Чому шкідливо дивитися телевізор

12171

chomy.jpg
chomy_chkodlivo.jpg

Нерідко можна почути, що перегляд телевізора шкідливий для здоров'я, і ​​більшіть, в наш час йдуть на крайні заходи, зовсім не дивлячись телепередачі, віддаючи переваги іншим способам провести вільний час. Але необхідності в таких крайніх заходах немає, адже якщо витрачати на перегляд телевізора лише кілька годин на добу, помітної шкоди він не принесе. А користь від помірного перегляду пізнавальних передач складно переоцінити. Сьогодні спробуємо розібратися, чому шкідливо дивитися телевізор, і так це насправді.

ikon_3.png

 Телевізор може бути корисний

korusnuy_televuzor.jpg

Якщо підходити до перегляду телепередач відповідально, і не сидіти перед екраном цілими днями, телевізор може бути дуже корисний, адже в ефірі багатьох каналів зараз транслюються документальні фільми, пізнавальні передачі, багато просто розважального контенту, який зможе розслабити і підняти ваш настрій після важкого дня. Йдучи вранці на роботу, ви зможете дізнатися основні новини, вибрати відповідний одяг, орієнтуючись на прогноз погоди, дізнатися про пробки та отримати іншу інформацію, яка може виявитися корисною протягом дня. На багатьох каналах вранці транслюють мультфільми, які допоможуть дитині більш охоче прокинутися, поснідати і зібратися в дитячий сад або школу.

З телепередач, домогосподарки зможуть почерпнути нову інформацію про кулінарію, а умільці з численних передач про ремонт дізнаються про інструменти і принципи роботи з ними, почерпнуть ідеї по оздобленню квартири або будинку. Але корисним перегляд РК-телевізори буде лише при ретельному підборі контенту, а також якщо не сидіти біля екрану занадто довго. 

ikon_2.png

 Чим шкідливий телевізор

shkidlivii.jpg

Говорячи про шкоду телевізора, дуже часто оперують таким поняттям, як «випромінювання». І дійсно, шкідливе випромінювання відслідковується у випадку зі старими телевізорами-кінескопами, якими багато хто користується і до цього часу. Якщо у вас старий телевізор, не можна сидіти до нього ближче півтора метрів. Від стіни його також бажано відсунути хоча б на півметра, так як за телевізором випромінювання ще сильніше, і воно може відбиватися від стіни і шкідливо впливати на людину. Невелике випромінювання спостерігається і у випадку з плазмовими панелями, а ось РК-телевізори такого недоліку позбавлені.

ikon.png

 Телевізор псує зір

zir.jpg

Негативно впливає тривалий перегляд телевізора і на зір. Це пов'язано з тим, що око фокусується на одній площині протягом декількох годин, через що, з часом може змінитися форма кришталика. Ще однією проблемою є мала частота зміни зображення, через що може спостерігатися мерехтіння, стомлюючи очі. Також не рекомендується дивитися телевізор у повній темряві, так як виникає дуже сильний контраст між яскравим екраном і темними стінами, через це очі напружуються і втомлюються.

ikon_4.png

 Телевізор може впливати на психіку

vaga.jpg

Небажано дивитися телевізор перед сном, так як після перегляду якихось напружених фільмів і серйозних передач вам буде складно розслабитися і заснути. Деякі вразливі глядачі настільки переживають за головних героїв, що можуть відчути проблеми з серцем і тиском, переживання можуть мучити їх протягом цілого дня. Буває, що фільми і передачі надають прямо протилежний вплив, розслабляючи глядача, налаштовуючи його на позитивні думки.

Багато хто любить обідати перед телевізором. Але вчені стверджують, що захоплююча передача може змусити глядача з'їсти набагато більше тієї порції, якої б йому вистачило без телевізора. Це, поряд з малою рухливістю протягом декількох годин, може стати причиною набору зайвої ваги.

ikon_5.png

 Тривалий перегляд телевізора шкідливий для дітей

deti.jpg

Немовлят від перегляду телевізора краще захистити зовсім, так як яскраві миготливі картинки і гучні звуки можуть мати негативний вплив не тільки на зір, але і на психіку дитини. Малюк втомлюється, йому важко на чомусь зосередитися або заснути. Можливе порушення роботи травної системи. Батькам в цей період також не варто засиджуватися перед екраном, вільний час краще приділити малюкові, говорити з ним і розвивати моторику. 

Дітям, старшого віку, також не можна сидіти біля екрану цілими днями, так як у них можуть виникнути проблеми із зором, увагою, дитина може стати агресивною, може спостерігатися швидка втома. Посадивши дитину перед телевізором, потрібно дуже ретельно підбирати контент і постійно перебувати поруч. Діти дуже вразливі, і побачене може на них вплинути.

Безсумнівно, якщо дивитися телевізор постійно, проблеми зі здоров'ям не змусять себе довго чекати. Якщо ж обмежитися декількома годинами перегляду пізнавальних телепередач або позитивних, надихаючих фільмів в день, телевізор може надати істотну користь.