Як вибрати клей для шпалер

6954

zagolovok.jpg

Якість поклейки шпалер залежить від багатьох факторів, серед яких можна відзначити не тільки плавильний вибір самих шпалер, але і підготовку стін, а також покупку якісного клею для шпалер. Ще важливо, наскільки професійно була зроблена поклейка, і чи дотримані ідеальні умови під час висихання клею, чи не було протягів і не падало сонячне світло, істотно прискорюючи процес висихання. Сьогодні розповімо про те, як правильно підібрати клей для шпалер.

1.jpg
1.png  

Як правильно вибрати клей для шпалер

Якщо у вас немає часу на підбір клею, що підходить саме під ваші шпалери, або не впевнені, якого типу шпалери ви придбали, можна зупинити свій вибір на універсальному клеї для шпалер. Він відрізняється максимальною клеючою здатністю, так як повинен забезпечити надійну фіксацію будь-якого виду шпалер. Виробники досягають цього, додаючи до складу клею синтетичні смоли та інші речовини, які можуть мати шкідливий вплив на здоров'я людини, хоч ступінь цього впливу і не перевищує санітарних норм. Варто згадати і про порівняно високу вартість універсальних клеїв для шпалер. Тому, при покупці шпалер, бажано відразу ж придбати відповідний спеціалізований клей, який максимально спростить і прискорить роботу, забезпечивши найкращі результати. Якщо універсальний клей для шпалер коштує дешевше спеціалізованого, від його покупки краще утриматися, так як він може не забезпечити належної якості, особливо при поклейці важких видів шпалер.

2.jpg
2.png 

Який клей купити для паперових шпалер

Паперові шпалери зустрічаються не так часто. Вони можуть бути одними з найдешевших, або навпаки одними з найдорожчих, так як вважаються екологічно безпечними, добре «дихають» і мають ряд інших переваг. Найчастіше зустрічаються вінілові шпалери на паперовій основі, але застосовувати для них такий же клей, який використовують для паперових, небажано, так як шпалери з вінілу відрізняються великою вагою.

Якщо ви вибрали паперові шпалери з міркувань економії, можна заощадити ще трохи, використавши місце заводського шпалерного клею звичайний клейстер, для приготування якого застосовується крохмаль або борошно. Недоліком клейстеру є невеликий термін придатності замішаного клею, а також витрати часу на його приготування. Ще один недорогий вид клею для шпалер з паперу - КМЦ. Готовий клей КМЦ можна зберігати близько тижня. Для роботи з паперовими шпалерами часто використовують клей ПВА, який розводиться у воді до отримання потрібної консистенції. Перевагою ПВА є відсутність грудок.

4.jpg

У лінійці багатьох виробників є спеціальні види клею для шпалер з паперу, про що вам повідомить інформація на упаковці. Якщо ви не хочете ризикувати, готуючи клей за класичними рецептами, краще придбати саме його. Такий клей просто змішується з теплою водою і після набухання забезпечує найкращі результати.

3.png 

 Який клей підходить для вінілових шпалер

Вінілові шпалери, особливо на паперовій основі, відрізняються великою вагою, тому при роботі з ними бажано використовувати спеціалізований клей для вінілових шпалер. Такий клей має поліпшені клеючі властивості, але не забудьте, що кожне полотно потрібно просочити протягом зазначеного виробником часу. При роботі з вініловими шпалерами можна порекомендувати клей з індикатором, який дозволить не залишити не промазаних ділянок при нанесенні.

3.jpg
4.png 

Який клей краще для флізелінових шпалер



Флізелінові палери - порівняно новий і досить специфічний матеріал. Наносити клей потрібно на стіни, самі полотна клеєм не обробляються. З флізеліновими шпалерами просто працювати, вони наклеюються встик, при висиханні усадки практично не спостерігається. Для флізелінових шпалер є спеціальні види клею в лінійці кожного виробника, найпоширенішими і популярними з яких є Metylan, Quelyd і KLEO. Ці клеї відрізняються хорошою клеючою здатністю, до того ж вони не залишають слідів на поверхні полотен.

5.jpg

Пам'ятайте, що навіть підібравши правильний клей, ідеальних результатів не вдасться досягти, не приділивши належної уваги підготовці стін. Уважно читайте інструкції виробника клею і обов'язково дотримуйтесь їх.