Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Гіпсокартон

10.01.2013
Гіпсокартон - плитний (листовий) оздоблювальний матеріал, він складається з декількох шарів паперу, між якими розташовується шар мінеральної основи - гіпс. Папір виконує функцію захисту і розтягування, тобто стримує внутрішнє напруження гіпсу, що виникає під час роботи з гіпсокартоном, а також в період експлуатації вже готових поверхонь.

Існують три види гіпсокартону.

1.  Звичайний гіпсокартон(ГКЛ) - призначений для оздоблення стін, стель і перегородок в  сухих опалювальних кімнатах.
2.  Вологостійкий гіпсокартон (ВГКЛ). В цьому випадку папір обробляється водовідштовхувальним і протигрибковим просоченням, а в гіпсі є добавки, що зменшують поглинання вологи. Такий гіпсокартон застосовують для вологих приміщень: кухні, санвузлів, гаража. 3.  Вогнетривкий гіпсокартон(ГКлВ). Гіпс містить мінеральні волокна, а також добавки, що надають підвищену вогнестійкість обшивці, зроблену з такого гіпсокартону. Він застосовується в місцях, де задаються підвищені вимоги пожежної безпеки.

У гіпсокартонних листів є стандартні розміри: довжина 2,5 або 3 метри; ширина листа 1,2 метра; товщина: 6 мм, 9 мм і 12,5 мм. Щоправда, більшість виробників зазвичай пропонують дещо розширений асортимент. Наприклад, компактні листи 1200х600х12.5 мм, з ними легше працювати, але коштують вони дорожче, і доведеться закладати більше стиків.

Для обшивки стін і стель використовують товщину листа 12,5 мм та 9мм відповідно. Гіпсокартон, завтовшки в 6 і 9 мм використовується для викривлених, арочних і радіусних поверхонь. Якщо необхідно виконати, наприклад, перегородку радіус, то застосовують в 2 шари ГКЛ, завтовшки 9 мм.

При купівлі гіпсокартону прогляньте усі листи. На них не мають бути ламані кути, відірваний папір. Нижній лист в упаковці виробники маркують, як "пакувальний лист", він не підлягає продажу. Зберігатися гіпсокартон повинен в критих складах у горизонтальному положенні.

ГіпсокартонДля гіпсокартону використовують такі комплектуючі, як профілі UD і CD. При їх купівлі звертайте увагу на товщину металу, а також жорсткість виробів. CD профіль не повинен м'ятися рукою. UD профіль, якщо підняти його за один край, не повинен викликати враження, що може зламатися під власною вагою. Міцність усієї конструкції залежить від товщини металу. Загрунтовані торці профілів говорять про погане оцинковування або неправильне зберігання. У якісних профілів оцинкування  рівномірно блищить, на ньому немає білих плям.

Гіпсокартонні профілі CD і UD мають стандартну довжину в 3 і 4 метри. За попереднім замовленням на заводі можуть виготовити профіль будь-якої довжини. Наприклад, це виправдано, якщо обшиваються стіни вище за 4 метри, і ви не хочете зрощувати CD по довжині. На невеликих об'ємах, як правило, не залишається багато відходів, оскільки в хід спокійно йдуть " коротуни".

Популярність гіпсокартону обумовлена тим, що він є ідеальним засобом для швидкого вирівнювання поверхонь, при цьому немає необхідності використовувати "сухі" будівельні суміші. Це значно скорочує термін проведення будівельних робіт, до того ж спрощується післяремонтне прибирання приміщення. Крім того, на гіпсокартон ціна доступна, і вирівняна за допомогою ГКЛ поверхня не потребує додаткових робіт перед фінішною обробкою, що також економить бюджет.



Повернутися до списку