Як мити ламінат

2557

zagolovok-ua.jpg

Ламінат - відмінне покриття для підлоги, яке користується величезною популярністю завдяки безліччю своїх переваг, серед яких і порівняно невисока ціна, і довговічність, і відмінний зовнішній вигляд, і простота монтажу. Але часто споживачі відмовляються від ламінату на користь плитки або лінолеуму, мотивуючи це тим, що ламінат дуже чутливий до впливу вологи. Деякі вважають, що навіть не витерта вчасно крапля води призведе до розбухання і неминучого ремонту. Насправді це не так, сучасний ламінат без проблем переносить вологе прибирання, а деякі види цього підлогового покриття можна використовувати навіть у ванних. Але, як і у випадку з будь-яким покриттям підлоги, потрібно ознайомитися з рекомендаціями виробника по догляду за ним, не варто використовувати агресивні миючі засоби, тривалість контакту з водою бажано обмежити. Постараємося розібратися, як і чим мити ламінат, щоб покриття прослужило максимально довго.

1.png

 Як проводити вологе прибирання

Хоча б раз на тиждень підлогу потрібно не тільки пилососити або підмітати, а й мити. Стосується це і ламінату. Перед вологим прибиранням обов'язково видаліть з поверхні піщинки і інше сміття, яке може пошкодити покриття під час миття. Поверхню ламінату потрібно протерти змоченою у звичайній воді ганчіркою, але перед цим не забудьте її ретельно вичавити, щоб тканина була злегка вологою. Через кожні кілька вологих прибирань в воду можна додавати трохи миючого засобу або будь-якого відповідного засобу для догляду за покриттям підлоги.

1.jpg

Якщо ви використовуєте жорстку воду для прибирання, на поверхні темного ламінату можуть залишитися світлі сліди. Щоб цього не сталося, в воду можна додати трохи оцту. Після прибирання видаліть вологу з поверхні ламінату за допомогою сухої тканини.

2.png

 Якими миючими засобами можна мити ламінат

Щоб не пошкодити покриття ламінату, краще використовувати спеціальні засоби для чищення, призначені саме для цього покриття. Якщо таких коштів у вас немає, можна скористатися м'якими миючими засобами, наприклад, для миття посуду або шампунями, добре підійде і господарське мило. Не можна використовувати жорсткі губки, переконайтеся, що в складі миючих засобів немає абразивних частинок, кислот або розчинників, все це може пошкодити покриття для підлоги. Ламінат небажано обробляти засобами, призначеними для паркету, так як вони можуть містити віск і інші речовини, які порушать цілісність захисного покриття ламінату.

2.jpg
3.png

 Як мити ламінат миючим пилососом

Миючі пилососи поки ще не так широко поширені, але завдяки відмінній якості прибирання їм віддає перевагу все більше число споживачів. Іноді, при збиранні миючим пилососом очищуючий розчин розпорошується по всій підлозі, а потім збирається за допомогою спеціальної насадки. Але ламінат таким випробуванням краще не піддавати. У більшості сучасних миючих пилососів передбачені спеціальні режими і насадки для прибирання ламінату, паркету та інших покриттів, яким може зашкодити вода. При використанні таких насадок і режимів, розчин наноситься в менших кількостях, а завдяки губці або мікрофібрі вбираються залишки вологи, які не зміг зібрати пилосос.

3.jpg

Якщо ваш миючий пилосос не призначений для миття ламінату, організуйте прибирання, розділивши підлогу на невеликі ділянки. Після завершення кожного етапу, витріть м'якою тканиною.

Ламінат, всупереч існуючій думці, не так сильно боїться вологи, особливо це стосується сучасних видів цього покриття, серед яких зустрічається ламінат, придатний для використання навіть у ванній. Менше турбуватися під час вологих прибирань можна, вибравши вологостійкий або водостійкий ламінат, або вживши заходів по герметизації швів під час укладання.