Як встановити бойлер

2594

zagolovok-ukr.jpg

Накопичувальні водонагрівачі, які частіше називають бойлерами, користуються величезною популярністю. На відміну від проточних водонагрівачів, бойлери не так вимогливі до якості проводки, адже їх потужність істотно нижче. Вони можуть бути джерелом гарячої води для декількох точок, температура води підтримується навіть при відключенні електроенергії. Загалом, переваг у бойлерів маса, важливими є ще й невисока ціна, а також порівняно просте підключення. Сьогодні поговоримо про те, як встановити бойлер.

kak ustanovit boiler-1.jpg
mesto-montazha.png

 Місце монтажу бойлера

Бойлери невеликого об'єму (до 150 л) зазвичай монтуються на стіну, а більш масивні моделі передбачають підлоговий монтаж. Але вагу 150-літрового бойлера навряд чи можна назвати незначною, тому до якості і розмірів кріпильних елементів, а також міцності стіни потрібно поставитися максимально серйозно. На простінок можна повісити бойлер об'ємом до 30 літрів, а починаючи з 50-літрових водонагрівачів монтаж потрібно виробляти на несучу стіну. Бойлер можна повісити і в нішу, але обов'язково переконайтеся, що прилад має відповідні габарити.

Не варто забувати і про зручність підведення всіх комунікацій. Бажано, щоб підведення холодної води до бойлера було в безпосередній близькості від приладу, добре, коли поруч є доступ до каналізації, так як потрібно буде відвести туди трубку від запобіжного клапана, який дуже часто протікає в процесі нагрівання води.

Ідеальним варіантом можна вважати, коли всі необхідні комунікації підводяться в потрібне місце в процесі ремонту, а потім ховаються всередині стін. Здійснюючи прихований монтаж, ні в якому разі не використовуйте металопластикові труби, фітинги яких мають властивість з часом протікати.

na-stenu.png

 Повісьте бойлер на стіну

Відстань між бойлером і стелею повинна бути близько 10-15 см, якщо в інструкції не наводиться інших вимог. Завдяки цьому зазору бак можна буде повісити на потужні гвинти з гаками. Кріплення може поставлятися в комплекті, але іноді його доведеться докуповувати окремо. Схема розташування кріплення наводиться в інструкції, деякі бойлери вішаються на 2 крюка, інші - на 4. Просвердлите отвори під дюбелі перфоратором, якщо потрібно, попередньо просвердлите плитку спеціальним свердлом. Встановіть кріплення і змонтуйте бойлер на стіну.


podkluchite boiler k vodoprovodu.png

 Підключіть бойлер до водопроводу

Перед початком робіт не забудьте перекрити воду. Підведення холодної води до бойлера бажано здійснювати за допомогою ПВХ, або мідних труб, металопластикові можна використовувати, якщо труби не будуть ховатись в стіні. Спосіб врізки в існуючий водопровід залежить від матеріалу основних і врізаються труб, зазвичай для цих цілей використовують трійники і різноманітні фітинги. Підібрати все необхідне ви зможете, надавши схему підключення консультанту магазину «Нова Лінія». На виході з існуючого водопроводу потрібно встановити кран, за допомогою якого ви зможете припинити подачу води в бак. Це допоможе при монтажі та в разі, якщо потрібно буде зняти бойлер для ремонту або обслуговування. Якщо якість води залишає бажати кращого, можете встановити фільтр, який продовжить термін служби бойлера. Перед введенням холодної води в бойлер потрібно обов'язково встановити запобіжний клапан, який буде скидати частину води в разі перевищення робочого тиску. Щоб вода не потекла на підлогу, на відведення клапана надіньте силіконову трубку, і відведіть її в каналізацію або бачок унітазу. Підключіть трубу для гарячої води до виходу бойлера, зазначеного червоним.

Відкрийте кран з гарячою водою, а потім кран на вході холодної води. Коли бак наповниться, вода потече зі змішувача.

podkluchite boiler k vodoprovodu.png

 Підключіть бойлер до мережі

kak-ustanovit-boiler-3.jpg

Для підключення бойлера повинна бути передбачена окрема розетка, а ще краще, якщо ви протягнете кабель від електрощита. Виробники вимагають, щоб бойлери були обов'язково заземлені, не варто це ігнорувати. Перетин жил кабелю повинно бути не менше 1.5 квадратних міліметрів, а краще 2.5. Для захисту використовуйте 16-приміщення повинна бути захищена автомат. Включення бойлера робите тільки з наповненим баком.

Робота з електрикою і водою вимагають певних навичок та інструментів. Якщо сумніваєтеся у власних силах, краще довірте установку бойлера професіоналам.