Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Укладання керамограніту на підлогу

Підлога з керамограніту надійна, довговічна і гарно виглядає. Для того щоб як можна довше ви змогли експлуатувати підлогу, облицьовану керамогранітом, необхідно правильно підібрати клей і якісно провести укладання.

Технологія укладання керамограніту практично не має відмінностей від традиційних способів укладання керамоплитки. Головна відмінність буде в клеєвій суміші. Керамограніт володіє малою пористістю і не вбирає воду, тому укладати його на цементний розчин не можна. Для цього необхідний спеціальний двокомпонентний клей, який володіє високими адгезивними властивостями. В якості компонентів для клею виробники використовують суху цементно-піщану суміш і рідкі добавки, в основу яких входить акрил або латекс. У результаті виходить еластичний клейовий розчин, що володіє підвищеною ударостійкістю, а також він термо- і морозостійкий. Чим більша плитка, тим більш сильний клей треба використовувати. Виробники на упаковці обов'язково вказують, якого розміру плитку можна приклеювати даним клеєм. Вибір клею також залежить від поверхні, на яку укладають керамограніт. Для роботи з клеєм на робочій площадці ідеальною температурою вважається проміжок від +18 до +24 градусів С.

Інструменти та матеріали, які знадобляться для укладання керамограніту: плиткоріз, двокомпонентний клеючий розчин, грунтовка, шпаклівка, рівень, прямий шпатель (150 мм), зубчастий шпатель, гумовий шпатель, хрестики-роздільники, малярний валик, губка, відро, захисні латексні рукавички.

Підготовка поверхні

Перед укладанням керамограніту необхідно підготувати поверхню. Головна умова - вона повинна бути рівною, адже керамограніт не гнеться, значить не підходить для вирівнювання поверхні. При великих нерівностях краще зробити цементну стяжку. Якщо ж ваша підлога має незначні вади, то її спочатку прогрунтовують (це зручно робити малярним валиком), підбираючи грунтовку найбільш відповідну до матеріалу вашої основи. Потім відразу ж вирівнюють шпаклівкою, розгладжуючи її кельмою. Можна також використовувати самовирівнюючу шпаклівку. Тільки купувати її необхідно, також як і грунтовку, в залежності від матеріалу основи і від необхідної товщини шпатлевого шару.

Підготовка керамограніту

Якщо керамограніт покритий захисним восковим шаром, його прибирають, змиваючи розчином звичайного прального порошку або спеціальним засобом для чищення кахелю. Це робиться до укладання.

У домашніх умовах керамограніт ріжуть плиткорізом. Але це матеріал високої твердості, тому спочатку роблять надріз з лицьового боку, а потім обламують плитку, б'ючи молотком зі зворотньої сторони навпроти надрізу. Якщо необхідно зробити отвори, то використовуйте дриль, свердла по каменю і спеціальні фрези.

Нанесення клею і укладання керамограніту

Перед укладанням, в центрі основи позначте лінію, паралельну довгим сторонам основи. Укладання плитки робіть від центру вліво і вправо таким чином, щоб на роздільну лінію припадала або середина цілої плитки, або стик двох плиток. У цьому випадку облицювання вийде симетричним, і по краях основи будуть або цілі плити, або різані.

Клейовий розчин розмішують до потрібної консистенції, зазначеної виробником на упаковці. Потім його наносять шпателем на невелику площу підлоги, розрівнюють за допомогою того ж шпателя рівномірно, стежать, щоб не було бульбашок. Потім роблять зубчастим шпателем рельєф. На тильну сторону керамограніту також наноситься тонким шаром клей, 2-3 мм буде достатньо. Плитку ставлять до краю сусідньої плитки на ребро, потім опускають на розчин, що клеїть всю її площину. При укладанні плитки трохи відсувають від краю сусідніх. Для того щоб пази між плитками були однакові, зручно використовувати хрестики-роздільники. Розчин, який виступить в пазах, необхідно видалити вологою губкою.

Затирка швів (фугування)

Затирання швів починають тільки тоді, коли клейовий розчин затвердіє повністю. Пази між плиткою повинні бути чистими, без залишків клейового розчину. Якщо використовували розділові хрестики, приберіть їх. Розчин для фугування розмішайте з водою по інструкції на упаковці. Отриману масу рознесіть по поверхні гумовим шпателем, роблячи це навскоси до ліній швів. Заповнивши усі шви, надлишки маси видаліть вологою губкою, робити це потрібно також навскоси, щоб не витерся розчин зі швів. Тепер укладений керамограніт треба посипати тонким шаром сухої затирки і ще раз розтерти її по поверхні, це видалить надлишки вологи. По закінченню роботи, протріть всю поверхню за допомогою губки, змоченої в спеціальному миючому розчині. Ходити по поверхні можна буде лише через 3-5 днів.

Повернутися до списку