Як і який біотуалет вибрати?

4240

zagolovok-ukr.jpg

Чи не на кожній дачі або будмайданчику є можливість облаштування повноцінної каналізації, і навіть якщо така можливість є, це не завжди економічно виправдано. Погодьтеся, що будівництво септика або зливної ями на дачі, де ви буваєте кілька місяців в році, не завжди має сенс. Якщо ділянка невелика, можуть виникнути проблеми і з дотриманням санітарних норм, адже відходи не повинні накопичуватися біля джерел води, дотримати необхідну дистанцію потрібно і від сусідів. Як же в разі відсутності каналізації, а часом і водопроводу, поступити з туалетом, адже саме з нього починається будь-яке будівництво, та й дачу без туалету уявити собі досить складно. Кращим варіантом в таких випадках стане біотуалет. Сьогодні мова піде про те, як вибрати біотуалет для дачі.

kakoi-biotualet-vybrat-3.jpg
kakie-biotualety-byvayut.png

 Які біотуалети існують

Біотуалети бувають стаціонарними і мобільними, відрізняються вони тим, що для роботи стаціонарних моделей необхідно облаштування вентиляції, а іноді і зливу рідини, тому їх переміщення буде обмеженим.

За принципом роботи біотуалети бувають компостними (торф'яними), електричними і хімічними. У кожному різновиді є свої плюси і мінуси.

kakoi-biotualet-vybrat-1.jpg
torfianoi.png

 Переваги та недоліки торф'яних біотуалетів

Такі туалети є найбільш екологічно безпечними, адже в них не використовується ніякої хімії. Нейтралізація відходів в компостному біотуалеті відбувається завдяки їх змішування з торфом, який засипається в верхній бак. У нижній накопичувальний бак, який може мати досить значний об’єм, попередньо також всипається невелика кількість торфу. Надалі торф рівномірно розподіляється по поверхні обертанням ручки, яка приводить в рух лопаті. Безсумнівним плюсом торф'яних біотуалетів є можливість використання торфу з відходами для створення компосту. Але пам'ятайте, що відразу ж використовувати відпрацьований матеріал в якості добрива небажано.

Нижній бак у таких туалетів досить великий, і це зручно, адже не доведеться його часто спустошувати. Зате, коли бак заповниться, підняти його самостійно буде проблематично. Торф не може повністю усунути запахи, тому буде потрібно вентиляція. Якщо торф'яним туалетом буде користуватися велика кількість людей, в ньому почне накопичуватися рідина, тому доведеться організувати слив, щоб позбавлятися від надлишків.

Значно кращими таких моделей є простота їх влаштування, невисока вартість і доступність торфу.

elektricheskiy.png

 Переваги і недоліки електричних біотуалетів

Як зрозуміло з назви, такий туалет працює від електрики, тому використовувати його можна тільки на електрифікованих ділянках. До цього недоліку можна додати ще й досить високу вартість самого туалету. Відходи в електричному туалеті завдяки нагріванню висушуються, через це обов'язковою вимогою є наявність вентиляції. Особливістю електричних біотуалетів є попередній поділ відходів на рідкі та тверді, за це відповідає розділена на два відсіки чаша. Чоловікам використання такого туалету може здатися не дуже зручним.

Зате електрична модель може бути дуже компактною, стильною і функціональною. Висушені відходи можна використовувати для приготування компосту.

kakoi-biotualet-vybrat-2.jpg
ximicheskiy.png

 Переваги та недоліки хімічних біотуалетів

Нейтралізація відходів в таких моделях здійснюється спеціальними хімічними речовинами. Рідинний біотуалет є по-справжньому портативним, його можна легко перевозити завдяки невеликим габаритам. Запахи усуваються з великою ефективністю, тому його можна встановити в кімнаті і використовувати в якості горщика для дітей або людей, яким складно пересуватися по будинку. При покупці такого біотуалету потрібно звернути увагу на об’єм нижнього бака. Чим він більший, тим рідше бак доведеться спустошувати. Але і брати туалет з великим запасом не варто, так як активність біологічно активних рідин втрачається через приблизно два тижні. При покупці рідинного біотуалету особливу увагу потрібно приділити системі зливу і наявності індикатора, який дозволить контролювати ступінь заповнення.

chto-zalit.png

 Що залити в біотуалет

У верхній бачок зазвичай заливають воду або дезинфікуючу рідину, найчастіше рожевого кольору.

У нижній бак може заливатися блакитна (більш ефективна) або зелена (більш екологічна) рідини. У першому випадку вміст бака доведеться зливати в спеціально відведених місцях, у другому - можна зливати в грунт.

Звичайно, повноцінний унітаз, підключений до каналізації і водопроводу, нічого не замінить. Але його установка не завжди можлива й виправдана, тому біотуалети користуються чималою популярністю.