Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Як клеїти вінілові шпалери

28.11.2012
Вінілові шпалери представляють собою паперове або флізелінове полотно з полімерним покриттям. Це важкі шпалери, що відрізняються міцністю і довговічністю. Є невеликі секрети, які треба знати, щоб правильно і красиво їх наклеїти.

Клеяться вінілові шпалери тільки на суху, рівну поверхню. Тому спочатку підготовлюють стіни, очищаючи їх від старих шпалер або фарби. Зашпакльовують всі тріщини і вирівнюють при необхідності поверхню стін. Плінтуса прибирають, розетки і вимикачі знеструмлюють і знімають.

Перед поклейкою шпалер стіни обов'язково грунтують спеціальної грунтовкою глибокого проникнення. Потім чекають, коли вони повністю висохнуть.

Шпалери нарізають на смуги необхідної довжини, залишаючи невеликий припуск. Це робити зручно прямо на підлозі (можна в якості підкладки під шпалери використати клейонку, якщо підлога ще не готова або сильно забруднена). Якщо шпалери з малюнком, то верх полотнищ підбирають так, щоб візерунок у них максимально збігався. Краще на всіх смугах відразу простим олівцем з іншої сторони проставити відмітку верху, щоб потім не переплутати.

Готують клей по інструкції, зазначеної на упаковці. Розмішувати його зручно шуруповертом або дрилем з насадкою-міксером. Зазвичай клею треба дати настоятися.

Якщо у вас вінілові шпалери з паперовою основою, то беруть підготовлену смугу, намазують невеликим шаром клею по всій довжині за допомогою валика, краї зручно промащувати невеликий пензликом. Тепер складаємо полотно ось таким чином: від кожного краю до середини, а потім вдвічі. Даємо полотну просочитися клеєм протягом декількох хвилин, а за цей час наносимо клей валиком на ту частину стіни, де ви будете клеїти. Зазвичай перше полотно клеять з кута стіни, що знаходиться навпроти вікна.

Вінілові шпалери на флізеліновій основі не промазують клеєм, його наносять тільки на стіну.

Беремо відкладене полотно, залазимо на драбину і розгортаємо його. Притулятися верхній край полотна до стіни таким чином, щоб був невеликий нахлест на багет і сусідню стінку (тут 3-5 см. буде достатньо). Акуратно пропрасовуємо верхній край полотна. Перед тим, як приклеїти полотно до стіни повністю, перевірте будівельним рівнем його по вертикалі. Це дуже важливо зробити для першого полотна, тоді інші також будуть вертикальними. Не турбуйтеся, якщо щось не так, просто тихенько відсуньте полотно від стіни і повторіть процедуру. Коли з вертикаллю все буде в порядку, акуратно зверху вниз приклейте все полотно, проглажуючи долонею, але не розтягуйте. Всі пухирі видаляють гумовим валиком, працюючи їм від середини до кінців полотна. Тепер підріжте нахлест на багет і надлишки внизу, використовуючи металеву лінійку або великий шпатель і гострий ніж. Вологою чистою ганчіркою пройдіть по всіх краях полотна, розгладжуючи їх і видаляючи надлишки клею.

Наступні смуги клеять встик. Отвори під розетки та вимикачі заздалегідь не вирізають, роблять це вже після просушування шпалер. Останнє полотно доведеться підганяти під не заклеєний шматок стіни. Зазвичай це роблять так. Наклеюють його з нахлестом в 2 см. на перший шматок полотна. Потім за допомогою лінійки та ножа прорізають відразу два полотна і видаляють зайве.

Дуже важливо, щоб при поклейці і подальшій сушці вінілових шпалер у кімнаті не було протягів, не можна відкривати вікна і включати кондиціонер. Інакше шпалери можуть зіщулитися і утворюються пробіли між ними.

Коли шпалери висохли повністю, розмістіть на своїх місцях розетки і вимикачі. Далі, при необхідності, можна укласти ковролін, ламінат, лінолеум або інше підлогове покриття і поставити плінтуси. Все, кімната готова.

Повернутися до списку