Як покласти ламінат біля дверей

5907

zagu.jpg
laminat_dlya_pola.jpg

Укладання ламінату - процес нескладний, особливо якщо приміщення має правильну прямокутну форму, і в ньому немає труб та інших перешкод, які доведеться обходити. Але в якій би кімнаті ви не укладали це підлогове покриття, вам доведеться зіткнутися з невеликою складністю, адже практично в будь-якому приміщенні є двері. Як же покласти ламінат біля дверей? Давайте спробуємо розібратися.

icon.png

 На що звернути увагу перед укладанням

ukladannja-laminatu-8.jpg

Якщо ви плануєте використовувати в якості підлогового покриття ламінат, обов'язково заміряйте зазор від нижнього краю дверного полотна до основи. Розрахуйте зазор, який ви отримаєте при укладанні ламінату певної товщини, не забудьте, врахувати висоту підкладки. Між дверним полотном і ламінатом повинен залишитися зазор близько сантиметра.

Перевірте якість стяжки або іншої основи, в ролі якого може виступати ДВП, плитка та деякі інші матеріали, які не будуть деформуватися під ламінатом і стануть надійною основою. Переконайтеся, що вологість основи не перевищує 70%, якщо ця умова не дотримана, покриття може деформуватися.

Перевірте, чи невеликих перепадів по висоті, допустиме значення близько 2 мм на метр довжини.


icon2.png

 Правила укладання ламінату в дверних отворах

laminat_dlya_pola2.jpg

Пам'ятайте, що при укладанні ламінату обов'язково потрібно залишати зазори біля стін, труб та інших перешкод, враховуючи дверні коробки. Ці зазори потрібні для того, щоб при коливаннях температури і вологості ламінат не спучувався. Ширина цих зазорів в середньому становить близько сантиметра.

Найпростіший процес укладання ламінату в дверних отворах проводиться до установки коробок. Такий підхід буде найкращим, коли ви робите капітальний ремонт і міняєте всі двері. В цьому випадку вам не доведеться до міліметра виміряти точність розрізання ламінату, щоб зазори були мінімальними і не кидалися в очі. Вам потрібно просто залишити невеликі зазори, які пізніше перекриються коробкою і плінтусами.

Пам'ятайте, що небажано укладати ламінат в суміжних кімнатах суціль, так, як площа підлогового покриття виявиться занадто великою, і показник розширення ламінату збільшиться, що може стати причиною проблем в процесі експлуатації. У дверних отворах потрібно залишати деформаційні зазори, які потім треба буде закрити декоративною планкою. Такі планки випускаються в різних розмірах і кольорах, тому підібрати прийнятний варіант буде нескладно. Планка кріпиться не до підлогового покриття, а до основи, дозволяючи ламінату в різних кімнатах «плавати» незалежно.

Існує й інший підхід. У деяких випадках вже встановлені дверні коробки підпилюють ножівкою і під ними пропускають дощечки ламінату при укладанні. Між поверхнею спилювання і покриттям підлоги повинен залишитися зазор в декілька міліметрів.

Якщо дверна коробка вже встановлена і немає бажання її запилювати, але ви хочете, щоб не було видно зазорів, можна залишити проміжок тільки між стінами і ламінатом, а до коробки укласти ламінат практично впритул. Такий підхід допустимо, коли ширина дверного отвору не перевищує 80 см. При такій ширині можна вважати, що розширення підлогового покриття при зміні температури і вологості буде практично нульовим.