Як вибрати дриль

2136

zagolovok-ukr.gif

   Дриль - це інструмент, який господар купує в першу чергу, адже без нього зробити навіть незначний ремонт практично неможливо. Навіть якщо ви вирішите повісити картину або поличку, не обійтися без отвору в стіні, яке можна просвердлити лише дрилем. Варто також відзначити, що сучасні дрилі набагато функціональніші своїх попередниць, деякі моделі можуть справлятися з функціями шуруповерта, інші частково замінять перфоратор. Дриль - інструмент незамінний, і він обов'язково повинен бути в арсеналі всіх, хто не хоче вдаватися до сторонньої допомоги для виконання навіть незначних робіт. Сьогодні мова піде про те, як вибрати дриль.

icon.png

 Живлення дриля

Дрилі бувають акумуляторними і мережевими. Перевагами акумуляторних моделей є портативність, незалежність від наявності електромережі і відсутність проводів і подовжувачів на майданчику. Але коштують такі дрилі дорожче, вони важче, обмежені в потужності, періодично доведеться міняти акумулятори. Тому для побутових цілей краще вибрати мережеву дриль.

1.jpg
icon.png

 Тип дриля

Дрилі бувають ударними і безударними, в деяких моделях є режим шуруповерта. Взагалі відмінно, коли всі ці функції поєднані в одному інструменті. Ударний дриль може частково замінити перфоратор і дозволить свердлити отвори в бетоні і цеглі. Дриль-шуруповерт дозволить без проблем працювати з різноманітним кріпленням.

2.jpg
icon.png

 Оптимальна потужність

Потужність дрилів може варіюватися в широких межах. В акумуляторних моделях цей показник трохи нижче, в мережевих - вище. Зазвичай, підвищена потужність означає збільшення габаритів, тому не варто купувати інструмент з великим запасом по потужності. Перед покупкою подумайте, які саме роботи ви будете виконувати за допомогою дриля. Для домашнього використання оптимальною буде потужність в районі 500-800 Вт.

3.png
icon.png

 Швидкість дрилі

Якщо говорити про швидкість обертання патрона, то майже у всіх дрилів цей показник знаходиться в діапазоні 2.6-3 тис. оборотів за хвилину. За інших рівних характеристиках краще вибрати дриль з великими оборотами. Обов'язково зверніть увагу на можливість і зручність регулювання обертів, адже для різних матеріалів вони можуть істотно варіюватися. Якщо ви вибираєте ударну дриль, то частота ударів може коливатися від 43 до 48 тисяч в хвилину. Тут також справедливий підхід «чим більше, тим краще».


icon.png

 Обмеження за діаметрами свердел

Кожен виробник вказує максимальний діаметр отворів, які інструмент може просвердлити в різних матеріалах. Ключове слово тут «максимальний». Тобто, постійно під граничними навантаженнями дриль працювати не повинна. Тому слід визначитися, які отвори ви будете свердлити, і вибрати інструмент з невеликим запасом.

icon.png

 Патрон дриля

Якщо інструмент буде використовуватися в побутових цілях, і ви плануєте свердлити невеликі отвори в порівняно м'яких матеріалах, виберіть дриль з швидкозажимним патроном, він зручніший і дозволяє швидше змінювати свердла без додаткових інструментів. Ключові патрони забезпечують кращу фіксацію, тому їм варто віддати перевагу в разі покупки потужного інструменту.

icon.png

 Додаткові можливості

Реверс. Ця функція є практично у всіх сучасних дрилів, вона дозволяє витягнути застрягле свердло і використовувати дриль для вигвинчування кріплення.

Додаткова рукоять. Більшість дрилів, за винятком самих мініатюрних, комплектуються додатковою рукояткою, завдяки якій інструмент простіше утримувати і контролювати.

Обмежувач глибини. Тонкий металевий або пластиковий стрижень з регульованим вильотом дозволяє свердлити отвори певної глибини, завдяки обмежувачу ви не просвердлите тонку перегородку або дошку наскрізь.

4.jpg

Вітається наявність пластикового кейсу для транспортування і зберігання, а також різних додаткових аксесуарів, які розширять можливості вашого інструменту. Не варто забувати і про репутацію виробника, а також термін і умови гарантії.