Декоративна фасадна штукатурка: види і технологія нанесення

5187

Декоративна фасадна штукатурка: види і технологія нанесення

Коли йде мова про оздоблення фасаду будівлі, перше, що спадає на думку – декоративна штукатурка. Чому саме вона користується такою популярністю? Розкладемо все по поличкам.

По-перше, даний матеріал відрізняється паропроникністю (здатен «дихати»). Це означає, що волога, яка міститься в стіні може виходити на поверхню, що зводить до мінімуму появу грибку, цвілі та утворення «мокрої» стіни. Фасадна штукатурка є стійкою до дії атмосферних впливів, таких як дощ, сніг, град, а також витримує різкі перепади температур (як от у період осінь-зима, коли температура може різко знизитись з +5 до - 10 °C). Це довговічне декоративне покриття, яке при правильній технології укладання та при належному захисті прослужить довгі роки.

всіавіа.jpg

Види декоративних штукатурок для фасаду

Штукатурки поділяються на мінеральні (на основі цементу і мінеральних наповнювачів) та полімерні (на основі синтетичних матеріалів). Мінеральні штукатурки – являють собою сухі будівельні суміші, які в строгих пропорціях змішуються з водою і наносяться на зовнішні стіни будівлі у вигляді тонкошарового покриття. Дане покриття потребує подальшого фарбування (акриловими, силікатними, силіконовими та іншими фарбами). Такі штукатурки є паропроникними, морозостійкими та стійкими до атмосферних впливів. Полімерні штукатурки – готові до використання суміші на основі синтетичних речовин з модифікуючими добавками. Вони характеризуються біостійкістю (їм не страшні грибок і шкідники) та еластичністю (тріщиностійкі).

штукатурка фасадная

Полімерні штукатурки можуть бути на акриловій, силіконовій та силікатній основах.

  • Акрилова декоративна штукатурка може наноситись на бетонні, цементно-піщані, цементно-вапняні, гіпсові та інші мінеральні поверхні. Вона еластична та стійка до деформацій, гідрофобна (не поглинає воду) та морозостійка.
  • Силікатна штукатурка для фасадів виготовляється на основі рідкого скла. Відрізняється своєю паропроникністю та біостійкістю. Має низьке водопоглинання та відмінну кольоростійкість (не вигоряє від дії сонячних променів). Наноситься на поверхню з бетону, цегли, оштукатурену цементно-піщану і цементно-вапняну основу.
  • Силіконова штукатурка легко наноситься на поверхню, стійка до атмосферних опадів, забруднення і деформацій. Підходить для створення декоративних покриттів на стінах фасадів, які піддаються високому експлуатаційному навантаженню. Підходить для мінеральних поверхонь.
камешковая штукатурка

За видом фактури, яку утворюють на поверхні, штукатурки поділяють на:

- Структурні – можливе створення різноманітних фактур спеціальним інструментом (можна відтворити імітацію дерева, утворити будь-який візерунок).

- Короїд – назва пов’язана зі схожістю даного покриття зі слідами деревного жука-короїда. Чим більший розмір зерен у складі суміші, тим більш яскраво буде виражений малюнок. Такий вид штукатурок простий у процесі нанесення і дозволяє приховати незначні нерівності та дефекти основи.

- Баранець – фактуру створює крихта із мармуру чи кварц. Рельєфність покриття визначає розмір зерен: чим він більший, тим більш випуклий та чіткий малюнок утвориться.

- Камінцеві штукатурки (мозаїчні) – мають зернисту текстуру, явлють собою суміш синтетичного в’яжучого матеріалу та крихти з мармуру, граніту чи штучного каменю. Це готові до використання суміші, які не потребують колерування.

Технологія нанесення штукатурки

Перед нанесенням штукатурки варто підготувати поверхню. Ваша основа повинна бути міцною, сухою та очищеною від пилу та масляних плям. Це забезпечить краще зчеплення шарів (основи, грунту та штукатурки) між собою. На поверхні основи не має бути бруду, грибку та плісняви. Неміцні, хиткі ділянки основи варто видалити. Після підготовки поверхню грунтують (час висихання визначається виробником) і, слідуючи інструкціям виробника, наносять декоративну штукатурку. Найбільш оптимальними умовами для нанесення декоративної штукатурки є відносна вологість повітря до 70% і температура навколишнього середовища +20±2 °С.

декоративная фасадная штукатурка

Інструмент для нанесення декоративної штукатурки – валик, терка, шпатель, трафарет, обирається залежно від задачі, яку потрібно виконати. Формування фактури розпочинають одразу після нанесення штукатурки (не пізніше ніж через 10 хвилин за нормальних умов). Малюнок «короїд» формується плавним горизонтальним чи вертикальним рухом пластикової терки. Рівні та спокійні рухи дозволять отримати однакову фактуру по всій площині.

Камінцеву штукатурку наносять безперервними мазками. Товщину шару визначає розмір фракції зерна. Малюнок «баранець» утворюють круговими рухами терки. Якщо ви хочете імітувати будь-яку фактуру (дерева чи цегли, наприклад) вам знадобиться структурна штукатурка і відповідний трафарет. Спеціальний структурний валик допоможе утворити будь-який потрібний візерунок.

технология нанесения декоративной штукатурки

Роботи з нанесення декоративної фасадної штукатурки на одній площині варто здійснювати безперервно – від кута до кута будівлі або в межах декоративного елементу, на який наноситься покриття.

Переваги штукатурок

  • Багата кольорова гама, що дозволить надати зовнішнім стінам будівлі будь-який колір.
  • Можливість створення різноманітних фактур («короїд», «баранець» та інші).
  • Бюджетний варіант, порівняно з використанням в якості облицювання фасаду керамічної та клінкерної цегли і плитки.

Для того, щоб отримати гарний результат, намагайтеся використовувати штукатурку, фарбу та ґрунт одного виробника. Це забезпечить краще зчеплення шарів між собою і фінішне покриття служитиме довше.