Як доглядати за басейном?

4681

Як доглядати за басейном?

Коли на вулиці спека, про прохолоду можна лише мріяти. Власний басейн – не лише можливість освіжитися і комфортно себе почувати, коли за вікном +35. Плавання – це ще й доволі корисне дозвілля, адже у воді відсутнє навантаження на хребет і суглоби, ми відчуваємо легкість і невагомість, задіюючи, водночас, усі групи наших м’язів. Який басейн обрати? Що собою являє правильний догляд за ним? Спробуємо розібратись.

каркасный бассейн

Надувний басейн

Це оптимальний варіант для невеликої дачної ділянки чи території, незначної площі. Такий басейн легко і швидко встановлюються без використання технічних засобів. Сучасні моделі великої місткості мають надувний бортик по верхньому краю басейну. Стінки виготовлені з декількох шарів: шар із щільного вінілу і зовнішній – з поліестеру для особливої міцності. Дитячі надувні басейни відрізняються безліччю різноманітних конфігурацій і яскравими кольорами. Усі надувні басейни досить просто установлюються, відрізняються мобільністю, мають чималий вибір розмірів та форм. Серед мінусів – відсутність в комплекті більшості моделей системи фільтрації води.

Каркасний басейн

Являє собою конструкцію з тришарового ПВХ та оцинкованих сталевих трубок. Басейн даного типу відрізняється більшим об’ємом, порівняно з надувними моделями (10-15 тис. літрів проти 3-6 тис. літрів). Монтаж такого басейну займе трохи більше часу, ніж у випадку з надувним. Каркас даної конструкції – порожнисті металеві труби, що з'єднуються між собою пластмасовими перехідниками. Міцний каркас чудово витримує тиск водного потоку і людей, що купаються. Завдяки своїй щільності, стінки не деформуються.

бас-2.jpg

Правильний догляд

Точно як авто чи побутова техніка, басейн потребує ретельного обслуговування та догляду. Тому має бути чітке розуміння того, як за ним слідкувати, щоб підвищити його довговічність. Коли ви точно знаєте, як його монтувати, як краще доглядати, ви будете готові вирішити практично будь-яку потенційну проблему, що може виникнути у вас на шляху. У процесі обслуговування басейну є певні моменти, на які ми завжди маємо звертати свою увагу:

Вода в басейні

Вода для купання за своїми характеристиками повинна бути близька до питної, так як під час плавання вона потрапляє в очі, вуха, рот, ніс і постійно контактує зі шкірою. Утримання басейну в чистоті захистить вас і вашу сім'ю від різного роду забруднень. Це також допоможе вам уникнути ремонту фільтрів та обладнання через накопичення мінералів, а також подовжить термін служби басейну в цілому.

Внутрішні стінки

Внутрішні стінки вашого басейну знаходяться в постійному контакті з водою і всім, що в ній міститься. Підтримка цих поверхонь в хорошому стані: систематичне очищення від водоростей, грибку і бруду допоможе зберегти ваш басейн у чистоті.

Система фільтрації

Її наявність – безумовна необхідність для власників каркасного басейну чи надувного аналогу. Фільтри забезпечують циркуляцію води, очищують її від комах, трави і різного роду бруду і сміття. Вода проходить через фільтруючий елемент (кварцовий пісок, наприклад), при цьому увесь бруд залишається на фільтрі, а очищена вода знову надходить у басейн. Зазвичай, таку систему використовують вночі, щоб вже зранку ви могли плавати в басейні з абсолютно чистою водою.

Варто пам’ятати, що фільтруючі насоси не дезінфікують воду, не захищають її від цвітіння, тому що не містять в фільтруючому елементі хімічних засобів. Ці спеціальні очисні речовини купуються окремо і використовуються для очищення води від мікроорганізмів.

бас-4.jpg

Засоби для очищення води

При використанні басейну в спекотні літні дні необхідно використовувати спеціальні засоби, щоб не розвивалися бактерії, не цвіла і не мутніла вода. Кожен з цих засобів здатен вирішити конкретну проблему.

Цвіте вода

Якщо ви зіштовхнулись з такою проблемою – на допомогу вам прийдуть цеоліти. Засіб володіє іонообмінними властивостями, відповідно здатен вбирати різні шкідливі речовини (важкі метали, віруси, нітрати, органічні забрудення, пестициди). Цеоліти нейтралізують неприємний запах і присмак, що утворюються у воді через наявність в ній бактерій, грибів та важких металів.

Як боротись з водорослями?

Якщо вони дістались вашого басейну – вам не обійтись без альгіцидів (хімічна речовина для знищення водоростей). Засіб володіє бактерицидною та протигрибковою дією, призначений для запобігання появи та усунення водоростей.

Мутніє вода

Тут не обійтись без флокулянтів – хімічної речовини, призначеної для очищення й освітлення води в басейнах. Дрібнодисперсні частинки, які присутні в неочищеній воді, не можуть бути видалені фільтраційною системою через свій розмір. Додавання в воду флокулянтів призводить до того, що найдрібніші частинки притягуються одне до одного і після цього фільтр з легкістю з ними справляється, очищуючи воду.

Тестер для води: для чого він потрібен?

Якщо для вас важливо знати, у якому стані знаходиться вода у басейні (який рівень pH, на якому рівні загальна лужність, яка концентрація хлору та брому у воді), ви можете скористатись спеціальним тестером. Він може бути у вигляді таблеток чи смужок. Останні дуже прості у використанні: вам достатньо занурити смужку на декілька секунд в воду басейну (на глибину 20 – 30 см). Після того, як дістали її, порівняйте колір, отриманий на тестовій смужці з відповідними колірними шкалами, зображеними на упаковці. Ви одразу побачите, чи знаходяться показники в межах норми.

бас-3.jpg

Очищення води в басейні і захист від усіляких мікроорганізмів та забруднень – дуже важливий момент догляду за даним пристосуванням. Доглядайте за ним правильно, робіть це вчасно – і басейн служитиме вам вірою і правдою довгі роки)