Самовивіз Бориспіль, вул Горбатюка 2
Зв'язатися з нами
Будматеріали
Сад
Оздоблювальні матеріали
Побутова техніка
Інструменти
Покриття для підлоги
Плитка
Канцтовари
Сантехніка
Двері
Меблі
Товари для дому
Посуд
Спорттовари
Автотовари
Дитячі товари
Зоотовари
Краса та здоров'я
Товари для бізнесу
Товари для туризму та кемпінгу

Вибираємо водонагрівач

22.12.2012

Якщо у вас відсутня або працює з перебоями система гарячого водопостачання, то вам без водонагрівача не обійтися. Для того щоб його вибрати, необхідно визначитися з типом. Виробники водонагрівачів пропонують проточні, накопичувальні і наливні моделі.

Накопичувальний водонагрівач. Принцип його роботи нагадує електричний чайник, в ємкості збирається вода і потім нагрівається.

Переваги: споживання електроенергії мінімальне, здатний працювати при невеликому тиску води, може обслуговувати відразу декілька точок запору води, легко справляється з нагріванням води до високих температур, зберігаючи її такою тривалий час.

Недоліки: може нагрівати обмежений обсяг гарячої води, потім доводиться чекати якийсь час, поки нагріється наступна порція. Такий водонагрівач має значний розмір, у ньому періодично доводиться міняти магнієвий анод (раз на 4-7 років), є деякі складності в установці.

Проточний водонагрівач. Принцип його роботи полягає в проходженні води по трубці, яка знаходиться в електронагрівачі.

Переваги: компактні, помірно коштують, гаряча вода є постійно, не вимогливі до якості води.

Недоліки: висока потужність, з цієї причини їх не підключають до звичайної розетки, необхідне підключення безпосередньо до щитка, нагрівається вода тільки до 45-50 ° С, може обслуговувати одну точку запору води, для його роботи необхідний високий тиск води.

Наливний водонагрівач. Використовується для будівель, де немає системи водопостачання (наприклад, на дачах). Вода в ємність заливається вручну і потім нагрівається.

За способом нагріву розрізняють газовий, електричний, непрямий і комбінований водонагрівачі.

Газовий. При наявності газу це найбільш економічний варіант. До недоліків можна віднести деяку складність в установці і наявність вентиляції. Нагрівання за допомогою газу більше підходить для проточних водонагрівачів.

Електричний. Легко встановлюється, але вартість електроенергії значно вища, ніж газу. Краще підходить для накопичувальних водонагрівачів, так як вони мають невисоку потужність і їх можна підключати до звичайної розетки.

Непрямий. Вода нагрівається від іншого джерела, наприклад, від котла. Такий нагрів використовується тільки в накопичувальних водонагрівачах, які при цьому називають бойлерами. Перевагою є економічність, а недоліком - те, що він функціонує тільки в період роботи опалювальної системи.

Комбінований. Об'єднує функції електричного і непрямого водонагрівача, тобто в якості додаткового нагріву використовується електрика.

Установка водонагрівача може бути настінною, на підлогу або вбудованою (наприклад, під мийку). Підводка може бути нижня (при установці над мийкою), верхня (при установці під мийкою) і бічна (використовується для об'ємних накопичувальних водонагрівачів). Від якості установки буде залежати ефективність роботи приладу. Дуже часто поломки виникають внаслідок неправильного монтажу.

Потужність споживання у накопичувальних водонагрівачів приблизно 1,2 - 1,5 кВт. У проточних водонагрівачів потужність буде залежати від необхідної інтенсивності теплої води. Так, для миття посуду вистачить 2-3 літрів теплої води в хвилину, при цьому потужність споживання буде 3,5-5 кВт. А для душу треба 3-4 літри в хвилину і потужність буде 6-8 кВт.

Якщо ви вирішили придбати накопичувальний водонагрівач, то його об'єм треба вибирати залежно від кількості людей у вашій родині. Усередненим значенням вважається 80 літрів для прийому душу 2-3 людей.

Внутрішнє покриття баку може бути пластиковим (економ варіант), з неіржавіючої сталі і титанової емалі (найбільш довговічні й дорогі матеріали), з емалі і склокераміки (мають нормальне співвідношення міцності і ціни, але воду не рекомендується нагрівати вище 60 °С).

В якості додаткових характеристик у водонагрівачів може бути функція обмеження температури нагріву (дозволяє задавати максимальне значення температури нагріву) і функція прискореного нагріву (нагріває воду в кілька разів швидше, працюючи при цьому на повну потужність).

Також для зручності використання водонагрівач або бойлер може мати дисплей, термометр, пульт дистанційного керування, фільтр для води або фільтр для газу.

Повернутися до списку