Проблеми з тротуарною плиткою: біліє, зеленіє, тріскається, кришиться

3654

zagolovok-ua.jpg

Вибравши якісну тротуарну плитку і чітко дотримуючись технологію її укладання, ви, навряд чи, зіткнетеся з серйозними проблемами при її експлуатації. Якщо ж плитка не дуже якісна або неправильно покладена, вона може почати тріскатися і навіть кришитися, змінити свій колір або покритися нальотом. Пошкодження плитки можуть бути пов'язані з неправильною експлуатацією або прорахунками при підборі товщини, в цьому випадку постраждати може навіть якісний матеріал. У цій статті розглянемо основні проблеми, які можуть виникнути з тротуарною плиткою, постараємося розібратися, чим вони можуть бути викликані, і дамо поради щодо їх усунення.

1.jpg
trotuarnaya-plitka-kroshitsya.png

 Тротуарна плитка тріскається і кришиться

Немає нічого дивного, якщо починає тріскатися і кришитися неякісна плитка. У цьому випадку проблему можна вирішити тільки повною або частковою заміною плитки на більш якісну.

2.jpg

Якщо ви впевнені в якості плитки, значить, проблема може бути пов'язана з помилками при підготовці поверхні перед укладанням. В цьому випадку плитку потрібно демонтувати і укласти заново, приділивши особливу увагу підготовчим роботам. У деяких випадках запобігти подальшому розтріскуванню можна, заповнивши шви новою порцією цементно-піщаної суміші.

Тріскатися плитка може і від високих навантажень, наприклад, якщо по ній переміщається важка техніка. У цьому випадку спочатку потрібно вибирати плитку великої товщини. Додатковий захист може забезпечити дрібновічкова сітка, поклеєна на основу плит.

Руйнуватися тротуарна плитка може від впливу вологи і перепадів температур. Щоб волога не потрапляла в пори і не руйнувала плитку при замерзанні, її поверхню потрібно обробити спеціальним герметизуючим розчином. Не варто забувати про стік і дренажі, завдяки яким вода не буде довго затримуватися на поверхні плитки.

trotuarnaya-plitka-beleet.png

 Тротуарна плитка біліє

Багато хто думає, що білий наліт на плитці обов'язково свідчить про її низьку якість, але це не так. Дуже часто такий наліт з'являється внаслідок реакцій, що протікають в бетоні. Іноді наліт може бути викликаний застосуванням спеціальних присадок, а в деяких випадках і жорсткістю води використаної при замішуванні бетону. Турбуватися з приводу білих плям не варто, вони, швидше за все, змиються дощовою водою або зітруться з часом. Якщо ж вас бентежить зовнішній вигляд, можете використовувати спеціальні хімічні засоби. Щоб мінімізувати ризик побіління плитки, після укладання її поверхню бажано обробити герметизуючим розчином для бетону.

3.jpg
trotuarnaya-plitka-zeleneet.png

 Тротуарна плитка зеленіє

Плитка може з часом покритися зеленим нальотом. Причиною цього може бути мох або особливі водорості, які розвиваються при високій вологості. Боротися із зеленим нальотом на плитці можна за допомогою спеціальних засобів від цвілі. Обробіть плитку, дотримуючись інструкції виробника. Після видалення зеленого нальоту, плитку потрібно обробити гідрофобізаторами, які допоможуть запобігти повторному появленні. Якщо герметизувати поверхню плитки відразу після укладання, можна не тільки уникнути проблем із зеленим нальотом, а й зменшити ризик розтріскування бетону.

Від проблем з тротуарною плиткою ніхто не застрахований, але ризик їх виникнення можна істотно знизити, вибравши якісний матеріал і дотримуючись технологію укладання.