Як вирівняти підлогу під ламінат

9880

viriv_pidloga.jpg
yak_virivniati.jpg

Ламінат користується величезною популярністю завдяки своєму відмінному зовнішньому вигляду та невисокою ціною і простим монтажем. Але укладання ламінату вимагає мало не ідеально рівної основи, підлога не повинна мати істотних дефектів, перепади не повинні перевищувати 2 міліметрів на метр основи. Якщо знехтувати підготовчими роботами, навіть якісний ламінат може з часом стати непридатним для використання, замки почнуть псуватися, ламінат буде скрипіти, ламелі можуть навіть тріснути. Сьогодні поговоримо про те, як вирівняти підлогу під ламінат, розглянемо особливості підготовки як бетонної, так і дерев'яної основи.

ikon4.png

 Як підготувати бетонну підлогу

betonna.jpg

«Якщо бетонна підлога має суттєві перепади та дефекти, доведеться заливати нову стяжку. Старе покриття потрібно прибрати, підлогу ретельно очистити та поґрунтувати, якщо є якісь тріщини, їх необхідно герметизувати»

На стіни нанесіть розмітку рівня, до якого плануєте заливати стяжку. Найпростіше це зробити за допомогою лазерного рівня. Використовуючи цементно-піщану суміш, зафіксуйте маячки. Заповніть простір між напрямними розчином, а потім рівномірно розподіліть його, ведучи по маячках рівною рейкою або правилом. Пам'ятайте, що мінімальна товщина стяжки не повинна бути менше 7 мм.

Якщо хочете, щоб стяжка вийшла максимально міцною, видаліть з розчину повітряні пори, пройшовши по поверхні голчастим валиком. Протягом 48 годин намагайтесь не допустити потрапляння на стяжку прямих сонячних променів, не допускайте протягів. Постійно збризкуйте підлогу водою, щоб бетон сохнув повільніше. Через 2 дні маячки можна витягти, виїмки заповніть розчином і зашліфуйте теркою. Стяжку закрийте плівкою, періодично змочуйте розчин протягом двох тижнів. Пам'ятайте, що оптимальний період для застигання розчину становить 28 днів. Коли розчин висохне, можна приступати до укладання ламінату.

ikon3.png

 Використання самовирівнювальної суміші

symish.jpg

Самовирівнююча суміш сохне набагато швидше, не потрібно використовувати маячки та рівні, вона сама рівномірно розтікається по основі, забезпечуючи ідеально рівну поверхню. Але заливати таку суміш можна шаром близько 5 мм, тому основа повинна мати незначні перепади та дефекти.

Перед заливкою, основу потрібно ретельно проґрунтувати. Суміш краще готувати порціями, так як її бажано використовувати не пізніше, ніж через 15 хвилин після приготування. Найзручніше розподіляти суміш по поверхні за допомогою голчастого валика. Висихання самовирівнювальної суміші займе близько 72 годин, більш детальну інформацію шукайте в інструкції на упаковці.

ikon.png

 Як підготувати дерев'яну підлогу

derev_pidloga.jpg

Перед укладанням ламінату на дерев'яну підлогу, його потрібно ретельно оглянути, не було пошкоджень та дефектів. Якщо є зіпсовані мостини, їх потрібно замінити. В деяких випадках доведеться відрегулювати положення лаг. Якщо дерев'яна підлога має серйозні пошкодження, її краще зірвати, а потім залити стяжку. Якщо підлога в хорошому стані, але є невеликі перепади на стиках мостин, положення можна виправити за допомогою циклювання. У деяких випадках поверх дерев'яної підлоги просто монтують шар фанери, яка згладжує всі дефекти, але такий метод допустимо, тільки якщо лаги не пошкоджені, а підлога не скрипить і не прогинається при ходьбі.

ikon2.png

 Підготовка підлоги за допомогою фанери або цементно-стружкових плит

fanera.jpg

Якщо ви не хочете зв'язуватися з розчином, або не можете чекати місяць, поки просохне стяжка, можна використовувати фанеру або цементно-стружкові плити, які укладаються на заздалегідь змонтований каркас з балок. Всі балки повинні перебувати в одній площині, до основи вони кріпляться анкерами. Найпростіше каркас монтується, якщо використовувати регульовані лаги, відстань між лагами має бути в межах 30 см. Під лаги бажано простелити шар звукоізоляційного матеріалу, простір між лагами заповнюються утеплювачем. Поверх лагів монтуються плити з обраного матеріалу. Між плитами потрібно залишити невеликі зазори, які компенсують розширення матеріалу при зміні температури та вологості. При такому підході укладати ламінат можна відразу після монтажу плит основи.

pidgotovka_final.jpg