Як розпилити цеглу

4307

jak rozpulutu_ceglu.jpg how_to_cut_brick.jpg

Часто в процесі кладки цегли доводиться коригувати розміри і форму деяких блоків. Це особливо актуально при проведенні облицювальних робіт або кладці печей та камінів. Якщо ви займаєтеся будівництвом професійно, то для різання цегли можна придбати спеціальний верстат. Такий інструмент забезпечить високу швидкість і точність різання, правда, по кишені він далеко не кожному. Якщо ж проводити кладку вам доводиться нечасто, для різання цегли цілком можна обійтися іншими інструментами, які є в арсеналі будь-якого майстра. Сьогодні ми розповімо, як можна розрізати цеглу, а також обговоримо тему свердління отворів в цьому популярному будівельному матеріалі.

3.png

 Як правильно колоти цеглу

kak_pravulno_kolot_kurpuch.jpg

Якщо при кладці не пред'являється особливих вимог до зовнішнього вигляду, цеглу можна не різати, а просто розколювати на частини. Намітьте на всіх гранях цегли лінію, по якій блок потрібно розділити на частини. Уздовж цієї лінії зробіть насічку за допомогою кирки або зубила. Сильно і різко зробіть удар по наміченій лінії, намагаючись, щоб удар був нанесений перпендикулярно грані блоку. Цегла повинна розколотися на дві частини. Недоліком такого методу є не дуже висока якість отриманої рубаною межі, і її часто доводиться ховати. До переваг можна віднести високу швидкість і доступність інструменту.

kak_pravulno_rezat_kurpuch.png

 Як правильно різати цеглу

rezka_kurpucha.jpg

При проведенні облицювальних робіт ставляться високі вимоги до якості граней цегли, тому просто розколоти блок киркою не вийде. В цьому випадку можна звернутися за допомогою до звичайної кутової шліфувальної машини (болгарки). Бажано, щоб у вас під рукою було дві болгарки під диски різних розмірів. 230-та болгарка дозволить без проблем розрізати одинарну цеглу, а за допомогою 125-ї можна прибрати всі дефекти і відшліфувати грані.

Пам'ятайте, що для досягнення найкращих результатів і забезпечення безпеки потрібно використовувати тільки якісні відрізні диски по каменю. Бажано, щоб їх товщина становила 2.5-3 мм.

За допомогою кутника і олівця намітьте лінію розпилу. Не забудьте врахувати товщину відрізного диска, а також вібрацію диска на високих оборотах, що також позначиться на ширині пропила. За допомогою болгарки з 320-міліметровим диском розпилити цеглу, утримуючи інструмент перпендикулярно поверхні блоку.

Пам'ятайте, що при різанні цегли утворюється багато пилу, тому проводити роботи потрібно на вулиці. Обов'язково використовуйте респіратор і захисні окуляри.

Щоб не пошкодити відрізний диск, під розпилювану цеглу підкладіть ще один. Так після розпилювання диск увійде в такий же матеріал і гарантовано не пошкодиться. Якщо потрібно, відшліфуйте пиляну грань болгаркою з меншим диском.

Якщо у вас немає болгарки, розпилити цеглу можна за допомогою ножівки по металу. Але в цьому випадку доведеться розщедритися на полотно з карбіду вольфраму. Такі полотна випускаються і для шабельних пил.

2.png

 Як свердлити червону цеглу

kak_sverlut_krasnyj_kurpuch.jpg

Червона цегла, як, втім, і силікатна, легко піддається свердлінню. Щоб просвердлити отвір в цеглі вам знадобиться лише ударний дриль або перфоратор, укомплектовані свердлом або буром з побідитовими напайками. Підберіть свердло потрібного діаметру, на інструменті виберіть режим свердління з ударом і можете сміливо приступати до роботи. Щоб не помилитися з глибиною отворів, на свердла можете поставити позначку за допомогою ізоляційної стрічки або маркера. Свердління цегли - процес досить пильний, тому заздалегідь підготуйте пилосмок.