Підбираємо екіпірування для активного зимового відпочинку

1820

з

Взимку можна не лише кутатися в теплу ковдру, пити чай і розглядати сніг за вікном. Це також прекрасна пора для активного відпочинку і можливість опанувати нові види спорту. Для того, щоб катання на лижах чи сноуборді приносило максимум задоволення, а не дискомфорт, варто з усією серйозністю підійти до вибору складових майбутнього екіпірування.

Як обрати куртку для сноуборду та лиж?

Лижна куртка, так само як і сноубордична, відрізняється якісною мембранною тканиною, яка не пропускає вологу та холод. Одна із найважливіших її характеристик – водостійкість. На етикетці вона вказується у міліметрах і означає фактичний шар води, який зможе витримати одяг протягом 24 годин. Для любителів, показника у 5000 мм буде достатньо. Що стосується майстрів лижного спорту і титанів сноубордингу – їм бажано звертати увагу на моделі з водостійкістю 10000 мм.

1.jpg

Паропроникність не менш важлива характеристика, адже забезпечує відведення тепла під час активного руху. Таким чином, зайва волога не утримується всередині, а одразу виводиться назовні. Наявність вентиляційних отворів на блискавці - безумовний плюс спортивної куртки. Розміщуючись під пахвами або в області ключиці, вони покращують вентиляцію та забезпечують вихід зайвого тепла без необхідності розстібати куртку.

Якісний верхній одяг обов'язково має спідницю для захисту від снігу та вітру. Також, не забудьте звернути увагу на наявність манжет на рукавах і шнурків для затягування у нижній частині куртки. Всі ці пристосування будуть перешкоджати потраплянню снігу під одяг і перетворять катання на цілковите задоволення.

7.jpg

Кишень багато не буває!) Чим їх більше, тим більше дрібниць (гроші, телефон та навушники) можна взяти з собою під час катання, не боячись загубити їх в снігових кучугурах. Дуже зручними для розміщення ваших скі-пасів є кишені на рукавах. Проклеєність швів, тобто їх просочення водовідштовхувальними засобами – не менш важливий момент. В купі з водостійкою мембраною шви забезпечать герметичність виробу, яка так важлива під час активного катання.

Вищеперелічені характеристики є спільними як для лижних, так і сноубордичних курток. Але між ними все-таки існують певні відмінності. Сноубордична куртка просторіша і дещо більша за розміром. Це обумовлено тим, що для сноубордиста найголовніше - розкутість і свобода рухів під час катання. У той час як для гірськолижника важлива швидкість та аеродинаміка. Тому гірськолижний одяг більш облягаючий.

8.jpg

Як визначитись із зимовими спортивними штанами?

Зимові спортивні штани доповнять вашу амуніцію і на 100% захистять від потрапляння снігу в штани або черевики. Вони герметичні, завдяки внутрішній манжеті, також мають високу посадку, тому навіть при задиранні курточки ваша поясниця буде захищена. Сноубордичні штани мають дещо нижчу посадку, більш просторі, адже катання на борді вимагає більшої маневреності. Пам’ятайте, що ви не повинні відчувати скутості та обмеження у рухах.

Що стосується зовнішнього вигляду, обирайте яскраві кольори! Вас буде добре видно на схилі, тоді як одяг білого кольору підвищує небезпеку зіткнень з іншими.

2.jpg

Як правильно доглядати за спортивним верхнім одягом?

Більшість виробників радить прати мембранну тканину вручну із застосуванням спеціальних засобів. Це не лише ефективно очистить і захистить яскраві кольори, але і збереже функціональність мембран. Чому не можна використовувати звичайний порошок? Справа в тому, що порошки (особливо з ензимами) руйнують захисний водовідштовхувальний шар і всі потрібні властивості зводяться нанівець буквально одним пранням.

Якщо ж ви все-таки випрали одяг в машинці, після висихання можна обробити куртку спеціальним засобом для мембран, що захищає від вологи. Зазвичай, такі засоби продаються у спеціалізованих спортивних магазинах. Також, ними можна оновлювати гідроізоляційний шар щосезону.

3.jpg

Achtung! Achtung! Одяг з мембранної тканини ні в якому разі не можна замочувати, прати в гарячій воді, чистити в хімчистці, сушити на батареї та прасувати. Після цих маніпуляцій куртка і штани промокатимуть, ви почнете пітніти, і всі потрібні властивості тканини зникнуть. Дотримуючись наших порад ви збережете функціональність вашого одягу надовго.

Так як спортивне спорядження – задоволення не з дешевих, обирати його потрібно правильно та зважено, а з грамотною експлуатацією речі точно прослужать декілька сезонів. Тому встановлюйте рекорди і підкорюйте нові вершини разом з нами!)