Якої потужності повинна бути кухонна витяжка

7982

yakoi_potygnosti.jpg
yakoi_potygnosti_v.jpg

Щоб очистити повітря від водяної пари, продуктів згоряння газу, випаруваного жиру і неприємних запахів, на кухні повинна бути забезпечена ефективна вентиляція. Будівельні норми говорять нам, що під час готування повітря в кухні повинно повністю змінюватися близько 12 разів на годину. Такий коефіцієнт декому може здатися занадто великим, але насправді це лише допустимий мінімум, який на практиці повинен бути ще більше.

Щоб забезпечити ефективну вентиляцію і уникнути проблем з жировим нальотом, неприємними запахами і поганим самопочуттям, на кухні потрібно встановити витяжку. Про те, як вибрати витяжку ми вже писали, тепер же більш детально розповімо, якої потужності повинна бути кухонна витяжка.

ikon.png

 Що таке потужність витяжки

cho_take.jpg

Потужність - одна з основних характеристик витяжки, і на неї обов'язково потрібно звертати увагу при покупці. Потужність вимірюється в кубометрах на годину, і вказує, яку кількість повітря здатна перемістити витяжка за шістдесят хвилин. Але варто пам'ятати, що зазвичай виробники вказують максимально можливу потужність, при цьому розраховуючи її без обліку опору вентиляційних каналів та інших особливостей. Тому, розрахувавши необхідну потужність витяжки, обов'язково множте її на 1.3-1.5. Такий підхід дозволить вашій витяжці більшу частину часу працювати не на повних обертах, а в екстрених випадках у вас з'явиться запас потужності, і ви зможете швидко очистити повітря, якщо щось пригоріло або якщо вам доведеться готувати на велику компанію.

ikon_2.png

 Як дізнатися необхідну потужність витяжки

yak_diznaticia.jpg

Якщо витяжка виявиться не досить потужною, вона не зможе ефективно виконувати свої функції, і вам часто доведеться чистити кухонні меблі від нальоту жиру, періодично доведеться переклеювати шпалери і перефарбовувати стелі. Господиня, довгий час, стоячи біля плити, може відчути нездужання, можливі загострення алергії. Тому, дуже важливо правильно розрахувати потужність витяжки. Іноді, навіть рекомендують отриманий результат збільшити вдвічі, щоб гарантовано не мати проблем в подальшому. Але більш потужні витяжки коштують дорожче, та й шумлять вони сильніше, тому робити занадто великий запас теж небажано.

Щоб дізнатися необхідну потужність витяжки, потрібно знати об'єм кухні, який обчислюється множенням площі на висоту стелі. З огляду на, що повітря повинно змінюватися 12 разів за годину, отриманий результат помножте на 12. Не забудьте про запас потужності, помноживши отримане число на 1.3. В результаті цих нехитрих обчислень ви дізнаєтеся мінімальну потужність витяжки, яка вам потрібна.

Якщо ваша витяжка не буде підключатися до вентиляційного каналу, працюючи в режимі рециркуляції та очищення повітря, до отриманої потужності потрібно буде додати ще 20-25%. Це обумовлено втратами при проходженні повітря через фільтри.

Також в спрощеній формулі не враховується тривалість, гладкість стінок, кількість і форма поворотів вентиляційних каналів. При підключенні витяжки до вентиляції за допомогою короткої гладкої труби втрати будуть мінімальними, якщо ж використовувати довгу гофру з декількома вигинами, бажано додати ще близько 20% до потужності.

У деяких випадках «вузьким місцем» системи вентиляції є вентиляційні канали малого перетину, в цьому випадку навіть потужна витяжка не зможе забезпечити очікуваного результату.

Якщо ви не можете самостійно обчислити необхідну потужність витяжки, зверніться до консультантів магазину «Нова Лінія», повідомте їм параметри кухні і визначтеся з типом плити, яку будете використовувати, і вам допоможуть з вибором відповідної моделі.