Як вибирати ламінат

6086

yak_vibrati_ykr.jpg
yak_vibrati.jpg

Завдяки невисокій ціні, відмінним експлуатаційним характеристикам і простому монтажу ламінат займає одну з лідируючих позицій на ринку підлогових покриттів. Через таку популярність асортимент ламінату досяг величезного розмаїття, на полицях магазинів можна знайти покриття не тільки різних кольорів, а й з різними текстурами, випускається ламінат різної товщини та класів зносостійкості, деякі лінійки позиціонуються як волого-і водостійкі. Широкий вибір - це добре, але пересічному покупцеві, часто, складно визначитися при покупці, тому сьогодні поговоримо про те, як вибирати ламінат для різних приміщень і умов експлуатації.

ikon4.png

 Виробник і зовнішній вигляд

virobnik.jpg

Вибираючи ламінат, увагу потрібно звертати не тільки на його вид, а й поцікавитися, де і ким було вироблено покриття. До недорогого сегменту відноситься ламінат вироблений в Китаї, але перевагу краще віддати лінійкам які добре зарекомендували себе із Західної Європи. Додатковою ознакою якості продукції є значок асоціації EPLF на упаковці.

Колір і текстура ламінату вибирається виходячи з особистих уподобань. Але, якщо ви хочете, щоб підлога виглядала максимально натуральною, шукайте ламінат з глибокою текстурою. Останнім часом великою популярністю користується ламінат з V-подібною фаскою, завдяки якій видно межу між ламелями, підлога схожа на дерев'яну.

ikon2.png

 Клас зносостійкості

yakist.jpg

Ламінат зазвичай має клас зносостійкості в діапазоні 31-34. Для житлових приміщень, в яких навантаження на підлогу буде невелике, підійде покриття 31 або 32 класу. Ламінат 33 і 34 класів вже можна віднести до комерційного, тобто, його можна використовувати в кафе, магазинах та інших громадських організаціях, і закладах з високою прохідністю. У будь-якому випадку, не буде нічого страшного, якщо ви візьмете покриття з запасом на 1 клас, адже воно буде більш надійним і прослужить довше, хоч і обійдеться трохи дорожче.

ikon3.png

 Товщина ламінату

tovshina.jpg

Ламінат може мати товщину від 5 до 12 мм. Більш товсте покриття відрізняється підвищеною міцністю, тому воно завжди краще. Вибравши максимально товстий ламінат, можна нівелювати деякі погрішності підготовки основи. Але обійдеться така економія на підготовчих роботах набагато дорожче. Тому витратьте трохи більше часу і сил на якісне вирівнювання підлоги, зате істотно заощадите, купивши ламінат товщиною 8 мм. Якщо під ламінатом буде встановлена тепла підлога, товщину бажано вибрати якомога меншу.

ikon5.png

 Як вибирати ламінат для різних приміщень

rizni_prim.jpg

Часто для різних приміщень вибирається один вид ламінату максимально необхідного класу. Такий підхід виправданий мінімальною кількістю відходів, можливістю монолітної укладки в декількох сусідніх приміщеннях, відсутністю проблем з перепадами по висоті та сумісністю замків. Але бувають випадки, коли для деяких приміщень потрібен ламінат з особливими властивостями, наприклад, підвищеною стійкістю до дії вологи. Якщо доводиться комбінувати кілька видів ламінату, бажано вибрати покриття одного виробника, обов'язково переконайтеся, що дощечки мають однакову товщину.

ikon7.png

 Як вибирати ламінат для кухні

dlya_kyxni.jpg

Багато хто вважає, що стелити ламінат на кухні - погана ідея, адже від впливу вологи він може зіпсуватися. Насправді, ламінат відмінно покаже себе на кухні, за умови, що він вологостійкий. При бажанні, шви ламінату можна герметизувати спеціальною мастикою. Щоб покриття було не слизьким, вибирайте ламінат з виразною фактурою. До речі, на такому ламінаті не помітні розводи після прибирання. На кухні бажано стелити ламінат мінімум 33 класу.

ikon6.png

 Як вибрати ламінат для ванної

vanna.jpg

Здавалося б, ламінат зовсім не підходить для використання у ванній, але на ринку з'явилося водостійке покриття, яке по стійкості до дії вологи практично не відрізняється від плитки. Зате, на відміну від плитки, на ламінат приємніше наступати босими ногами, адже він не такий холодний.

ikon.png

 Як вибирати ламінат для коридору та вітальні

vitalnia.jpg

У ці приміщення часто входять в брудному взутті, тому потрібно регулярне прибирання. У коридорі або вітальні потрібно використовувати вологостійкий ламінат максимально можливого класу.

Для житлових приміщень досить буде ламінату 32 або навіть 31 класу. Головне вибрати якісне покриття перевіреного виробника, яке відповідає всім вимогам, у тому числі і по екологічності.