Як зробити і наносити венеціанську штукатурку

10777

zagolovok-ua.gif

Венеціанська штукатурка - особливий вид декоративного покриття, завдяки якому вдається зімітувати мармур або камінь. Якщо правильно дотримати технологію нанесення, можна отримати міцне, довговічне покриття, яке не буде тріскатися, відклеюватися або змінювати свій колір з часом. Крім виняткової практичності до переваг венеціанської штукатурки можна віднести ще й її шикарний зовнішній вигляд.

Венеціанська штукатурка зазвичай готується на основі шпаклівки, в яку додається пил мармуру, кварцу або граніту. До складу венеціанки часто входить акрил, який робить штукатурку еластичнішою. Працювати з таким матеріалом набагато простіше і приємніше. При бажанні, венеціанську штукатурку можна приготувати самостійно, але особливої потреби в цьому немає, так як в магазині «Нова Лінія» представлено широкий вибір готових сумішей, розфасованих в пластикові відра, і готових до використання, а також сухих сумішей. У кожного виробника є свої рецепти, і вибирати штукатурку слід, орієнтуючись за зразками, які зазвичай супроводжують кожну лінійку сумішей. Сьогодні розповімо про те, як наносити венеціанську штукатурку.

1.jpg
icon.png

 Як наносити венеціанську штукатурку

Відразу відзначимо, що для якісного нанесення венеціанської штукатурки потрібно не тільки досвід, але і деякий художній смак. Технік нанесення цього декоративного покриття існує безліч, і в залежності від обраної, ви зможете отримати результати, який кардинально відрізняються між собою. У тексті досить складно описати техніку нанесення венеціанки, тому попередньо бажано ознайомитися з відеороликами, які продемонструють процес більш наочно. Перед початком роботи радимо ретельно потренуватися на окремій поверхні.

icon.png

 Нанесення венеціанської штукатурки своїми руками

Перед нанесенням венеціанки, стіни потрібно дуже ретельно підготувати. Спочатку необхідно повністю позбутися від залишків старого покриття (фарби, шпалер або іншого). Всі поверхні необхідно ідеально вирівняти за допомогою шпаклівки. У деяких випадках шарів шпаклівки може бути навіть три або більше. Після кожного шару проводиться ошкурювання і грунтування поверхонь. Чим ретельніше підготовлені стіни, тим простіше буде наносити венеціанську штукатурку. Після нанесення останнього шару шпаклівки, обробіть стіни проникаючої грунтовкою. Підготовчий етап може виявитися досить тривалим, адже кожному шару шпаклівки і грунтовки потрібно дати час на висихання. Тепер можна приступати до нанесення венеціанки.

2.jpg

Відкрийте відерце з готовою сумішшю і ретельно розмішайте його вміст. Готова венеціанська штукатурка може бути колерована виробником, але іноді колеровка виконується користувачем за допомогою спеціальних барвників. Виконуючи фарбування штукатурки, дотримуйтесь вказівок виробника пігменту. Бажано проводити колеровку всього об’єму штукатурки, так як точно підібрати відтінок, замішуючи додатковий об’єм, дуже складно. В цьому плані колірування виробником суміші набагато практичніше.

3.jpg

Тонким шаром нанесіть венеціанку на підготовлену основу. Для нанесення скористайтеся широким шпателем. Дайте першому шару просохнути, а потім обробіть поверхню наждачним папером і очистіть її від пилу. Візьміть вузький шпатель, і наносіть штукатурку хаотичними мазками, домагаючись необхідного малюнка. Змінюючи напрямки мазків, натиск на шпатель і кут, під яким ви його прикладаєте до стіни, ви зможете отримати різні малюнки. Саме для вибору необхідної комбінації і потрібна попередня тренування на окремій поверхні. Наступний шар венеціанки накладається так, щоб перекрити стики попередніх мазків. Не забувайте постійно видаляти надлишки штукатурки з інструменту, інакше вони можуть зіпсувати текстуру венеціанської штукатурки.

Штукатурка наноситься мінімум в три шари, але можна цим не обмежуватися. Чим більше шарів, тим кращого ефекту вдасться досягти. Після висихання останнього шару венеціанки, стіни вкриваються воском.

icon.png

 Як зробити венеціанську штукатурку

Вирішивши приготувати венеціанську штукатурку своїми руками, вам навряд чи вдасться заощадити не тільки час, а й гроші. Компоненти для її виготовлення досить специфічні, і їх не скрізь вдасться дістати, та й чітких рецептів з пропорціями знайти практично неможливо. Всі поради зводяться до того, що доведеться довго і наполегливо експериментувати з кількістю мармурової пилу або дрібного порошку інших мінералів, що пов'язує, в якості якого може виступати акрил або гашене вапно, і барвник. При цьому дуже складно передбачити властивості отриманого матеріалу, і домогтися однорідності при замішуванні кількох порцій.

Якщо хочете трохи заощадити, можете відмовитися від покупки готової суміші, яка продається в відерцях, на користь сухої суміші, яка змішується з водою. В цьому випадку потрібно чітко слідувати інструкціям виробника.

Нанесення венеціанської штукатурки - процес, що вимагає досвіду, яким може похвалитися не кожен майстер. Якщо не хочете зіпсувати дорогий матеріал, радимо скористатися послугами професіоналів в цій сфері.