Бітумна черепиця або що таке м’яка покрівля

4690

Бітумна черепиця або що таке м’яка покрівля

Покрівля забезпечує тепло та сухість в будівлі, захищаючи внутрішні приміщення від атмосферних опадів. Оскільки покрівля знаходиться під постійним впливом погодних явищ: потерпає від дощу, снігу, граду, уф-променів, матеріал, з якого вона виготовлена повинен бути якісним та довговічним і служити не один десяток років.

Одним із таких матеріалів є бітумна черепиця. Завдяки своїм унікальним властивостям вона і завоювала визнання, як один з кращих матеріалів для покрівельних робіт.

устройство крыши дома

Що таке бітумна черепиця?

Бітумна черепиця являє собою композитний матеріал, виготовлений із склохолсту (полотна із найтонших скляних ниток, витягнутих при високій температурі за спеціальною технологією), бітуму (смолоподібного продукту) та кам’яної крихти різних фракцій (в основному зі сланцю та базальту).

Склохолст, на відміну від паперу, не розкладається з часом, це біостійкий та довговічний матеріал. Склохолст просочують бітумом та покривають мінеральною крихтою. Остання виконує наступні функції:

- захищає бітумну основу від ультрафіолетових променів і плавлення під сонячними променями;

- захищає покрівлю від механічного впливу опадів (граду та снігу) і зовнішнього середовища (гілок дерев, наприклад);

- забезпечує міцність матеріалу;

Особливість даного покрівельного матеріалу – можливість використання для даху не лише правильної геометричної форми, а й складної покрівлі. Тому бітумну черепицю ще називають «гнучкою» та «м’якою» покрівлею і надають перевагу саме їй, якщо необхідно втілити в життя сміливе архітектурне рішення.

что такое гибкая черепица

Улаштування м’якої покрівлі

Основою для монтажу м'якої бітумної черепиці служить суцільна обрешітка. У якості суцільного настилу використовується вологостійка фанера, чи OSB. Сама черепиця являє собою невеликих розмірів ґонт з фігурними вирізами з одного боку. Тильна сторона матеріалу оснащена клейкою смугою, призначеною для кріплення до дерев'яної основи.

Приклеюють кожен лист поштучно. Додатково в кожен ґонт закріплюють цвяхами або саморізами. При монтажі м'якої черепиці нахлестом ґонтів усі шви перекриваються, а шапки цвяхів ховаються. У теплу сонячну погоду бітумна покрівля нагрівається до температури самовулканізації, в результаті чого утворюється герметичне суцільне покриття.

Переваги бітумної черепиці

1. Бітумна черепиця має невелику вагу, тому легка під час монтажу і невибаглива в експлуатації.

2. Покрівельний матеріал відрізняється своєю економічністю. При правильному укладанні практично відсутні відходи. Розрахувати необхідну кількість черепиці – зовсім нескладно.

3. Черепиця має високі шумоізоляційні властивості, стійка до хімічних речовин, біостійка. Їй не страшні різкі перепади температури.

4. Черепиця не підтримує горіння: навіть при контакті з відкритим полум'ям вона не буде горіти.

битумная черепица

5. Завдяки посипці з кам’яної крихти, черепиця не вигоряє на сонці. Вона відповідає всім екологічним нормам і стандартам. Тому є абсолютно безпечною для здоров'я людини.

6. Бітум – смолоподібний продукт, тому є вологостійким і абсолютно не боїться води (за умови збереження цілісності усієї покрівлі).

7. Даний покрівельний матеріал відрізняється довговічністю. Термін експлуатації бітумної черепиці складає більше 15 років.

8. М’яка черепиця має сучасний вигляд і естетично виглядає на дахах будь-якої конфігурації. Бітумна черепиця має широку гаму кольорів (саме кам’яна крихта надає матеріалу різні колірні відтінки). Також, черепиця має різні види форм: можна зустріти листи у вигляді шестикутника, трикутника, прямокутника, а також з імітацією бобрового хвоста.

материалы для ремонта кровли

Ремонт м’якої покрівлі

Даний матеріал є ремонтопридатним. Якщо ваше бітумне покриття пошкодилось (інструментом у процесі монтажу, впалою гілкою, льодом) його достатньо легко можна відремонтувати. Матеріали для ремонту даного виду покрівлі наступні: можна скористатись спеціальним покрівельним герметиком, котрий забезпечить надійну герметизацію пошкоджених ділянок.

Його доцільно використовувати при появі тріщин та невеликих дефектів. Навіщо перейматись через невеликі тріщини? Збереження цілісності покриття є надзвичайно важливим, адже через тріщини та розломи в покриття потрапляє волога і вода, що може призвести до серйозних руйнувань усієї конструкції.

Якщо ж у вас значне пошкодження, варто демонтувати ділянку. Для цього розігрівають пошкоджену плитку і дві в верхньому ряду над нею будівельним феном чи пальником. Далі великим плоским шпателем піднімають ці плити, видаляють з них цвяхи, акуратно вирізають дані пошкоджені ділянки, і на їх місце монтують нові листи, наплавленням за допомогою пальника та закріплюючи їх додатково цвяхами.

битумная черепица технология

Даний покрівельний матеріал стане прикрасою будь-якої будівлі, а грамотний монтаж забезпечить надійність покриття на довгі роки.