Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Укладання плитки у ванній

23.11.2012
Ви задумали ремонт у ванній кімнаті - в наш час це задоволення не з дешевих. На чому можна заощадити? Тільки не на якості матеріалів, а ось на послугах з ремонту цілком можна.

У цій статті наведемо способи і технологію укладання плитки у ванній.

Основні етапи підготовчої роботи:
  1. Звільнити ванну кімнату.
  2. Очистити стіни і/або підлогу від фарби або старої плитки і клею. З цим вам допоможе впоратися зубило і молоток.
  3. Перевірити поверхню, на яку збираєтеся класти плитку. По-перше, вона повинна бути міцною, це перевіряється постукуванням. Якщо шари погано тримаються, зчищайте їх до міцної основи. По друге, поверхня повинна бути абсолютно рівною. Використовуйте рівень з двома очами або відвіс для перевірки стін по вертикалі і рівень для перевірки підлог по горизонталі. На метр довжини правила допускається відхилення на 2 мм. Для перевірки наявності на поверхнях опуклостей/вогнутостей використовуйте довгий водяний рівень або правила.
  4. Просвіти між поверхнею і обраним вами інструментом не повинні перевищувати 2 мм.
  5. Необхідно оштукатурити поверхню, на яку буде кластися плитка, усуваючи при цьому всі відхилення від норми, перераховані в пункті 3. В якості штукатурки цілком підходить цементно-піщаний розчин в пропорції 1:4 (для пластичності додається невелика кількість вапна). Якщо площа оброблюваної поверхні більша, то необхідно скористатися направляючими рейками-маяками. При вирівнюванні підлоги використовуйте спеціальні будівельні суміші або той же розчин цементу з піском.
  6. Купити керамічну плитку, виходячи з обсягу поверхні, на яку вона буде укладатися, і місця розташування (стіни/підлога). Потрібно відразу купити декор до плитки, фризи та бордюри. Для укладання плитки у ванній краще купити спеціальні клейові суміші для вологих приміщень.
Способи укладання плитки

Є 3 види облицювання плиткою:
«Шов в шов» - вертикальні і горизонтальні шви розташовуються суворо в одну лінію, відповідно, по вертикалі і горизонталі.
«У розбіг» або «в перев'язку» - плитка кладеться так, щоб її середина була точно над швом плитки нижнього ряду.
«По діагоналі» - тут шви між плитками утворюють перпендикулярні лінії. Такий вид облицювання вимагає великої майстерності.

Технологія укладання

При кладці плитки на стіни і на підлогу, в першу чергу робіть укладку на підлогу. Роботу ведіть від далекого кута кімнати до дверей. Клей наносіть на всю тильну сторону плитки зубчастим шпателем, при установці простукуйте рукояткою кельми. Укладається плитка по шнуру, який закріплений горизонтально на цвяхах, вбитих у рейки, що розміщені між протилежними стінками. Між плитками вставляйте хрестики для контролю ширини шва.

Скористайтеся плиткорізом, якщо необхідно буде підрізати плитку. Коли ряд повністю зроблено, за допомогою рівня перевірте його площину (на наявність горбів і просвітів) переставляйте шнур для кладки наступного ряду.

Аналогічно робиться кладка плитки на стіні. Рух роботи знизу вгору, тобто перший ряд укладається над підлогою по всьому контуру ванній, потім другий і т.д. Тут шнур для контролю горизонтальності рядів натягається на вертикальні рейки, прибиті по кутах стіни. Не забувайте також постійно контролювати рівнем якість кладки кожної плитки по вертикалі і горизонталі.

Коли кладка плитки закінчена, клейовий розчин повністю висох, видаліть хрестики витріть плитку від залишків розчину. Потім заповніть шви між плитками затиркою за допомогою гумового шпателя, підібравши відповідний колір. Вибирати затирку краще відомих виробників, інакше шви можуть тріснути і втратити вигляд.

Для надання плитці додаткового захисту та блиску обробіть її спеціальним засобом.

Повернутися до списку