Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Які радіатори краще

25.12.2012

Якщо Вам необхідно встановити або замінити радіатори опалення, то виникає питання: «які вибрати?». Для відповіді на нього, давайте розглянемо, які є переваги і недоліки у сучасних радіаторів.

Як правило, зараз встановлюють алюмінієві, сталеві або біметалічні батареї опалення. Є, звичайно, ще й чавунні, але, маючи істотний плюс у вигляді довговічності (можуть служити більше 50 років) і надійності (не течуть), в них є багато недоліків: величезна вага, складність установки, великий внутрішній об'єм, внаслідок цього довго нагріваються, з ними немає можливості регулювати температуру в приміщенні.

Отже, почнемо.

Алюмінієві радіатори.

Переваги. Красиві, легкі, швидко нагріваються і володіють високою тепловіддачею (в 4 рази більше, ніж чавунні). У таких радіаторів найкраще співвідношення ціни та комфорту.

Недоліки. Алюміній корозує, тому для них є обмеження на хімічний склад води, яку застосовують в якості теплоносія. Якщо алюмінієву батарею залишити на літо з водою, із закритими вентилями, то вона трісне і потече. Тому їх краще не ставити в будинках з системою центрального опалення, раптом Ви забудете відкрити вентилі, щоб злилася вода, тоді можете затопити і себе і сусідів знизу. Але для приватних будинків, де використовується автономна система опалення, вони цілком підходять. Термін служби максимум 20 років.

Сталеві радіатори. Є панельні і трубчасті сталеві радіатори. Вони мають майже однакові характеристики, тому ми їх об'єднали.

Переваги. Стильний зовнішній вигляд. За рахунок тонких стінок швидко нагріваються. Існують безліч розмірів і різноманітних конфігурацій. Низька ціна.

Недоліки. Тепловіддача трохи менша, ніж у алюмінієвих радіаторів. Сталь іржавіє від води і кисню, тому, навіть якщо це сталевий радіатор з захисним внутрішнім шаром, щоб продовжити термін служби, воду з них не зливають, тоді через відсутність повітря процес іржавіння сповільнюється. З цієї причини сталеві батареї не рекомендують ставити в багатоквартирних будинках з центральним опаленням, тому що на літо там зливають воду. Крім цього, є ще одна причина: в центральних системах опалення можуть відбуватися стрибки тиску, від яких сталеві радіатори в місцях швів можуть прорватися. Термін служби невеликий, 12-15 років.

Сталеві радіатори можна використовувати в закритих системах опалення: котеджі, малоповерхові будинки з автономним опаленням або багатоповерхові з автономними тепловими пунктами, в яких передбачений захист від гідроударів і використовується вода високої якості.

Біметалічні радіатори. Спочатку з'ясуємо, що вони з себе представляють. Виявляється, що це той самий алюмінієвий радіатор, але вода в них циркулює по металевих трубах.

Переваги. Стильний дизайн. Відмінно зарекомендували себе в системах, де використовується центральне опалення, тому що спокійно витримують гідравлічні удари. Завдяки наявності алюмінію мають високу тепловіддачу. Термін служби до 30 років.

Недоліки. Біметал також корозує, особливо в місцях контакту сталі та алюмінію. Висока ціна.

Щоб вирішити проблему корозії почали випускати біметалічні радіатори, у яких замість звичайного металу використовується нержавіюча сталь або мідь. Термін служби при цьому подовжується до 50 років, але такі вироби мають значно вищу ціну.

Залишилося відзначити, що всі сучасні радіатори опалення легко встановлювати, а при необхідності і демонтувати. І ще дуже важливою перевагою є те, що на них можна встановлювати крани або термостати (дорожчий варіант), що дозволяють оптимально регулювати температуру радіатора, вибираючи найбільш комфортну для себе.

Повернутися до списку