Як обрати відбійний молоток

1541

zagolovok-ua.jpg

У сучасних моделей перфораторів є можливість відключити обертання патрона, залишивши лише удар уздовж осі. Якщо встановити в такий перфоратор відповідну піку, інструмент може частково виконувати функції відбійного молотка, з його допомогою можна зняти стару плитку або зруйнувати не надто міцні перегородки. Але якщо демонтажем вам доводиться займатися часто, і потужності перфоратора виявляється недостатньо, варто задуматися про покупку відбійного молотка. Це вузькоспеціалізований інструмент, і не можна сказати, що він повинен бути в арсеналі будь-якого майстра. Якщо ж ви вирішили, що без відбійного молотка не обійтися, потрібно розібратися в основних характеристиках такого обладнання і зрозуміти, на що звернути увагу при виборі відбійного молотка.

1.jpg
1.png

 Джерело живлення відбійного молотка

Найпоширенішими є відбійні молотки, що працюють від електромережі. Ці інструменти ефективніші, ніж пневматичні і працюють на бензині моделі. Але є у таких молотків і суттєві недоліки. Електричний інструмент можна застосовувати тільки в тих випадках, коли є доступ до розетки або на будмайданчику є генератор. Ще одним мінусом таких інструментів є їх боязнь вологи, що в деяких випадках може бути критичним.

2.jpg

Пневматичні відбійні молотки часто застосовуються в умовах високої вологості, а також в тих випадках, коли особливо важливо дотримуватися пожежну безпеку. Це актуально в шахтах, де електричний або бензиновий інструмент може стати причиною загоряння.

Бензинові відбійні молотки можна використовувати при роботі на ділянках, де немає ні електрики, ні компресора. До недоліків можна віднести високий рівень шуму і шкідливість продуктів згоряння бензину.

2.png

 Потужність і вага відбійного молотка

Відбійні молотки можуть мати потужність від 0.5 до 2 кВт, і чим потужніший інструмент, тим з більш складними завданнями він зможе впоратися, і тим більше тверді матеріали можна буде роздрібнити з його допомогою. Найчастіше потужність молотка безпосередньо пов'язана з його вагою і силою удару. Якщо ви займаєтеся ремонтами, то можна зупинити вибір на молотку потужністю до 1.2 кВт, якщо ж інструмент потрібен для розбивання бетонних конструкцій, краще вибрати інструмент могутніше, близько 1.6 кВт. 2-кіловатний і більш потужні моделі використовуються при демонтажі асфальту і інших важких роботах.

3.jpg

Відбійний молоток може важити від 5 до 30 кг, і чим інструмент могутніше, тим він важче. Але не завжди потрібно гнатися за максимальною потужністю. Для оздоблювальних робіт і демонтажу легких конструкцій буде достатньо легкого відбійного молотка. Якщо потрібно демонтувати цегляні стіни, працюючи в горизонтальному положенні, можна вибрати інструмент середньої ваги (до 10 кг). Для промислових цілей можуть знадобитися найважчі і потужні інструменти.

3.png

 Енергія і частота ударів

Ці два показники перебувають у зворотній залежності, тобто, чим більше енергія удару, тим цих ударів за одиницю часу буде менше. Сучасні перфоратори мають силу удару в межах від 3 до 60 Дж. У легкого інструменту енергія удару буде невеликою, а у важкого - навпаки. Частота ударів може бути від 1000 до 3500.

4.png

 Патрон відбійного молотка

Найзручнішим типом патрона є ключовий, в ньому піку можна швидко зафіксувати без додаткових інструментів. Поширеними і зручними є також патрони стандарту «SDS +», які використовуються в легких відбійних молотках і «SDS-max» в моделях важче і могутніше.

4.jpg
5.png

 На що ще звернути увагу

Зручно, коли перфоратор з додатковими комплектуючими поставляється в жорсткому кейсі, так інструмент зручно зберігати і транспортувати. Добре, коли є можливість регулювати частоту ударів, так інструмент можна підлаштувати під різні умови роботи. Наявність плавного пуску дозволить уникнути травм і продовжить термін служби інструменту. Додатково захистити руки і зробити роботу більш комфортною допоможе система гасіння вібрації.

Відбійний молоток - інструмент досить дорогий і має вузьку спеціалізацію, тому до його вибору потрібно підійти з максимальною відповідальністю.