Як доглядати за бойлером?

2674

Як доглядати за бойлером?

Електричний водонагрівач, він же бойлер – прилад, який забезпечить вам наявність гарячої води в будь-який зручний для вас час. Бойлер нагріває воду до комфортної температури за мінімальний проміжок часу. Особливість приладу – нагрівання великої кількості води при відносно малому енергоспоживанні.

водонагреватель

Водонагрівач являє собою ємність, стінки якої утеплені, щоб вода всередині швидко не охолоджувалася. У цю ємність підведені 2 трубки: через одну подається холодна вода, через іншу – забирається підігріта. Усередині бойлера розміщується електричний нагрівальний елемент (ТЕН), за допомогою якого і відбувається нагрів води. Вода нагрівається до заданої температури, після цього термостат відключає нагрівач. Коли вода трохи охолоне – термостат знову включає нагрівач.

Потрібну температуру ви регулюєте самі за допомогою поворотної ручки. У недорогих моделях немає можливості точно задавати температуру води в градусах. На корпусі таких бойлерів розміщується символічна розмітка з позначенням холодної і гарячої води. У більш дорогих моделях електронна система дозволить вам встановлювати потрібну температуру з точністю до 2 градусів.

Особливості конструкції водонагрівача

У більшості моделей бойлерів бак виготовлений зі сталі. Щоб він не поржавів – зсередини його покривають антикорозійним покриттям. Найпоширеніше – нержавіюча сталь і емаль. Гарантійний термін служби бака з нержавіючої сталі складає близько 10 років, якщо корозія по шву бака не зробить свою справу.

Зараз багато виробників проводять пасивацію – захист від утворення іржі, істотно збільшуючи цим термін служби нагрівача. Сталеві баки з емалевим покриттям нічим не поступаються нержавійці. В процесі експлуатації емаль розширюється разом зі сталлю, не даючи тріщин і служить тривалий час захистом від корозії. На емалі не відкладається накип, але все-таки, вона нікуди не дівається з бака, тому періодична чистка просто необхідна.

Бойлери бувають двох типів залежно від виду електронагрівача: з мокрим (занурювальним) або з сухим (стеатитовим) ТЕНом. «Мокрий» – тому що ТЕН занурений у воду. Це мідний нагрівальний елемент, який дуже схожий на кип'ятильник. Сухий ТЕН не контактує з водою, він знаходиться в спеціальній колбі і добре захищений від накипу (відкладень). Зона його тепловіддачі більше, ніж у занурювального ТЕНа. Бойлер з нагрівальним елементом даного типу служить довше, але коштує дорожче.

выбрать бойлер

Як доглядати за бойлером?

У випадку з мокрим ТЕНом через прямий контакт з водою на ньому швидше утворюється накип, котрий погано проводить тепло, відповідно бойлер довше гріє воду і швидше виходить з ладу. Тому варто проводити профілактичну чистку один раз на рік.

Незважаючи на всі переваги сухого ТЕНа, він так само потребує профілактики, як і мокрий. Пов'язано це з тим, що на колбі, в якій знаходиться нагрівальний елемент, утворюється накип. У колбі розташований терморегулятор, який через накип буде неправильно визначати температуру води, а це тягне за собою несправну роботу приладу і може привести до його поломки.

Чистка бойлера являє собою наступне: спочатку потрібно відключити прилад від електромережі; потім демонтувати кришку корпусу і електровузли; після цього варто злити воду з бака і витягти ТЕН водонагрівача; після чистки ТЕНа (за допомогою занурення в ємність з лимонною кислотою) приступаємо до чищення бака (професійними миючими засобами), потім перевіряємо працездатність і герметичність приладу.

ремонт бойлера

Для того, щоб бойлер підлягав ремонту за гарантійним талоном, він обов'язково повинен бути оглянутий спеціалістом сервісного центру. Щоб запобігти передчасному виходу з ладу деталей і бака водонагрівача, його слід періодично чистити. Якщо вода у вашому будинку не відрізняється жорсткістю, то таку операцію можна проводити раз на рік. Але затягувати з цим все одно не варто, щоб не зіткнутися з різними неприємностями у вигляді поломок.

Якщо ви раптом помітили, що вода в бойлері нагрівається повільніше і видає при цьому нехарактерний для приладу звук, а електричний лічильник став показувати величезні цифри – це дзвіночок про те, що потрібно почистити обладнання.