Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Шифер хвильовий та плаский

20.12.2012

Будівельний матеріал шифер отримав свою назву від німецького слова Schiefer, що в перекладі означає сланець. Так називають плитку, що одержується розколюванням шарових гірських порід сланців і слугує покрівельним матеріалом для дахів. Природний шифер міцний, не пропускає вологу, морозостійкий, не горить і довговічний. Однак це досить важкий матеріал і в наш час в будівництві застосовується досить рідко.

В даний час шифером більше називають штучний матеріал у вигляді азбоцементних листів різного розміру, глибини хвилі (або взагалі без неї, тобто плаский) і кольору. Сам азбест вважається шкідливим матеріалом для здоров'я людини, але це відноситься до тих людей, які професійно пов'язані з цим матеріалом (наприклад, займаються видобутком його волокон). А для населення, при зовнішньому застосуванні азбестоцементних листів в якості покрівельного матеріалу, ризику для здоров'я немає.

Шифер володіє безліччю позитивних якостей: водостійкий, негорючий, морозостійкий, теплостійкий (практично не нагрівається), володіє хорошими електроізоляційними властивостями, малошумний (під час дощу, граду), довговічний, і при цьому дешевше більшості інших матеріалів, призначених для покрівлі. Ось чому він і донині є найпоширенішим матеріалом для індивідуального і дачного будівництва.

Сьогодні азбоцементний шифер виробляють декількох видів:

  • плаский шифер звичайного профілю ВО (120х68 см);
  • шифер хвилястий звичайного профілю ВО (120х68 см);
  • хвилястий шифер посиленого профілю ВУ, завдовжки до 280 см;
  • шифер хвилястий уніфікованого профілю УВ (найбільш ходовий розмір 175х112,5 см.

Азбоцементний шифер навчилися фарбувати, що робить його не тільки більш привабливим і більш міцним, але й завдяки додатковому захисному шару у вигляді фарби зводить азбестові випаровування практично до нуля. Природний біло-сірий колір тепер може мати досить велику кольорову гамму.

Існує і безазбестовий шифер, це цементно-волокнистий, який прийнято називати «паперовим». Це такий же рифлений хвилями покрівельний лист, який складається з цементу, поліакрилів і целюлози. Він менш міцний до механічних навантажень, але має таку ж вологостійкість і довговічність, як і його азбоцементний побратим. Його легкість і гнучкість дозволяють застосовувати його на покрівлях, що мають слабкий каркас.

В якості покрівельного утеплювача під шифер використовують такі ізоляційні матеріали, як мінеральну вату, рідкий пінопласт або пінополіуретан.

Повернутися до списку