Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

ОСБ плита - настил підлоги

03.12.2012

За допомогою ОСБ плити можна швидко і якісно провести монтаж покриття підлоги в квартирі, в приватному або заміському будинку, на балконі і т.д.

Якщо у вас бетонне покриття, то підлога з ОСБ монтується на дерев'яних лагах. Вони дозволяють вирівняти рівень покриття. Рекомендується між лагами укласти утеплювач, після чого укладається плита ОСБ і монтується оздоблювальне покриття підлоги.

Якщо бетонної основи немає, то при близькому розташуванні грунту (на першому поверсі, в приватному будинку ...) монтаж також проводиться на дерев'яні лаги, але до їх нижньої частини прикріплюється брусок 50x50 або 50x40. На брусок укладають плиту ОСБ-3, товщиною 6-9 мм, отримуючи чорнову підлогу. Обов'язково необхідно обробити захисним покриттям, наприклад, бітумною мастикою плиту з боку грунту. Плита ОСБ, укладена між лагами на бруски утворює поверхню, в яку закладають утеплювач. Краще зробити так, щоб відстань між лагами відповідала ширині вибраного утеплювача. Зверху необхідно простелити будь-який матеріал, наприклад, пергамін, який буде захищати житлову зону від проникнення частинок утеплювача.

Потім на лаги монтують плити ОСБ, які сформують основу підлоги для чистової обробки. Товщину плити підбирають виходячи з відстані між дерев'яними лагами: при відстані менше 500 мм, рекомендують товщину плити ОСБ 15-18 мм, при 500-600 мм необхідна товщина 18-22 мм, при більше 600 мм треба брати товщину 25 мм. Крім цього, треба враховувати вагу покриття для підлоги: чим воно важче, тим товще повинна бути плита ОСБ. Розміщують ОСБ плити головною віссю перпендикулярно лагам, роблячи це в шаховому порядку, при цьому краї плит обов'язково повинні спиратися на лаги.

Потрібно враховувати, що панелі ОСБ, як і всі деревні матеріали розширюються, вбираючи вологу з навколишнього середовища, і дають усадку при підсиханні. Надмірний вміст вологи може спровокувати зміну геометричних розмірів плити, тому при монтажі плит ОСБ потрібно залишати компенсаційні зазори. Їх роблять розміром в 3 мм між усіма краями панелі. Відстань між стіною та настилом підлоги має становити 12 мм. Якщо ви використовуєте плити ОСБ із з'єднанням «паз-гребінь», то компенсаційні зазори не робляться, тому що компенсація на розширення закладена в самій конструкції з'єднання.

Якщо необхідно збільшити несуче навантаження підлоги, то потрібно провести укладання плит ОСБ в два шари. Перший шар - це несучий шар підлоги, другий - реставраційний. Несучий шар укладають перпендикулярно лагам, реставраційний - перпендикулярно несучому. Компенсаційні зазори роблять для всіх верств (крім плит із з'єднанням «паз-гребінь»)

Кріплення плит ОСБ проводиться цвяхами або саморізами по дереву (чорні саморізи для гіпсокартону не підходять). Кріплення встановлюють на відстані, як мінімум 10 мм від краю плит і 25 мм від кута плит, на проміжних підпорах через кожні 30 см, в місцях з'єднання плит - через кожні 15 см. По краю зовнішніх стін виробляють кріплення через кожні 10 см. Для підвищення жорсткості підлоги, плиту ОСБ можна приклеювати до лагів монтажним клеєм.

Повернутися до списку