Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Лісорубу на замітку або як правильно вибрати сокиру

06.03.2013

Сокира, настільки затребуваний інструмент, що важко уявити дачника, туриста або справжнього господаря без цього пристосування. Сокира являє собою знаряддя з металевим лезом та дерев'яною рукояткою. Найчастіше застосовується в теслярській справі, для надання форми деревині, а також для зрубу дерев. Важливо знати, що для кожного виду робіт існує певна сокира. Так, наприклад, туристові не підійде важка теслярська сокира, а лісоруб не використає легку та практичну для зрубу великого масивного дерева.

Універсальні сокири

Призначені для всіх видів робіт по дереву. Цей універсальний інструмент стане незамінним помічником для робіт по будинку та саду,при заготівлі дров. Для зручної фіксації сокири в руці, важливо вибрати модель, яка має каплеподібний вигин в місці захоплення рукою, тоді удари сокири стануть чіткішими.

Сокири-колуни

Мають більш точне призначення. Кінцева мета роботи - задана кількість наколотих дров, без зайвих фізичних зусиль. Форма заточки повинна бути розрахована точно і максимально правильно, щоб розколювати деревину уздовж всього волокна. Головна відмінність сокири-колуна - довжина топорища, що дозволяє колоти дрова обома руками. Найчастіше використовують дерев'яні, їх майже неможливо зламати. Імпортні виробники використовують поліамід, армований скловолокном. Лезо виконане з кованої або вуглецевої сталі.

cокири-колуни

Теслярські сокири

Застосовуються в столярній справі. Легкі сокири зручніші тим, що можна працювати і однією рукою, але вони вимагають більшого фізичного навантаження. Часто теслі вибирають сокири з прямими лезами, а потім доводять інструмент до того стану, який стане оптимальним для ефективної роботи Велику роль відіграє рукоятка, вона повинна бути ідеально гладкою і без тріщин та вибоїн. Зазвичай матеріалом для рукоятки виступають тверді породи дерев (дуб, ясен, липа, тополя). Ці породи дерев здатні перенести вплив погодних умов.

Туристичні сокири

В першу чергу вона має бути практичною і не відволікати під час перенесення. Варто звернути увагу на заточування леза. Класичний вид заточування повинен бути під трьома кутами. Ручка повинна бути легкою, не боятися вогкості та мінливості погодних умов. Найкраще підійде ручка, виготовлена з міцного пластику, що не ковзає в руці.

Різноманітність ринку ручних інструментів для будинку й саду настільки вдосконалена, що вибрати потрібний варіант дуже просто. Головне, визначитися з типом, ціновими категоріями, виробником. І тоді, сокира буде служити довгий час, і полегшувати працю кожного користувача.

Повернутися до списку