Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Накопичувальний водонагрівач

19.02.2013

Водонагрівач накопичувального типу прийнято називати бойлером. Він являє собою нагрівальний елемент і бак, де і здійснюється нагрівання води до потрібної температури. Це дуже зручно в тому випадку, якщо існує проблема з подачею води.

Джерелом енергії для накопичувального водонагрівача може служити газ або електрика. Давайте розглянемо всі "за" і "проти" газових і електричних бойлерів, щоб зрозуміти, купівля якого водонагрівача накопичувального типу для вас буде найбільш виправданою.

Електричні бойлери потужністю 1-3 кВт (є і до 6 кВт) працюють від звичайної електромережі і їх не обов'язково підключати до силової лінії.

Газові бойлери володіють потужністю, починаючи з 4-6 кВт, тому ви, безсумнівно, одержуєте перевагу в часі нагрівання води. Наприклад, водонагрівач ємністю в 150 літрів нагріє воду за допомогою газу приблизно за годину, а в електричному бойлері знадобиться, як мінімум, дві години. Але для установки газового накопичувального водонагрівача необхідно споруджувати димохід. Складність монтажу буде залежати від того, яка камера згоряння в бойлері: закрита чи відкрита. Установка моделі з відкритою камерою згоряння передбачає великі витрати, в порівнянні з монтажем водонагрівача з закритою системою, але вартість самого агрегату з відкритою камерою буде приблизно в 1,5 рази менше.

Висновок. Більш низька вартість газу, а також більш швидкий нагрів води, дає незаперечні переваги саме газового накопичувального водонагрівача. Але вартість самого бойлера, а також витрати, пов'язані з його установкою в кілька разів перевершує вартість електричного. Здебільшого, саме вартість і є причиною популярності електричних бойлерів.

Обсяг бака бойлера необхідно вибирати таким чином, щоб гарячої води вистачало на всі потреби, а краще навіть з невеликим запасом. Але з іншого боку, великий водонагрівач буде і коштувати дорого, а також значно збільшується оплата за електроенергію чи газ. Великі розміри баку часто обмежують його застосування в умовах стандартної квартири.

Якщо вам потрібна вода тільки для миття посуду, то достатньо водонагрівача з баком до 10 л. Але найчастіше нам необхідний бойлер, щоб приймати душ або ванну. В середньому підраховано, що для прийняття ванни одній людині необхідно 80 літрів води, нагрітої до 50 градусів. Якщо ж у бойлері встановити більш високу температуру, то витрата відповідно зменшиться.

Певної формули для розрахунку необхідного обсягу баку водонагрівача немає, адже все індивідуально. Але є деякі поради. Так на одну людину рекомендують вибирати бойлер з об'ємом бака в 50 - 80 літрів. Для 2-3 чоловік, вимоги до обсягу будуть вище 80 - 150 літрів. Сім'ї з 4-ох і більше осіб краще доглядати більш ємні водонагрівачі в 120 - 200 літрів.

Внутрішнє антикорозійне покриття баку може мати титанове напилювання або бути з нержавіючої сталі, склопорцеляни і емалі. Від внутрішнього покриття, яке захищає бак від корозії, залежить термін служби бойлера. Покриття з склопорцеляни або емалі не схильне до корозії і вартість таких водонагрівачів дешевше інших. Але у них є один недолік - чутливість таких покриттів до різких змін температури, внаслідок чого можуть з'являтися мікротріщини на покритті. Щоправда, можна використовувати такий бойлер в легкому режимі, не нагріваючи воду вище 60 градусів. Але все ж періодично це доведеться робити для запобігання розвитку в воді бактерій.

На сьогоднішній день більш надійними і довговічними відносно корозії залишаються бойлери з покриттям баку титановою емаллю або нержавіючою сталлю. Але вартість таких водонагрівачів, звичайно, вище.

Також для захисту внутрішнього покриття баку у накопичувальних водонагрівачів присутній магнієвий анод, який додатково захищає від корозії. Його необхідно приблизно раз в півроку/рік замінювати. У бойлерах, що мають бак з нержавійки, також встановлюються магнієві аноди, але замінювати їх майже немає необхідності.

Є ще деякі деталі, які визначають зручність і безпеку використання бойлера. Дуже добре, якщо крім основного термостата, який здійснює контроль температури при нагріванні води, є ще й додатковий. Наявність датчика температури води також забезпечить додатковий комфорт. Також потрібно звернути увагу на теплоізоляційний шар баку, чим він товстіший, тим менше буде остигати вода.

Ми намагались надати максимально повну інформацію і сподіваємося, що допомогли вам з відповіддю на питання: "Який бойлер купити?".

Повернутися до списку