Як вибрати чавунну ванну

2365

jak_vubratu_chavunnu_vannu.jpg

Чавунні ванни з'явилися набагато раніше сталевих і акрилових, зараз їх багато хто вважає класикою, а інші пережитком минулого, якому пора поступитися місцем більш сучасним рішенням. Але чавун був таким популярним протягом багатьох років неспроста, адже ванна з цього матеріалу може служити мало не століттями. Сьогодні поговоримо про те, як вибрати ванну з чавуну.

jak_vubratu_chavunnu_vannu.png

 Переваги чавунних ванн

1. Чавунні ванни, на відміну від сталевих, що не штампуються, а виливаються, тому товщина їх стінок досить значна, і може досягати 8 мм. Завдяки цьому ванна має дуже високу міцність і стійкістю до пошкоджень, вона не деформується з часом і дуже стійка. Якщо таку ванну правильно встановити, можна не використовувати будь-які додаткові опори, без яких не обійтися при монтажі ванн зі сталі. 

2. Завдяки товстим чавунним стінкам при наповненні ванни водою, ви не почуєте гучного шуму. Чавун нагрівається від води, а потім довго підтримує її температуру. Завдяки особливостям чавуну, емаль тримається на поверхні металу дуже міцно і часто має велику товщину. Тому при правильному догляді емаль може зберігати свої властивості багато десятиліть.

vanna.jpg
perevagi_chavunnih_vann.png

 Мінуси чавунних ванн

Чавунні ванни складні і дорогі у виробництві, тому їх випускається не багато. Через це ви можете бути дещо обмежені у виборі. Лиття накладає деякі обмеження на форму і розміри чавунних ванн, тому вибрати ідеальний за розмірами і зовнішнім виглядом екземпляр не завжди вдається. Ванни з чавуну, останнім часом, змістилися в преміальний сегмент, тому і ціни на них можуть бути істотно вище, ніж на акрилові, і тим більше сталеві ванни.

Чавунна ванна має значну вагу, близько 120 кг, а іноді набагато більше. Це проявляється в складності транспортування, підйому і монтажі.

minysu_chavunnih_vann
minysu_chavunnih_vann.png

 Як вибрати якісну ванну з чавуну

Визначтеся зі способом установки чавунної ванни. Деякі з них призначені для установки впритул до стіни з наступним монтажем екрану, а бувають ванни, які встановлюються окремо, вони є своєрідною прикрасою і акцентом в інтер'єрі ванної. Якщо ванна буде встановлюватися окремо, вона повинна мати не тільки міцні, але і стильні ніжки. Її зовнішня частина також повинна бути покрита емаллю, порошковою фарбою, або мати інше покриття. Не зайвим буде порошкове покриття і у випадку з ваннами, які будуть монтуватися під стіною, адже так метал отримає додатковий захист.

Стінки ванни з чавуну повинні мати товщину близько 6-8 мм. Особливу увагу приділіть якості і товщині емалі. В ідеалі покриття повинне бути стійким до ударів і мати товщину не менше міліметра. Перед покупкою досліджуйте емаль на предмет пошкоджень, на ній не повинно бути подряпин, відколів, тріщин, патьоків, покриття повинне мати однакову товщину по всій поверхні. Колір емалі повинен бути рівномірним. Поверхня емалі може бути злегка хвилястою, це не є браком, а пов'язано з особливостями лиття чавуну.

Якщо ванна зовні не має покриття, оцініть якість лиття. На поверхні чавуну не повинно бути ніяких дефектів: раковин, тріщин, напливів.
vanna.jpg

Чавунна ванна коштує недешево, не потрібно економити і на якісних комплектуючих для її монтажу і підключення до каналізації, адже через велику вагу ванни, демонтувати її для ремонту комунікацій буде досить проблематично.

З великою вагою пов'язані і труднощі з транспортуванням. Щоб не пошкодити ванну, перевозячи її в непризначеному для цих цілей транспорті, краще скористатися послугою доставки, а підйом на потрібний поверх довірити професійним вантажникам.