Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Цегляна кладка своїми руками

20.11.2012
У цій статті наведемо коротку і доступну інформацію для тих, хто вирішив самостійно зайнятися цегляною кладкою. При цьому неважливо, що ви збираєтеся класти: кілька сходинок, мангал або затишний літній будиночок. Головне мати необхідні інструменти і будматеріали, дотримуватися основних правил, для того, щоб кладка вийшла красивою і міцною, ну і, звичайно, мати бажання цим займатися.

Отже, почнемо.

Основні інструменти: кельма, молоток каменяра, розшивки (інструмент для обробки швів), швабровка (використовується для зачистки швів), шаблон. Обов'язково необхідно використовувати контрольно-вимірювальні інструменти: відвіс, будівельний рівень, правило, косинець, шнур, рулетку і т.д.

Будівельні матеріали: власне сама цегла, сітка кладочна і розчин. Для розчину беруть суміш цементу і піску, як правило, у співвідношенні 1:4, добре перемішують, потім додають воду для отримання однорідної густої маси. Для пластичності розчину бажано додати вапно або пластифікатор, який також можна замінити рідким милом (приблизно 60 мл на відро цементу М-500).

Основні правила:

  1. Цегляна кладка завжди починається з кутів, якщо, звичайно, вони є в даній конструкції. Основне правило: кути викладаються на кілька цеглин вперед, ніж сама кладка між ними.
  2. При кладці кутів кожен ряд цегли необхідно вирівнювати по вертикалі за допомогою рівня або відвісу, від цього залежить, наскільки рівними у вас вийдуть стіни.
  3. Основні ряди цегли вкладаються по шнуру (горизонтальне вирівнювання).
  4. Кладку цегли необхідно робити з перев'язкою, тобто вертикальні шви не повинні збігатися. Такий вид кладки, як «липецька», де вертикальні шви розташовуються в лінію, не для новачків.
  5. Для додання конструкції більшої міцності, цегляну кладку армують сіткою, вкладаючи її між цеглою через кожні 4-6 рядів.
  6. Перш ніж викласти перший ряд, вимірюйте всю довжину майбутньої цегляної кладки. Знаючи довжину вашої цегли (стандартно 24 см) і приплюсувавши 1 см на шов, ви зможете вирахувати, чи доведеться вам kladka-kirpicha-3.jpgвставляти в кладку «четвертинку» - неповномірної цегли, і заздалегідь визначитися, в якому місці це краще зробити.
  7. Якщо ви використовуєте в кладці пустотілу цеглу, то робіть розчин густіше, для того щоб він не заповнював внутрішні осередки цегли.
Тепер можна приступати і до самої кладки цегли. На початку кладемо кути, відразу кілька рядів, вирівнюючи їх по вертикалі. За допомогою шаблону перевіряйте товщину швів між цеглою. Розчин накладайте на нижню цеглу, а той який збираєтеся покласти - змащуйте з торцевої частини. Поклавши цеглину, постукуйте по ній молотком каменяра, для того, щоб вона розмістилась на необхідній лінії. Розчин, який виліз з шва, необхідно зняти кельмою. Періодично використовуйте розшивку, для надання форми шву. Для укладання основних рядів цегли натягніть шнур від одного кута до іншого, закріпивши його в ще не застиглому розчині за допомогою цвяха. Точно підганяйте верхню кромку цегли до шнура (і так кожен ряд).

Більш докладно познайомитися з видами цегляної кладки можна в наступній статті «Види цегляної кладки».

Повернутися до списку