Як вибрати лінолеум

4528

zagolovok-ua.jpg

Лінолеум десятиліттями користується популярністю. І навіть зараз, коли на ринку з'явилося безліч варіантів підлогових покриттів, лінолеум не втратив своєї актуальності. Виробники пропонують широкий асортимент лінолеуму, це підлогове покриття може імітувати практично будь-який матеріал, в тому числі дерево, камінь, керамічну плитку та інше. Немає ніяких обмежень за колірною гамою і складності малюнка. Багато хто віддає перевагу лінолеум завдяки його відносній м'якості хорошим тепло- і звукоізоляційним властивостям, простоті укладання і підготовчих робіт. Крім того, лінолеум не боїться впливу води, його легко мити і чистити. Якщо ви вирішили використовувати в якості підлогового покриття лінолеум, потрібно знати, як його правильно вибирати, і в цьому вам допоможе наша стаття.

1.jpg
naturalnyi-ili.png

 Натуральний або синтетичний лінолеум?

Вибираючи підлогове покриття для дитячої кімнати, батьки часто роблять вибір на користь натурального лінолеуму, справедливо вважаючи, що він безпечніше синтетичного. Хоча якісний лінолеум, вироблений не з натуральних компонентів, також буде повністю безпечним для здоров'я, а в плані практичності і зовсім перевершить свого натурального конкурента.

Переваги та недоліки натурального лінолеуму

Лінолеум з природних компонентів стане відмінним вибором для використання в дитячих кімнатах, оцінять переваги такого підлогового покриття астматики і алергіки. Якісний натуральний лінолеум не стирається і не вигоряє на сонці, на ньому не так активно розмножуються бактерії, такий лінолеум не горить. Доглядати за натуральним лінолеумом досить просто. Коштує таке покриття порівняно дорого, погано переносить вплив вологи, при згинанні може зламатися. Випускається в обмеженою палітрою кольорів.

2.jpg

Переваги та недоліки синтетичного лінолеуму

Колір і фактура синтетичного лінолеуму можуть бути будь-якими. Це покриття має невисоку теплопровідність, не проводить електрику. Якщо при виробництві були дотримані всі норми, покриття не шкодить здоров'ю, укладати синтетичний лінолеум дуже просто. Лінолеум небажано використовувати в приміщеннях з низькою температурою, так як він може потріскатися від холоду. Це підлогове покриття погано протистоїть дії розчинників і деяких інших активних хімічних речовин. На сонці такий лінолеум може деформуватися і вицвісти.

Синтетичний лінолеум буває побутовий, напівкомерційний і комерційним. Зазвичай, побутовий лінолеум розрахований на термін служби до 5 років, в той час як комерційний може прослужити навіть 20.

dlya-raznyh-pomeschenii.png

 Як вибрати лінолеум для різних приміщень

Коридор, передпокій, кухня. Лінолеум буде експлуатуватися досить інтенсивно, знадобляться часті прибирання, тому для цих приміщень найкраще використовувати напівкомерційний лінолеум товщиною близько 3 мм.

3.jpg

Вітальня, спальня. Прохідність в цих кімнатах невисока, тому цілком підійде і побутовий лінолеум товщиною до 1.5 мм.

Дитяча. Здавалося б, в дитячій потрібно використовувати точно такий же лінолеум, як і в спальні або вітальні, але це не зовсім так. Прохідність тут буде трохи вище, а ось навантаження на лінолеум зросте суттєво, діти можуть пошкодити м'який лінолеум іграшками або ніжками меблів. Тому для дитячої краще вибрати напівкомерційний лінолеум із максимально товстим захисним покриттям. Якщо ви хочете бути впевнені, що здоров'ю малюків нічого не загрожує, варто трохи переплатити і придбати натуральний лінолеум.

4.jpg

Балкон, лоджія, альтанка, веранда. Лінолеум не любить впливу сонячних променів, низьких і високих температур, тому стелити його на балконах, лоджіях і верандах не рекомендується.

kak-vybrat-kachestvennyi.png

 Як вибрати якісний лінолеум

Навіть якісний лінолеум при неправильному зберіганні може втратити свої властивості, тому купувати його краще не на ринку, а в спеціалізованих магазинах, де підтримується постійна температура і вологість. До того ж, великі магазини зобов'язані мати відповідну документацію на весь товар, тому ризик придбати неякісний лінолеум практично виключений.

5.jpg

Якщо сумніваєтеся в безпеці підлогового покриття, просто понюхайте його. Якісний лінолеум повинен бути позбавлений різкого хімічного запаху.

Поверхня лінолеуму не повинна бути занадто блискучою, бажано, щоб підлогове покриття мало захисний шар, що оберігає його від пошкоджень в процесі експлуатації.

Візуально оцінити якість лінолеуму можна, розкотивши його рулон. Покриття повинне бути без вад, на поверхні не повинно бути здуття, розшарувань, малюнок повинен бути чітким, тон рівномірним.

Зверніть увагу на ціну. Якщо лінолеум коштує підозріло дешево, навряд чи варто розраховувати на високу якість, екологічність і тривалий термін служби.