Технологія утеплення фасаду: мокрий та сухий метод

5595

Незалежно від типу житла, в якому ми живемо (приватний будинок чи квартира), усі ми в опалювальний сезон вмикаємо батареї та обігрівачі на повну, щоб відчувати такі необхідні в холодну пору тепло та комфорт. Однак, багато хто помічав, що хоч опалення увімкнено на максимум, в кімнаті все ще лишається холодно. Причиною цього є тепловтрати: через вікна, двері, дах, стіни будівлі (особливо в кутах) тепло «виходить» з квартири. Як результат, ви платите купу грошей в опалювальний сезон, однак не отримуєте бажаного тепла.

Доцільність утеплення

Захист фасаду вашої будівлі теплоізоляційними матеріалами забезпечить збереження тепла саме всередині приміщення та мінімізує тепловтрати. Продумана та правильно влаштована теплоізоляція здатна зекономити вам кошти на опалення, що відповідно відобразиться на ваших квитанціях.

утеплювач

Чим утеплювати фасад?

У наш час ринок продуктів для теплоізоляції представлений матеріалами різної товщини, щільності та складу. Розглянемо утеплювачі, котрі найбільш часто використовуються у побуті.

  • Пінопласт

Пінопласт (пінополістирол, стіропор) – матеріал, що має пористу структуру, і саме пористість та комірчаста структура визначає його відмінні, як для утеплювача характеристики. Комірки пінопласту відділені одна від одної тонкими стінками. Виготовлений спіненням гранул полістиролу, матеріал на 90% складається з повітря – найкращого утримувача тепла, тому має відмінні шумо- та теплоізоляційні властивості. Пінопласт біостійкий, не боїться вологи, характеризується мінімальним водопоглинанням. Простий в процесі монтажу: плити пінопласту мають незначну вагу, легко ріжуться та клеються.

Важливо! На ринку будівельних матеріалів нерідко можна зустріти підробки. Якісний пінопласт відрізняється рівномірним забарвленням (білого кольору) та однаковим розміром гранул. У матеріалу поганої якості колір жовтуватий, а сама плита легко кришиться – гранули відлітають при першому ж дотику.


  • Екструдований пінополістирол

Екструдований пінополістирол виготовляють з тих самих гранул полістиролу, але при дещо вищим температурі та тиску, видавлюванням з екструдера. Більш вдосконалена технологія виготовлення стала причиною того, що плита даного матеріалу має рівномірнішу структуру із закритими порами (діаметром 0,1-0,2 мм), що забезпечує йому повну водонепроникність і здатність зберігати свої якості у вологому середовищі.


Такий матеріал більш міцний та щільний, здатен витримувати більші навантаження, порівняно із звичайним пінопластом. Теплопровідність пінополістиролу - 0,031 Вт/м°C (чим менший цей показник, тим більш ефективним є утеплювач). Пінополістирол відмінно підходить для утеплення цоколю, підвалів, стін будівлі.

мінеральна вата

  • Мінеральна вата

Волокнистий ізоляційний матеріал, сировиною для якого може служити розплав скла (скловата) чи вивержені гірські породи, наприклад, базальт (базальтова вата) . Завдяки прошаркам повітря між волокнами матеріал має низьку теплопровідність (0,035-0,040 Вт/м°C), володіє відмінними шумопоглинаючими властивостями. Даний вид утеплювача біостійкий та відрізняється вищою у 10 разів паропроникністю, ніж пінопласт. Особливість матеріалу – термічна стійкість (мінеральна вата витримує температуру 700 °С і не підтримує горіння).


На ефективність утеплення стін будинку напряму впливає товщина утеплювача: чим вона більша, тим, безумовно, в будинку або квартирі тепліше, а економія тепла і грошей на опалення – найбільш істотна.

Як тільки визначились з видом утеплювача, котрий будемо використовувати, саме час обрати технологію монтажу.

Технологія утеплення «мокрим способом»

«Мокрий спосіб» утеплення отримав свою назву через здійснення під час роботи мокрих процесів (змішування використовуваних сухих будівельних сумішей, наприклад клею для утеплювача чи штукатурки з водою. Утеплення під штукатурку – один з найпоширеніших способів захисту стін як для жителів багатоповерхівок, так і для власників приватних будинків.

Найчастіше у якості утеплювача використовуються мінеральна вата та пінополістирольні плити. Зупинивши свій вибір на даній технології утеплення, ви не лише зведете до мінімуму тепловтрати та зменшите витрати на опалення. Ви зможете обрати один з безлічі варіантів кольору та фактури фасаду, завдяки різновидам декоративної штукатурки.
(Читайте нашу статтю про декоративні штукатурки.)

пінопласт

  • Технологія укладання

Технологія утеплення «мокрим способом» включає в себе наступне. Утеплювач потрібно кріпити і на клей, і на дюбелі-зонтики (щоб матеріал не деформувався і не «сповзав» стіною). Після приклеювання фіксуємо листи дюбель-зонтиками (не менше 5 шт/1 м 2 площі). Далі на поверхню наносимо клей (залежно від виду утеплювача), кріпимо армуючу сітку, і знову наносимо шар клею. Далі справа за грунтовкою, декоративною штукатуркою та фарбою.

Штукатурка захищає теплоізоляційний шар від атмосферних опадів, уф-випромінювання та механічних пошкоджень. Вона є паропроникною, що дозволяє вологі не затримуватись в товщі утеплювача, а виводитись на поверхню стіни. Також, фасадні штукатурки надають будинку красивий і завершений вигляд, а завдяки різноманіттю кольорів вносять індивідуальність і вишуканість в зовнішній вигляд будівлі.


«Сухий метод» утеплення фасаду

Також, має назву «вентильований фасад». Його особливість – наявність повітряного прошарку між утеплювачем та облицюванням, який потрібен для природньої вентиляції всередині системи. Утеплювач кріпиться до стіни, поверх укривається спеціальною паропропускною мембраною. Вона захистить плити від потрапляння води ззовні, та водночас дозволить зайвій волозі виходити.

ветильований фасад

Між теплоізоляцією і облицюванням передбачається просвіт у 20–50 мм – для вільного руху повітря та своєчасного позбавлення від конденсату. Щоб залишити просвіт, оздоблювальний матеріал кріпиться на каркас з алюмінію або нержавіючої сталі. У якості оздоблення використовуються керамогранітні та клінкерні плити, пластикові панелі, металосайдинг та інші матеріали. Конструкція вентильованого фасаду відрізняється своєю надійністю та довговічністю.

Використання якісних теплоізоляційних матеріалів та грамотний процес укладання дозволять зберегти тепло у вашому домі і забезпечити необхідний рівень комфорту в приміщенні.