Скільки часу сохне штукатурка

13808

zagolovok-ua.jpg

Після зведення стін їх практично завжди вирівнюють за допомогою штукатурки. Завдяки штукатурці вдається отримати рівну, порівняно гладку поверхню, приховати всі дефекти і нерівності. Поверх штукатурки можна наносити шпаклівку, клеїти плитку, шпалери або використовувати інші оздоблювальні матеріали. Крім того, штукатурка робить стіни трохи товщі, сприяючи поліпшенню тепло- і звукоізоляційних властивостей. Навіть, якщо ви використовуєте якісну штукатурку, але не дасте їй достатньо часу на висихання, вона може потріскатися, пошкодивши і наступні шари оздоблювальних матеріалів. Тому вкрай важливо знати, скільки часу сохне штукатурка, і враховувати це при будівництві або ремонті.

Основний вплив на час висихання штукатурки впливає її склад, умови, при яких проводиться сушіння, властивості поверхонь, на які цей матеріал наноситься, а також товщина шару.

1.png

 За яких умов повинна сохнути штукатурка

Оптимальними умовами для сушіння штукатурки є температура близько 20 градусів і вологість не вище 70% відсотків. Якщо температура буде істотно вище, штукатурка висохне занадто швидко, при цьому вона може тріскати і з часом просто відвалитися від основи. Якщо температура занадто низька, а вологість висока, штукатурка може сохнути дуже довго, а іноді повного її висихання можна не дочекатися зовсім. Час сушіння для кожного виду штукатурки відрізняється, але є універсальні правила, які допоможуть прискорити процес сушіння без негативного впливу на якість.

1.jpg

Перш за все, постарайтеся забезпечити ідеальну температуру і вологість. Переконайтеся, що в приміщенні немає протягів. На штукатурку не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Не рекомендується використовувати опалювальні прилади для прискорення сушіння. Після первинного висихання штукатурки, приміщення бажано провітрити, щоб видалити зайву вологу, яка буде перешкоджати подальшому сушінню.

2.png

 За який час висихає гіпсова штукатурка

Гіпсова штукатурка має безліч переваг перед цементною, серед яких і порівняно швидке висихання. Повне висихання гіпсової штукатурки при ідеальних умовах займає близько семи днів. Якщо є відхилення в температурі або вологості, процес може затягнутися на два тижні. У міру висихання штукатурки, вона буде поступово світлішати. Процес сушіння можна вважати повністю завершеним, коли всі оброблені поверхні набудуть однаковий відтінок.

2.jpg
3.png

 Скільки сохне штукатурка на основі цементу

Цементно-піщана штукатурка і раніше користувалася популярністю завдяки своїй дешевизні і простоті в роботі. Але сохне така штукатурка значно довше гіпсової, і це потрібно враховувати при виборі матеріалу. Деякі майстри стверджують, що для розрахунку часу висихання штукатурки можна використовувати просте правило, за яким на кожен міліметр шару потрібно виділити одну добу. Інші ж стверджують, що незалежно від шару, цементу потрібно дати близько 30 днів на схоплювання. Якщо терміни не підтискають, краще перестрахуватися і дати штукатурці якомога більше часу, так ви переконаєтеся, що вона не розтріскується і не відвалюється.

3.jpg
4.png

 За скільки висихає декоративна зовнішня штукатурка

Найпопулярнішою з декоративних зовнішніх штукатурок є так званий «короїд». Цей матеріал відмінно переносить вплив вологи і перепади температур, він довговічний і цікаво виглядає. Така декоративна штукатурка сохне близько 5 днів. Роботи по її нанесенню бажано проводити навесні або восени, коли температура знаходиться в оптимальних межах. Бажано, щоб в процесі висихання на штукатурку не потрапляли опади і сонячні промені. Щоб захистити штукатурку, її закривають плівкою, що не пропускає сонячного світла. До фарбування «короїд» радять приступати не раніше, ніж через 14 днів.

4.jpg

Пам'ятайте, що якою б штукатуркою ви не користувалися, час її висихання буде залежати від безлічі факторів. Найкращих результатів можна досягти лише при ідеальних умовах, до чого і слід прагнути.