Осінні роботи в саду

1966

Осінь – ідеальна пора для наведення порядку в садку, перед приходом холодів. Попрацювавши на славу зараз, затративши більше зусиль, ви отримаєте охайний сад, який своїм доглянутим виглядом радуватиме вас взимку.

Осінні роботи в саду складаються з наступних етапів:

Етап 1: Обрізка рослин

У жовтні-листопаді на вас чекає останнє в сезоні підстригання живоплоту (з цим допоможуть садові ножиці), а також обрізка і мульчування багаторічників і чагарників на зиму. Не забудьте видалити відмерлі листки та зруйновані стеблі багаторічних трав’янистих рослин, використовуючи секатор. Це варто зробити до того, як вони почнуть гнити і стануть осередком шкідників і хвороб. Усі рослини, не вражені хворобами можна спокійно використовувати для компосту. Останній, до речі, можна використовувати у якості живлення дерев у зимовий період: за шириною крони дерева роблять неглибокий підкоп, по периметру закладають компост та накривають його шаром грунту (3-4 см).

обрізка гілок секатором

Етап 2: Позбавляємось від листя

Незважаючи на існуючі суперечки: прибирати чи лишати листя на землі на увесь сезон, більшість садівників після закінчення листопада все ж прибирають опале листя. Таке прибирання - ефективна профілактика розвитку хвороб плодових дерев і розмноження комах-шкідників. Спалювати листву у місті забороняється, оскільки це шкідливо для екології і небезпечно для людини. Що тоді робити з опалим листям?

Для ефективного та оперативного прибирання листя краще за все підійде садовий пилосос. Він не лише збере все листя у контейнер, а ще й здатен подрібнити його для подальшого використання у якості добрива (дрібні фракції розкладаються набагато швидше). Садовий пилосос з функцією видування допоможе за лічені хвилини очистити доріжки та сходи від опалого листя (корисна функція, якщо ви все ж вирішили не збирати, а лишити листву на поверхні грунту)

садовий пилосос

Якщо вам не байдужа доля лісових чи польових жителів, залишені декілька куп листя у вашому дворі, наприклад біля живоплоту - можуть стати прихистком для їх зимівлі.

Етап 3: Локальний ремонт в саду

Зверніть увагу на огорожі (особливо дерев’яні), у разі пошкодження, обробіть їх захисними засобами, а хиткі та пошкоджені ділянки замініть. Перевірте дах вашого сараю, упевніться, що він не протікає. Якщо ви власник теплиці, замініть розбите скло та несправні вентиляційні отвори. У випадку з нерозбірною теплицею, варто зміцнити каркас з осені на випадок сильних снігопадів, підставляючи під дуги бруси. Не забудьте провести обробку наявних щілин і дірок спеціальним герметиком.

Прозорі поверхні теплиці повинні відповідати двом вимогам: пропускання максимальної кількості сонячного світла і утримання тепла всередині. При локальній заміні листа (у теплиці з полікарбонату) його фіксують саморізами із спеціальними гумовими або пластиковими шайбами. Завдяки цьому в точці його монтажу не відбувається промерзання. Якщо в теплиці передбачені кватирки, місця притвору потрібно закрити ущільнювальною стрічкою. Те ж саме стосується дверей. На зиму вікна бажано утеплити поліетиленом зсередини. Усі вищеперераховані дії забезпечать максимальну герметичність і знизять втрати тепла в зимовий сезон.

ремонт огорожі

Етап 4: Підготовка ставку до зими

Якщо ви власник невеликого ставку, дістаньте усе листя, що потрапило у воду перед тим, як воно почне гнити. Адже розкладаючись, може викликати дефіцит кисню у воді. Усе це необхідно зробити до настання заморозків. Перед морозами з водойми необхідно прибрати все обладнання - насоси, фільтри, УФ лампи. Насоси потрібно зберігати у вологому середовищі в теплому приміщенні. Інше обладнання промивають і висушують. На зимовий час його прибирають в тепле сухе приміщення.

прибирання в саду

Етап 5: Консервація інструменту та обладнання

  • Ручний садовий інструмент. У випадку з даними інструментами все не так вже й складно: достатньо очистити леза від бруду і трави, заточити та протерти мастилом, щоб вони не вкрилися іржою.
  • Бензинова техніка. Ретельно видаляємо землю та бруд з деталей приладу. Очищені металеві частини потрібно змазати мастилом. З бензобаку газонокосарки чи бензопили зливаємо паливо. Після зливу бензину потрібно запустити двигун на холостих обертах і почекати поки він сам не заглохне (це потрібно, щоб всередині двигуна не лишилось палива).
  • консервація садово-паркової техніки
  • Електрична техніка. Очищуємо деталі від забруднень, ріжучі частити змазуємо мастилом. Перевіряємо справність контактів. Перед тим, як попрощатись з технікою до весни, варто зарядити акумулятори. Тепле сухе приміщення – ідеальне місце для зберігання вищеперерахованої техніки.
  • Перед настанням зимових холодів також необхідно подбати про консервацію ставкового обладнання. Як тільки температура повітря зниилась до +5 С, необхідно відключити і від'єднати насоси від фільтрів. Фільтри і УФ-блоки необхідно звільнити від води повністю і захистити від потрапляння вологи (талого снігу, дощу і т.п.) протягом майбутнього зимового періоду.

    Такі вони – осінні клопоти в садку. Чим серйозніше підійдете до згаданих вище етапів прибирання, тим менше на вас чекає роботи навесні)