштування стяжки:

  • очищення основи від бруду, пилу та жиру для забезпечення кращої адгезії (зчеплення) з шаром суміші:
  • змішування суміші з водою у пропорції, вказаній на пакуванні (дотримуйтесь рекомендацій, вказаних виробником);
  • виливання суміші на поверхню до рівня, заданого маяками та розрівнювання за допомогою рейки чи правила.

Етапи влаштування самовирівнюючої суміші

  • очищення основи від бруду, пилу та жиру для забезпечення кращої адгезії (зчеплення) з шаром суміші;
  • герметизація місця виходу трубопроводів або інших елементів ущільнювальними манжетами;
  • змішування суміші з водою у пропорції, вказаній на пакуванні (дотримуйтесь рекомендацій, вказаних виробником);
  • виливання суміші на підготовлену основу і її розрівнювання за допомогою зубчатого шпателя;
  • видалення бульбашок повітря з суміші за допомогою голчатого валика.

Як правильно підібрати матеріал?

Кожна з сумішей має свої особливості, які обовя’зково потрібно враховувати при виборі наливної підлоги. Відштовхуйтесь, в першу чергу, від призначення приміщення: враховуйте вологісний режим та навантаження, яких зазнаватиме ваша підлога.

Також, не забувайте про економічну доцільність використання того чи іншого матеріалу (самовирівнююча суміш дещо дорожча за стяжку). Варто враховувати і основу підлоги, її стан. Такі поняття, як міцність на стиск, термін придатності, витрата матеріалу, можливість технологічного пересування і т.д. не мають лишатись поза вашою увагою. Усі ці дані виробники вказують на упаковці, то ж не забувайте звертати на них увагу!)

стяжка для підлоги