Як відремонтувати або склеїти акриловий піддон

10180

zagolovok-ua.jpg

Більшість сучасних душових кабін комплектується акриловими піддонами. Ці піддони можуть мати різну форму, розмір і висоту стінок. Тому, якщо в процесі експлуатації акриловий піддон пошкодився, знайти йому за всіма параметрами заміну буде дуже складно, та й коштує піддон недешево. Якщо на вашому піддоні з'явилася подряпина або тріщина, не поспішайте шукати новий, або зовсім змінювати душову кабіну, можливо, дефект можна усунути.

1.jpg
kak mozhet povreditsya.png

 Як може пошкодитися акриловий піддон

Неякісний піддон може легко тріснути, збільшується ризик і при неправильному монтажі або великій вазі користувачів. Пошкодження можуть виникнути через падіння на піддон важких предметів, чищення акрилу абразивними губками і не призначеними для цих цілей миючими засобами. Подряпини можуть залишити і кігті домашніх вихованців.

podgotovka.png

 Підготовка піддону до ремонту

Часто відремонтувати акриловий піддон можна без його демонтажу, особливо якщо позбутися потрібно лише від подряпин. Якщо ж в піддоні утворилася тріщина, його доведеться демонтувати, щоб можна було оглянути дно.

Перед ремонтом піддон потрібно помити і висушити, а місце ремонту знежирити, але для цих цілей не підійдуть засоби на основі ацетону або бензину, краще використовувати спирт.

2.jpg
carapina.png

 Усунення подряпин на піддоні

При недбалому поводженні акриловий піддон може покритися подряпинами. Якщо глибина подряпин невелика, їх можна просто відшліфувати дрібним наждачним папером.

Якщо подряпин багато і вони досить глибокі, більш розумним рішення стане реставрація за допомогою рідкого акрилу. Набори для такої реставрації можна придбати в магазині «Нова Лінія». Перед початком робіт уважно вивчіть інструкцію виробника акрилу. Якщо сумніваєтеся, зверніться до професіоналів, які займаються відновленням акрилових ванн, благо зараз вони є практично в будь-якому місті.

trsechiny.png

 Усунення тріщини на піддоні

Ретельно підготуйте поверхню тріснутого піддону, обов'язково його демонтуйте і огляньте тильну сторону. Потрібно переконатися, що тріщина не наскрізна. Якщо тріщину не розшити, вона з часом почне збільшуватися. Щоб цього не сталося, на краях тріщини потрібно висвердлити два невеликих отвори, вони не повинні бути наскрізними. Діаметр свердла підбирається в залежності від ширини тріщини. Тріщина заповнюється рідким акрилом, який зазвичай готується з двох компонентів. Деякі виробники можуть комплектувати свої піддони ремкомплектами, але частіше їх доводиться купувати окремо. Тріщину потрібно заповнити так, щоб свіжий акрил трохи виступав над поверхнею піддону. Після затвердіння наплив зашліфувати дрібним наждачним папером. Якщо свіжий акрил залити рівно з поверхнею, в процесі сушіння він може зменшитися в об'ємі, і на піддоні утворюється невелике заглиблення, яке доведеться ще раз заповнювати складом для ремонту.

3.jpg

Якщо тріщина наскрізна, зі зворотного боку її потрібно заклеїти склотканиною і епоксидною смолою. Тканину підготуйте заздалегідь, так як смола досить швидко схоплюється. Склотканина накладається мінімум в два шари, але на цьому етапі краще не економити.

При роботі з рідким акрилом і епоксидною смолою потрібно забезпечити хорошу вентиляцію, не забудьте про захист очей і рук, також використовуйте респіратор.