Як вибрати і встановити душовий піддон

4479

zagolovok-ukr.jpg

Якщо габарити вашого санвузла не дозволяють встановити ванну, або вона вам просто не потрібна, і ви віддаєте перевагу приймати душ, відмінним варіантом стане душовий піддон або душова кабіна, яка крім самого піддону комплектується стінками і дверцями. Завдяки цьому вода не буде розбризкуватися по всій ванній, а непрозорі стінки забезпечать приватність. Як же вибрати якісний і зручний душовий піддон, і як його правильно встановити?

kak-ustanovit-dush-1.jpg
kak vybrat.png

 Як вибрати душовий піддон

При виборі піддону потрібно звернути увагу на його габарити і форму, важливе значення матиме висота бортів. Доведеться визначитися і з матеріалом, адже сучасні піддони можуть виготовлятися крім стандартних матеріалів і зі скла, дерева або каменю. При виборі пам'ятайте також про безпеку і практичність різних моделей, важливим фактором стане і ціна.

razmer-i-forma.png

 Розмір і форма душового піддону

Розмір піддона вибирається виходячи з розмірів ванної кімнати. Якщо приміщення невелике, виберіть компактну модель, але якщо габарити дозволяють, піддон краще взяти побільше. Мінімальний розмір душового піддону, який можна рекомендувати людям стандартної комплекції - 80 на 80 см, моделі менших габаритів будуть незручними, особливо, якщо планується установка пластикових або скляних стінок. Власникам невеликих ванних краще зупинити вибір на кутових моделях, особливо гармонійно виглядатимуть радіальні або п'ятигранні піддони, їх досить просто зробити частиною відкритої душової кабіни, при цьому заощадивши на двох додаткових стінках.

Прямокутні або квадратні піддони можна встановлювати як в кут, так і впритул лише до однієї стіни. Якщо ванна велика, піддон можна встановити навіть в її центрі, в цьому випадку можна звернути увагу на стильні овальні або круглі моделі.

Важливим параметром є і висота стінок. Чим вони вище, тим складніше буде переступати через борти, пам'ятайте про це, якщо у вас в родині є маленькі діти або люди похилого віку. Якщо стінки занадто високі, можливо, доведеться організувати перед піддоном сходинку. Але у глибоких піддонів є переваги: вода з них не так розбризкується, є можливість використовувати їх для прання або навіть купання дітей.

kak-ustanovit-dush-2.jpg
material.png

 Матеріал душового піддону

Душові піддони виготовляються з тих же матеріалів, що і ванни, наслідуючи від них як переваги, так і недоліки.

Чавунний піддон

Міцний, жорсткий, довговічний, вода в такому піддоні не шумить. Зате піддон має більшу вагу і високу ціну, є деякі обмеження за розмірами і формою. Чавунний піддон холодний на дотик, тому перед прийняттям душу його бажано облити гарячою водою.

Сталевий піддон

Найдешевший варіант, що не відрізняється високою жорсткістю. В такому піддоні вода може досить сильно шуміти, матеріал холодний на дотик. При ударах емаль може легко відколотися. Сталеві піддони легкі, можуть мати складну форму, при цьому ціна досить демократична. Позбавлені багатьох недоліків сталеві піддони з великою товщиною стінок, але і коштувати вони будуть дорожче.

Акриловий піддон

Один з найпоширеніших і практичних варіантів. Форма і розміри можуть бути будь-якими, вага піддонів невеликий, легкі і навіть серйозні пошкодження можна самостійно усунути. Вода в таких піддонах не шумить, ноги не відчують неприємного холоду.

Крім основних матеріалів піддони можуть виготовлятися з каменю, скла, кераміки, дерева та інших. Все це дуже красиво, часто практичне й довговічне. Головний недолік - дуже висока ціна.

Який би матеріал ви не вибрали, зверніть увагу на гладкість поверхні. Бажано, щоб на неї було завдано противоскользящий шар або спеціальна текстура, яка зробить піддон безпечніше. Якщо піддон слизький, скористайтеся спеціальними килимками.

kak-ustanovit-dush-3.jpg
rekomendacii po ustanovke.png

 Рекомендації по установці душового піддону

Для установки і регулювання положення душового піддону знадобиться спеціальний каркас з ніжками. Найчастіше, ця конструкція купується окремо. Підлога повинна бути ретельно рівною і, бажано, гідроізольованою.

Якщо піддон встановлюється впритул до стін, зазори між його бортами і стінами повинні бути ретельно заповнені якісним санітарним герметиком, що запобігає появі цвілі. Щоб приховати зазор між підлогою і піддоном, монтується невеликий екран. Утворені зазори також потрібно ретельно герметизувати. Щоб надалі не довелося повторювати всі процедури з початку, використовуйте якісний сифон і труби.