Як вибрати тротуарну плитку

3661

jak_vubratu_trotuarnu_plutku.jpg

Вирішивши облаштувати терасу чи садові доріжки, ви, в першу чергу подумаєте про тротуарну плитку, адже цей матеріал коштує порівняно недорого, досить швидко укладається і при належній якості служить дуже довго. Важливими перевагами тротуарної плитки є приємний зовнішній вигляд, різноманітність форм і кольорів, можливість самостійної доставки та укладання, простота підготовчих робіт і стійкість до перепадів температур і опадів. Але варто пам'ятати, що всі перераховані вище переваги тротуарної плитки актуальні лише в разі покупки якісного матеріалу відповідного розміру і форми. Сьогодні поговоримо про те, як обрати якісну тротуарну плитку, і на що потрібно звернути увагу при покупці.

plitka.jpg
plitka.png

 Технологія виготовлення тротуарної плитки

Найпопулярніша і поширена тротуарна плитка з бетону виготовляється двома методами: вібролиттям і вібропресуванням. Вібропресована плитка відрізняється підвищеною міцністю і більш точною геометрією кожної плитки, так, як виготовляється вона на підприємствах з використанням дорогого устаткування. Так, як плитка може випускатися великими партіями, за ціною вона вигідно відрізняється від вібролитої. До недоліків такої плитки можна віднести деяку обмеженість форм і кольорів. Саме вібропресовану плитку потрібно використовувати для мощення під'їзних доріг, по яких будуть пересуватися автомобілі, така плитка підійде і для облаштування парковок, її можна використовувати в місцях з великою прохідністю.

Вібролита плитка виготовляється простіше, тому при покупці такої тротуарної плитки потрібно проявити особливу обережність. Перевагою вібролиття плитки є велике розмаїття кольорів та форм. Вона має гладку, іноді навіть глянцеву поверхню, на яку можуть бути нанесені самі хитромудрі візерунки. Міцність якісного вібролиття плитки не сильно поступається вібропресованій. Хоч вона і трохи дорожча, зате найбільш поширена, купити її можна в будь-якому регіоні, вибравши виробника, що забезпечує максимальну якість. Для мощення садових доріжок і дворів вібролита плитка є ідеальним варіантом.

tehnologіja_vigotovlennja_trotuarnoi_plitki.jpg
tehnologіja_vigotovlennja_trotuarnoi_plitki.png

 Форма і розміри плитки

Тротуарна плитка може мати найрізноманітніші форми, розміри також можуть варіюватися в широких межах. При виборі розмірів плитки потрібно пам'ятати, що чим вона дрібніша, тим більше швів між плитками. Ці шви компенсують високі навантаження, завдяки чому плитка не трісне, якщо по ній проїде важкий автомобіль. Для мощення садових доріжок можна вибирати тротуарну плитку будь-якого розміру. Величина плиток також повинна враховуватися, якщо доріжки мають безліч вигинів. В такому випадку бажано використовувати звичайну бруківку. Така плитка має невеликі розміри і невибаглива до точності стикування, завдяки чому її можна укладати рядами навіть з малим радіусом повороту. 

Якщо плануєте укладати плитку самостійно, і у вас немає великого досвіду в цій справі, бажано відмовитися від плиток, що мають форми квадрата або ромба. При укладанні такої плитки потрібна підвищена точність, через що у новачків можуть виникнути проблеми.

forma_і_rozmіri_plitki.jpg
forma_і_rozmіri_plitki.png

 Як визначити якість тротуарної плитки

Вибираючи плитку для саду або тераси, ви, швидше за все, зробите вибір на вібролитій плитці. Виробництво цієї плитки не вимагає дорогого устаткування, тому деякі майстри налагоджують її виробництво мало не в гаражі. Зрозуміло, що ризик купити неякісну продукцію дуже великий. Тому бажано проводити закупівлю, безпосередньо,  у рекомендованого виробника або у великих будівельних магазинах, які супроводжують продукцію відповідною документацією. Якщо плитка пройшла атестацію, в документах повинні бути приведені дані про її морозостійкість, міцність, схильність до поглинання вологи.

Побічно судити про якість плитки можна і без документів. При ударі один про одного плитки, як і правильно обпалена цегла, повинні видавати дзвінкий звук. На поверхні плиток не повинно бути пор, тріщин та інших дефектів. Поверхня повинна бути рівномірно пофарбована, не повинно бути ніяких смуг і розводів. Перед покупкою бажано зламати одну плитку, так ви зможете оцінити її міцність, а глянувши на злам, побачити рівномірність структури, наявність дефектів та профарбування по всій товщині.

Пам'ятайте, що плитка навіть в одній партії може трохи відрізнятися відтінком, це вважається нормою і не є браком. Також допускається утворення білого нальоту на плитках, який є наслідком протікання хімічних реакцій в бетоні. Цей наліт з часом зітреться, також його можна відмити спеціальними миючими засобами.

Якщо купуєте кольорову плитку, зверніть увагу на насиченість кольору. Якщо плитка дуже яскрава, це не завжди свідчить про високу якість пігментів. Часто виробники додають велику кількість барвників, через що страждає міцність виробу.

ukladka2.jpg

Вибір якісної тротуарної плитки - це лише півсправи, тепер потрібно її правильно укласти. Як це зробити, читайте в одній з наших наступних статей.