Підкладка під ламінат: яку обрати?

2703

Укладання такого підлогового покриття як ламінат потребує використання спеціальної підкладки. Для чого вона потрібна? Про різновиди, переваги та недоліки кожного виду – нижче у нашій статті.

Для чого використовується підкладка?

Підкладка ізолює фінішне покриття від основи і є багатофункціональним матеріалом, котрий:

  • Перш за все, бореться з перепадами висот. Завдяки підкладкам ви легко позбавитесь від існуючих нерівностей підлоги, адже вони здатні згладжувати перепади висот до 4-5 мм (відсутнє навантаження на замкові з’єднання ламінату).

  • Слугує додатковою ізоляцією від шуму (заглушає звук кроків, ефективно знижує рівень шуму та ізолює приміщення).

  • Підвищує опір теплопередачі підлоги (оскільки у наших квартирах основа підлоги – бетонна плита перекриття, яка володіє високою теплопровідністю, тобто є "холодною", підкладка слугує додатковою теплоізоляцією).
Ламінат

Від виду та якості підкладки напряму залежить довговічність вашого фінішного покриття. Отож, яку обрати? Існують наступні типи підкладок для ламінату, кожен з яких має свої переваги:

Коркова підкладка

Це натуральний вид підкладок, що виготовляється з кори пробкового дерева. При підвищеній температурі і тиску частинки кори щільно склеюються між собою речовиною, що виділяється із сировини під час нагрівання. Матеріал відмінно зберігає тепло, забезпечує хорошу звукоізоляцію та має чудові амортизуючи властивості.

Відрізняється паропроникністю, що забезпечує природню вентиляцію підлоги. Завдяки пористості матеріалу відбувається циркуляція повітря між покриттям підлоги і стяжкою. При цьому повністю виключається ризик утворення конденсату, розмноження грибків і мікроорганізмів.

Коркова підкладка

У якості підкладки під ламінат переважно використовується рулонний матеріал, товщиною 2-4 мм. Пробкові листи, товщиною 4-10 мм можуть слугувати самостійним покриттям підлоги. Завдяки своїй екологічності, матеріал є відмінним вибором для дитячих кімнат та приміщень, де живуть люди зі схильністю до алергії. Однак, для приміщень з підвищеною вологістю даний матеріал використовувати не варто.

Деревоволокниста підкладка

Виготовлена із спресованих деревних волокон хвойних порід. Укладання даної підкладки під ламінат здійснюється в сухих приміщеннях. Підкладка має протигрибкові властивості, оскільки у своєму складі містить антисептичні добавки. Особливостями даного матеріалу є висока міцність на стиск, екологічність та мінімальна усадка. Підкладка поглинає шуми, а також статичні та ударні навантаження. Також, виконує функцію теплової ізоляції, зменшуючи теплові втрати.

Деревоволокниста підкладка

Полістирольна підкладка

Один із найпопулярніших різновидів підкладок. Вона виготовлена із екструдованого полістиролу, має рівномірну структуру із закритими порами, стійка до деформацій за рахунок високої щільності. Матеріал знаходиться в середньому ціновому сегменті, маючи помірну якість. Підкладка з пінополістиролу – це універсальний варіант, який підходить для приміщень з будь-яким вологісним режимом. Не поглинає вологу. Екструдований полістирол – відмінний утримувач тепла, а також ізолятор від шуму. Однак, даний матеріал не паропроникний та дає усадку.

Поліетиленова підкладка

Один із найбюджетніших видів. Не піддається впливу бактерій, грибків, цвілі, а також впливу гризунів і комах. Оскільки виготовлена із полімерного матеріалу, поліетиленова підкладка абсолютно гідрофобна: не поглинає воду та вологу. Однак, ця властивість даного матеріалу (як і полістиролу) має й іншу сторону, негативну: якщо волога проступає знизу (зі стяжки/наливної підлоги), вона не зіпсує ламінат, але так і буде тривалий час залишатися під підкладкою. А це може стати причиною появи грибка.

подложка.jpg

Також, щільність поліетилену значно поступається корковій чи деревоволокнистій підкладці, а значить матеріал витримує менші статичні навантаження, ніж конкуренти.

Особливості укладання

Перед укладанням обраної вами підкладки упевніться, що стяжка на підлозі повністю висохла, аби попередити міграцію вологи.

Підкладка у листах укладається таким чином, щоб шви не збігалися зі швами плашок підлогового покриття. Для цього плити укладають, починаючи з кута «ялинкою», тобто під кутом 45 градусів стик в стик.

Вартість продукції визначається товщиною матеріалу. Чим більша товщина, тим більша тепло- та звукоізоляція, а також можливість згладити більший перепад висот. Підбирається підладка для ламінату з урахуванням ступеню нерівності чорнової підлоги.

Оскільки ламінат являє собою «плаваючу підлогу», він не повинен щільно прилягати до стін або труб, щоб запобігти деформації чи пошкодження покриття.

Якісна підкладка – це довговічність та комфортне використання вашого підлогового покриття.