Що там під подушкою?

2981

заголовок_укр.jpg

Зовсім скоро Святого Миколая - свято, яке так люблять діти і якого з таким нетерпінням чекають. Хоча, правду кажучи, ми й самі не проти знайти у себе під подушкою якийсь подарунок, правда?)

Звідки з'явилося свято?

Мало хто знає, але Святий Миколай був реальною людиною. Він жив в IV столітті в Майрі, сьогоднішньому місті Демре на турецькому узбережжі Середземного моря. Він був щедрим єпископом, який все своє життя допомагав бідним і нужденним. Частенько, він таємно підкидав їм гроші або через димохід, або в черевики. Ось, звідки взялася ця традиція робити анонімні подарунки!)

1.jpg

Коли святкують?

Ми звикли готувати подарунки нашим рідним в ніч на 19 грудня, щоб вже зранку чути радісні вигуки і сміх. Якщо взяти країни Західної Європи, то там святкування припадає на 5-6 грудня.

Традиції Дня Святого Миколая

Оскільки за однією з легенд Миколай залишав монети в черевиках бідних, подібна традиція стала частиною святкування Дня Святого Миколая в деяких країнах і в наш час. У Німеччині діти залишають черевик або чобіт на порозі, щоб вночі Миколай наповнив їх цукерками і фруктами. У Польщі діти також шукають фрукти і печиво, заховані під подушкою або поміщені у взуття.

У Санта-Клауса - олень, у Святого Миколая - ослик! Тому ще один цікавий елемент святкування, - залишати моркву і сіно у взутті для вірного друга Святого Миколая. Коли вранці діти бачать, що всі їхні частування з'їдені, а замість них лежать бажані подарунки, радості дітвори немає меж!)

2.jpg

Лиходій Крампус – хто це?

У цей день панують не лише радість і веселощі. Справа в тому, що в багатьох країнах світу Святого Миколая супроводжує зловісна істота, яке карає дітей за погану поведінку - Крампус. Його можна побачити в Німеччині, Австрії, Угорщині, Словенії та Чехії, адже напередодні Дня Святого Миколая там святкують Крампуснахт: страшне чудовисько, яке запозичило риси у демонів і диявола ходить по вулицях міста і наводить жах нас всіх жителів.

Також, замість подарунків Крампус залишає вугілля для неслухняних дітей або, в деяких випадках, викрадає їх у своєму мішку. Так що варто задуматися, чи добре Ви себе вели?)

коллаж-крампус.jpg

Що дарувати?

Подарунки до Дня Святого Миколая не обов'язково повинні бути великими і коштовними. Нехай це буде щось невеликих розмірів, але корисне і досить цікаве: набір для творчості або настільна гра для всієї родини, наприклад.

Звичайно, нам хочеться подарувати нашому чаду незабутній подарунок, але ще важливіше - донести, що цінність подарунку не в його вартості, а також навчити бути хорошою людиною і вірити в чудеса.